Week 5: Hoe groot?
Lengte | ± 2 mm |
Gewicht | < 1 gram |
Bijzonderheden De ontwikkeling gaat nu rap, hij lijkt op een piepklein kikkervisje. Officieel wordt er nu gesproken over een embryo. |
Ontwikkeling in week 5
Je zwangerschapstest was positief en je zit maar liefst al in je vijfde week! Dan moet je nog wel een poosje voordat je baby geboren wordt, want het hele proces is nog maar net opgestart. Je popelt vast om het iedereen te vertellen. Spannend hoor.
Nogmaals testen
Meestal wordt er gewacht tot de zwangerschap de drie maanden is gepasseerd. Was je test vorige week negatief dan kun je in deze week nogmaals een test doen om te kijken of je al dan niet zwanger bent.
Jouw lichaam in week 5
Aan de buitenkant is nog steeds niet veel te zien, maar van binnen gebeurt er een hoop. Misschien heb je ineens geen zin in koffie meer (beter) of krijg je een rare smaak in je mond waardoor sommige producten ineens anders lijken te smaken. Ja, die hormonen die weten wat.
Je borsten kunnen gevoeliger zijn. Dit kan nog wel tot volgende week duren. Daarna is de kans groot dat het minder pijnlijk wordt. Hoewel dit natuurlijk bij iedere vrouw weer anders is.
Symptomen zwanger zijn
Je gaat nu van alles voelen in en aan je lichaam, de zogenaamde zwangerschapssymptomen. Je borsten kunnen gevoelig zijn, misschien moet je vaker plassen of heb je last van hoofdpijn waar je niet op zit te wachten. Het hoort er allemaal bij. Je voelt je onderbuik wat meer, onrustig. Je vloeit meer. Duizeligheid, vermoeidheid. Zin in dingen die je normaal niet zo snel zou eten, of juist een afkeer van bepaalde dingen. Je menstrueert niet meer. En laten we de misselijkheid niet vergeten en die tranen? Potverdorrie wat zitten die tranen hoog! Ook die horen erbij. De hormonen kunnen ervoor zorgen dat je emotioneler bent. Hoe staat het trouwens met de misselijkheid? Vergeet de cracker niet te eten voor je opstaat. Die kan misselijkheid door de lege maag voorkomen. Met je hoofd in de WC-pot is nou eenmaal niet zo’n fijn begin van de dag.
Tips en weetjes voor week 5
Nu je het zeker weet kun je wat informatie gaan zoeken over bevallen. Heb je al enig idee hoe je dit het liefst wilt gaan doen? Er zijn zoveel mogelijkheden Je zou ook alvast kunnen oriënteren op na de geboorte, moet je daar al dingen nu voor regelen? Heb je een bepaalde kinderopvang op het oog en hanteren ze daar een wachtlijst?. Maak alvast een checklist.
Je kunt alvast een afspraak maken met de verloskundige, maar waarschijnlijk hoef je pas bij zo’n 8 of 9 weken daarnaartoe. De afspraak kan echter maar alvast gemaakt zijn. Heb je ook de ziektekostenmaatschappij al gebeld? En de huisarts en apotheek in geval je dagelijkse medicatie moet worden aangepast?
Deze week wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Een belangrijke week dus! Blijf dus goed opletten met wat je eet, want in sommige producten kun je besmet raken met de listeria bacterie. Eet ook liever niet te veel orgaanvlees. Hierin zit veel vitamine A wat niet zo goed is voor je kindje.
Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, wil het wel eens helpen iets te eten voordat je opstaat. Leg daarom ’s avond alvast een pakje kaakjes of crackers op je nachtkastje zodat je iets kunt eten voordat je opstaat. Een hapje vanillevla kan helpen tegen brandend maagzuur. Als je er echt veel last van hebt, ga dan even langs de huisarts. Hij kan je een veilig middeltje voorschrijven.
Tipje van de sluier voor volgende week…
Week 6: Zijn hartje begint te kloppen, je zou hem met speciale apparatuur (doppler) kunnen horen! Hoe betoverend!
Bekijk de andere weken
Meer informatie
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Stoppen met roken – Tips & tricks
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com