In ons waterlandje is zwemmen een belangrijke vaardigheid, die we kinderen graag op jonge leeftijd al aanleren. Maar wanneer begin je met zwemles en hoe ziet dit traject er meestal uit?
Welke leeftijd?
Waarschijnlijk zouden ouders zich een stuk prettiger voelen als hun kind bij wijze van spreken zwemmend uit de baarmoeder was gekomen, zoals een veulen binnen een paar uur na de geboorte kan lopen. Bij de mens gaan deze processen trager en het zwemmen moet bovendien expliciet worden aangeleerd. Maar wanneer begin je daarmee? Zo vroeg mogelijk, of juist een beetje later zodat je kind snel door zijn zwemdiploma’s fietst?
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 4,5 tot 5 jaar. Eerder beginnen met zwemles is niet aan te raden, omdat de betreffende zwemslagen voor peuters nog te moeilijk zijn om aan te leren – zowel fysiek als mentaal. Later kan altijd, en inderdaad leert een kind het zwemmen meestal sneller op een leeftijd van een jaar of 7. Zo’n dertig procent van de scholen biedt schoolzwemmen aan, en dat begint meestal op de leeftijd van een jaar of 7. Toch kiezen veel ouders ervoor om hun kind al eerder op zwemles te doen, want voor de veiligheid van het kind is het beter om al met een jaar of 5 te beginnen.
Veilig in het water
Natuurlijk kun je al wel veel eerder beginnen de zelfredzaamheid van je kind in het water te vergroten. Ouder- en kindzwemmen kan van 0-4 jaar en leert je kind bijvoorbeeld te drijven, te draaien in het water, of vanuit het water op de kant te klimmen. De Nationale Raad Zwemveiligheid stimuleert ouders om een dergelijke cursus met hun kind te volgen, omdat de meeste kinderen die verdrinken juist tussen de 0 en 4 jaar oud zijn. Een voordeel is bovendien dat kinderen bij de start van de échte zwemles al vertrouwd zijn met water!
Zwem- ABC
De basis van leren zwemmen wordt aangeleerd aan de hand van de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. In het Zwem- ABC doorlopen kinderen verschillende fases om uiteindelijk zelfstandig en veilig in het water te kunnen zijn.
Watervrij
De eerste reeks zwemlessen bestaat uit het watervrij maken van kinderen: ze leren het water kennen en zich prettig te voelen in deze bijzondere omgeving. Drijven op de borst en rug; draaien van borst naar rug en andersom; onder water kijken; in het water komen en eruit klimmen… Sommige kinderen zijn al watervrij omdat ze bijvoorbeeld ouder- en kindzwemmen hebben gedaan. Dit wil echter niet zeggen dat ze de zwemlessen sneller doorlopen.
Zwemslagen
De volgende fase in het Zwem- ABC is het aanleren van de zwemslagen: schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Ook leren kinderen andere vaardigheden om zich in onverwachte situaties te kunnen redden, zoals onder water zwemmen en op een drijvend vlot klauteren. Zowel bij het watervrij maken als de zwemslagen aanleren is plezier hebben een belangrijk aandachtspunt!
Survival
Naarmate kinderen het Zwem- ABC doorlopen worden zij steeds beter getraind in de verschillende zwemslagen en in zelfredzaamheid in het water. Zwemmen met kleren aan; onder een vlot doorzwemmen naar een gat, als bij een wak in het ijs; watertrappelen; warmblijven in koud water…
Hoelang duurt zwemles?
Elk kind is verschillend en dus doorloopt het ene kind het zwemtraject sneller en soepeler dan het andere. Over het A-diploma, de basis van het zwemmen, doen kinderen het langste: daarvoor staan gemiddeld 48 klokuren in lesduur. Voor diploma B en C tel je daar nog eens twee keer 12 klokuren bovenop, uitgegaan van het gemiddelde kind. In de regel maakt het niet uit of je kind 1 of 3 keer per week les heeft. Zou jij je kind graag op een snelcursus zwemmen doen? Denk daar nog even goed over na: er bestaan serieuze twijfels of de lesstof in die tijd genoeg kan beklijven om een kind goed te leren zwemmen. Natuurlijk, het gewone zwemtraject vraagt een flinke tijdsinvestering, maar het lijkt toch ook juíst de herhaling te zijn die maakt dat jouw kind zich straks in uiteenlopende zwemsituaties kan redden!
Meer informatie
Watervrees bij kinderen: Tips om het te overwinnen
Willy Woef op zwemles
Wat is secundaire verdrinking?
Een zwembad in je tuin!
Je kind op zwemles
Schoolzwemmen, moet het weer verplicht worden?
Babyzwemmen – een bijzondere ervaring voor beiden
Bronvermelding
Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com