Week 26: Hoe groot?
Lengte | ± 36 cm |
Gewicht | 820 gram |
Bijzonderheden Zijn oogjes gaan open en misschien kan hij al een beetje om zich heen kijken! |
Ontwikkeling in week 26
Het begint al lekker op te schieten want volgende week duik je het laatste trimester alweer in! Je baby groeit goed door en wordt per week groter en zwaarder. Waarschijnlijk groei jij gezellig met hem mee.
Als hij vorige week nog niet zijn oogjes opende, dan is de kans groot dat hij dat deze week gaat doen. Niet dat er zoveel te zien is, maar het is wel weer een goede oefening. Wat ook een goede oefening voor hem is, zijn die schop bewegingen. Heb je al beurse ribben? Want hij zal ze vast zo nu en dan kunnen raken.
Zijn longen beginnen langzaam maar zeker compleet te worden, Hoewel het echt nog wel beter is als hij nog een paar weken blijft zitten. Er vormen zich echter nu wel verschillende vertakkingen in de luchtwegen. Straks vullen die zich vol zuurstof. Ook zijn de smaakpapillen zich aan het ontwikkelen. Misschien wordt hij straks wel een fijnproever!
Je kunt proberen contact te maken met je baby. Als jij je hand op je buik legt en je verschuift deze steeds een beetje, is de kans groot dat je baby er naar toe zwemt en er tegenaan komt liggen.
De grens van levensvatbaarheid is vastgesteld op week 26. Weer een mijlpaal dus bereikt! De kans dat hij buiten de baarmoeder overleeft is iets meer dan 80%. Uiteraard wel met kunst- en vliegwerk, want hij heeft nog maar weinig weerstand en dat maakt hem vatbaar voor infecties. En ook de longetjes mogen nog wel even verder rijpen.
Jouw lichaam in week 26
Omdat je baby zo lekker aan het groeien is, groeit je baarmoeder mee. Hij drukt waarschijnlijk wat ingewanden van je opzij, waardoor je wat vaker moet plassen. Een ander vervelend kwaaltje is obstipatie (verstopping). Blijf vezelrijk eten en zorg ook voor volgende vocht. Wat extra water drinken kan geen kwaad. Probeer niet te persen want anders heb je ook nog kans op aambeien.
Overige zwangerschapskwaaltjes deze week kunnen zijn: hartkloppingen, stemmingswisselingen en brandend maagzuur.
Brandend maagzuur
Doordat je baarmoeder nu groter is geworden, kan ook je maag een beetje in de verdrukking komen. In combinatie met de verminderde werking van de kleppen van je slokdarm, kun je last krijgen van maagzuur. Dat voelt nogal branderig en kan een zure smaak in je keel geven. Geen fijn gevoel.
Je kunt de kans verkleinen door meerdere kleinere porties over een dag verspreid te eten (in plaats van drie grote). Vermijd zoveel mogelijk vet eten en scherpe kruiden en ook kun je beter even geen koolzuurhoudende dranken drinken. Pas op met thee, koffie en (zure) vruchtensap.
Voel je toch maagzuur opkomen, drink dan een glas lauwe melk of eet een paar lepels vanille vla.
Wat moet je in week 26 doen?
Heb je al een pretecho laten maken? Nee? Dan is dit er een mooie week voor!
Is de babykamer al bijna klaar? Je hebt nog wel even, maar het zou fijn zijn als je niet alles op laatste moment hoeft te regelen.
Gaat het sporten wat lastiger en wil je toch blijven bewegen? Misschien is zwemmen een goede optie! In het water heb je namelijk geen last van die buik! Blijven bewegen is alleen maar goed voor je! Het zorgt voor ontspanning en kan allerlei kwaaltjes voorkomen. En hoe fitter je bent voor de bevalling, hoe beter het is!
Heb je ook al een keuze gemaakt hoe en waar je wilt gaan bevallen?
Tipje van de sluier voor volgende week…
Week 27: Hij begint te oefenen met ademhalen.
Bekijk de andere weken
Meer informatie
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com