Week 34: Hoe groot?
Lengte | ± 46 cm |
Gewicht | 1.850 gram |
Bijzonderheden Hij kan zich deze week in de juiste richting draaien. |
Ontwikkeling in week 34
Zijn overlevingskansen zijn op dit moment al erg groot, mocht hij nu geboren worden. Bij 37 weken wordt er gesproken over een voldragen zwangerschap en daar is hij bijna. Als hij nu wordt geboren dan moet hij misschien nog wel even in een couveuse en is er ook een vergrote kans op problemen met zijn gezondheid, maar de meeste baby’s die in week 34 worden geboren, gaan het prima redden en groeien gewoon uit tot gezonde kids.
Beter is natuurlijk dat hij nog een paar weken lekker blijft zitten waar hij zit. Hij groeit lekker door (maar niet meer zo rap), en kweekt meer vet op z’n body. Ook zijn nageltjes en haartjes groeien door. Als je zwanger bent van een jongetje, is dit de periode waarin de testikels van zijn buik naar zijn scrotum verhuizen. Na de geboorte zal dit worden gecontroleerd.
Je baby kan zich steeds minder goed bewegen. Wellicht is hij al ingedaald in de bekken en ligt hij in de juiste houding om geboren te worden. Per dag wordt hij zwaarder en hij is druk met allerlei bewegingen en oefeningen. Hij knippert met zijn ogen, zwaait met zijn armen en benen en drinkt van het vruchtwater. Met het drinken krijgt hij ook de donshaartjes binnen die hij inmiddels heeft verloren. Deze haartjes zorgen ervoor dat zijn darmen beginnen te werken en de eerste ontlasting (meconium) wordt aangemaakt.
Jouw lichaam in week 34
Die grote buik zit je ongetwijfeld in de weg en alles wordt per dag een beetje zwaarder. Niet zo gek dat je soms enorm moe kunt zijn. Mede natuurlijk door de kwakkelende nachten, waarin je je draai niet kunt vinden. Probeer daarom overdag ook zo nu en dan even een moment van rust te pakken. Met een dutje op de bank, of een snelle “powernap” is niks mis. Die rust doet niet alleen jou goed, maar ook je baby.
Hoe is het met de kramp? Heb je er veel last van? Blijf vooral goed (water) drinken want dat kan de kramp verminderen. Als je last hebt van een verhoogde bloeddruk, kan het ook zijn dat je handen en voeten wat meer gezwollen zijn en vocht vast houden. Leg het liefst ’s nachts je benen wat hoger en ook als je overdag een rustmoment pakt, kan je beter je benen iets hoger neer leggen.
Harde buiken
Tijdens je hele zwangerschap trekt je baarmoeder regelmatig samen. Vanaf de vierde à vijfde maand nemen deze oefenweeën toe. Dit is heel normaal: ook je baarmoederspieren moeten zich trainen voor het grote werk straks. Je buik voelt dan aan als een harde bal. Een ‘harde buik’ kan optreden als je plotseling opstaat, bukt of tilt maar ook als je het druk hebt gehad. Ook een volle blaas of een orgasme kan de baarmoeder voldoende prikkelen om samen te trekken. Soms kan een ‘harde buik’ een beetje pijnlijk zijn, maar meestal merk je er maar weinig van.
Wat moet je in week 34 doen?
De kans is groot dat je nu met zwangerschapsverlof bent gegaan. Het is nu zes weken voor de uitgerekende datum. Is alles nu geregeld en staat alles klaar? Misschien even de checklist nog nalopen of je niks vergeet? Als het goed is blijft je baby nog een paar weken verder groeien, maar je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren. Je kunt maar beter op alles zijn voorbereid.
Een vluchtkoffertje in de gang, een uitgeschreven geboorteplan en een opgemaakt bedje in de babykamer, het geeft zoveel rust als alles klaar staat. Laat je partner ook voor de zekerheid een tas inpakken. Je weet immers vooraf niet hoe het gaat verlopen en hoe lang het gaat duren. Misschien wil je een thuisbevalling, maar krijgt het plotseling een andere wending. En als het erg lang gaat duren, is het prettig als je partner hiervoor ook bepaalde benodigdheden bij zich heeft. Denk bijvoorbeeld aan een oplader voor de telefoon of tablet, een goed boek, een verfrissing, flesje water of iets te knabbelen.
Misschien zijn zelfs de enveloppen van de geboortekaartjes al geschreven? Anders heb je daar de komende weken prima de tijd voor!
Tipje van de sluier voor volgende week…
Week 35: Alle bewegingen voelen aan als flinke schoppen.
Bekijk de andere weken
Meer informatie
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com