Week 24 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 24: Hoe groot?

Lengte± 32 cm
Gewicht614 gram
Bijzonderheden
Hij zou levensvatbaar kunnen zijn!
Week 24 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 24

Natuurlijk is het vele malen beter als je kindje nog een aantal weken blijft zitten waar hij zit, maar hij zou nu levensvatbaar kunnen zijn, als hij nu wordt geboren. Uiteraard met veel hulp van artsen en een couveuse, want zelfstandig ademen kan hij nog niet. Gelukkig lukt dit met de moderne behandelmethoden steeds beter. Als hij nu wordt geboren, zullen artsen er vanaf nu alles aan doen om hem in leven te houden.

Zijn hersenen zijn nu zo ontwikkeld dat hij de bewegingen van jou kan volgen. Dus als jij staat te hossen op de muziek van de radio, doet je kindje gezellig met je mee. Hij kan zelfs de muziek die je draait goed horen! Dat betekent dat hij ook andere harde geluiden goed hoort. Probeer stressvolle situaties te vermijden, want je baby kan hier erg onrustig van worden.

Het netvlies van zijn ogen ontwikkelt zich, maar de iris heeft nog geen kleur. De definitieve kleur komt pas in de komende maanden, na de geboorte. De huid van je kindje is nog steeds dun en je kunt er doorheen kijken. Je ziet alle organen zitten. Maar hij groeit steeds verder. En zijn huidje wordt steeds dikker. Zijn huid wordt nu nog beschermd door heel fijne haartjes, lanugo en een waslaagje, vernix.

Hij slaapt op dit moment zo´n 16 tot 20 uur per dag. Zijn slaap/waakritme hoeft niet overeen te komen met die van jou. Integendeel. Met jouw bewegingen schommel je juist hem lekker in slaap. En als jij gaat liggen, kan hij juist in beweging komen!

Jouw lichaam in week 24

Je baarmoeder is inmiddels al zo groot als een voetbal en de kans is groot dat je de meeste broeken niet meer aankunt. Gemiddeld kom je nu zo´n 500 gram per week aan. Het lijkt wel alsof ook jouw body een groeispurt krijgt. Begint je buik al bij bepaalde handelingen in de weg te zitten? In bed zou je een voedingskussen kunnen gebruiken om comfortabel te liggen. Als je op je zij gaat liggen, kan het voedingskussen tussen je benen.

Door de druk van binnenuit kan bij sommige vrouwen hun navel een beetje naar buiten komen. Als je hier last van hebt, kun je dit bespreken met je verloskundige. Er kan namelijk sprake zijn van een navelbreuk. Na de bevalling trekt dit doorgaans weer weg.

Laat in de auto je gordel onder je buik doorlopen. Het vruchtwater beschermt je kindje tegen de druk van de gordel.

Het hartje van je baby wordt steeds harder en is steeds duidelijker hoorbaar. Je hebt kans dat je partner het zelfs kan horen als hij zijn oren op je buik legt. Zelfs zonder doptone. Hij kan het beste zijn oor leggen op zo´n tien centimeter van de navel.

Door de betere doorbloeding kun je zomaar meer zin in seks krijgen. En gelukkig kan dit totaal geen kwaad voor je baby. Seks tijdens de zwangerschap kan prima!

lijn groen oudersenzo
Autostoeltje
Autostoeltje
Autostoeltje
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 24 doen?

Heb je al nagedacht over hoe je wil gaan bevallen?

Als je nog “voor een laatste keer” samen met je partner op vakantie wil, dan is dit het moment! Vanaf week 28 kunnen vliegmaatschappijen lastig doen, maar rond deze periode is het vaak nog wel mogelijk. Vergeet het niet te melden!

Heb je al een pretecho laten maken? Want dit zou een mooie week kunnen zijn! Met een beetje geluk past hij nu nog volledig in één beeld.

Is de kinderopvang al geregeld?

Hoe zit het met alle producten die je nodig hebt? Heb je bijvoorbeeld al een autostoeltje op het oog? Deze heb je namelijk direct na de geboorte nodig, dus ga hier tijdig naar op zoek!

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 25: Hij opent zijn ogen… en zijn huid wordt wat meer roze.

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *