De zwangerschapstest, Hoe werkt dit eigenlijk?
Blijft je menstruatie uit? Of heb je last van andere zwangerschapssymptomen? Ben je benieuwd of je zwanger bent? Of toch nog niet? Een vraag die je het liefst zo snel mogelijk beantwoord ziet. Je wilt immers zo snel mogelijk weten of er nieuw leven in je groeit! Gelukkig kun je hier op een snelle en eenvoudige wijze zelf achter komen door middel van een zwangerschapstest.
Historie
De zwangerschapstest bestaat al vele eeuwen, maar de eerste vormen waren niet echt betrouwbaar te noemen. Zo werd vroeger wel een veterpotje gebruikt, waarmee door een gloeiende veter een scherpe brandgeur werd opgewekt. Een zwangere deed dit kokhalzen.
Op de website van Predictor is te lezen dat eeuwen geleden in Egypte vrouwen een mengsel moesten drinken van meloensap en moedermelk. Wanneer de vrouw vervolgens moest overgeven, werd aangenomen dat ze zwanger was.
Betrouwbare testen
Pas in de jaren twintig van de twintigste eeuw kwamen er betrouwbare testen, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Maar in die tijd konden alleen artsen de testen afnemen. Gelukkig is dat nu anders! In 1971 werd door Predictor de eerste zwangerschapstest voor thuisgebruik op de markt geïntroduceerd.
De werking van een zwangerschapstest
Als je zwanger bent, wordt door je lichaam het zwangerschapshormoon hCG (Human Chorion Gonadotrofine) aangemaakt. Alle zwangerschapstesten berusten op het aantonen van dit hormoon in de urine van de vrouw.
Het principe is dus eigenlijk heel simpel: wel hCG in je urine dan ben je zwanger, geen hCG dan ben je niet zwanger.
Wanneer doe je de test?
Als je vermoedt dat je zwanger bent, kun je zelf een zwangerschapstest uitvoeren. De testen kunnen worden gedaan vanaf de eerste dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen. Op welk moment van de dag je de test uitvoert, maakt niet uit. Er is nu voldoende hCG in je lichaam aanwezig om een eventuele zwangerschap aan te tonen.
De testen zijn te koop bij nagenoeg alle apotheken, drogisterijen en sommige supermarktketens maar natuurlijk kun je ook naar je huisarts gaan om een test te laten doen. Maar een thuistest is net zo betrouwbaar en het voordeel is dat je het op je gemak kunt doen op een tijdstip dat het jou uitkomt. De kans op een verkeerde uitslag is bij de huidige testen zeer klein, mits de gebruiksaanwijzing goed is opgevolgd.
Als de menstruatie uitblijft
Het heeft pas zin om te testen als je menstruatie uitblijft want hoe ‘later’ je test, hoe betrouwbaarder de uitslag is. Wanneer je te vroeg test dan is het hormoon nog niet voldoende in je urine aanwezig en is de uitslag niet betrouwbaar.
Positief of toch niet?
De verkleuring in het venster van de test kan heel licht zijn, maar ‘een beetje zwanger’ bestaat niet. Dus hoe licht het streepje ook is, het resultaat staat vast. Er is wel een uitzondering: wanneer je medicijnen met hormonen gebruikt (bijvoorbeeld om een zwangerschap te stimuleren), kun je beter een arts raadplegen. Een echo kan een zwangerschap uitsluiten of bevestigen.
Soms kan een test negatief uitvallen terwijl je wel zwanger bent. Dit kan gebeuren als je te vroeg hebt getest zodat je lichaam nog niet voldoende hCG hormoon heeft aangemaakt. Als je menstruatie uitblijft, herhaal dan de test na een paar dagen. Gebruik eventueel ochtendurine, dit bevat meer hCG hormoon waardoor de kans van slagen van de test groter is.
Bestel je testen online
Gemak dient de mens en je hoeft voor een zwangerschapstest niet eens de deur uit. Je kunt hem eenvoudig online bestellen. Er zijn diverse merken te koop, dus er is er vast eentje die het beste bij je past. Bekende merken zijn:
Predictor, Clearblue, Sensitest of Testpoint, maar er zijn natuurlijk ook zwangerschapstesten van minder bekende merken die ook prima zijn.
Meer informatie
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Zwangerschapsquiz – Test je kennis!
De leukste zwangerschapskalenders
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com