Week 23: Hoe groot?
Lengte | ± 31 cm |
Gewicht | 500 gram |
Bijzonderheden Hij krijgt een beetje vet op de botten! |
Ontwikkeling in week 23
Nu alles erop en eraan zit bij hem, kan hij gaan groeien. En dat doet hij! De grammen (nee, geen kilo’s, schrik maar niet) vliegen eraan. Hij krijgt zelfs een klein laagje babyvet. Dat is voor hem alleen maar fijn, want een beetje reserve vergroot straks zijn weerstand.
Zijn gehoor wordt steeds beter en naast alle geluiden in je lichaam, begint hij ook je stem steeds beter te horen. Net als de stem van zijn papa, blaffende honden, de muziek die je draait en toeterende auto’s. Al die geluiden in je lichaam zijn rustgevend voor hem en hij dommelt heerlijk in op het ritme van je hart en het ruisen van je bloed.
Je kindje begint met oefeningen om straks adem te kunnen halen.. Hij kan natuurlijk nu geen lucht in ademen maar hij “ademt” wel vruchtwater in. Dat kan totaal geen kwaad, de natuur regelt dit allemaal zelf. De longen zijn nog niet helemaal rijp maar dat gebeurt in de aankomende weken van je zwangerschap. De eerste stap om straks buiten de baarmoeder zelfstandig adem te kunnen halen, is gezet! Een mooie mijlpaal dus!
Jouw lichaam in week 23
In deze periode kun je last krijgen van ijzertekort. Dit komt omdat je lichaamsgewicht toeneemt, dus extra bloed nodig heeft. Voel je je wat slap of duizelig? Dan is het handig om even je HB gehalte te laten meten. Je ijzertekort kun je met voeding aanvullen. Denk aan een volkoren boterham met appelstroop of een lekker biefstukje met groene groenten. Mocht het met voeding niet (voldoende) worden aangevuld dan zal de huisarts waarschijnlijk ijzertabletten voorschrijven. Als je kiest voor (zelf) medicatie, overleg dit dan in ieder geval met je huisarts en/of verloskundige.
Ben je al midden in de nacht wakker geschrokken van jezelf? Potverdorie wat kun jij nu snurken. Was het voorheen misschien alleen je partner, nu kun je gezellig met hem mee zagen. Samen snurken hoe gezellig is dat. Je slijmvliezen in je neus kunnen namelijk wat opzwellen waardoor de luchtingang vernauwt. Maar troost je, of je partner in dit geval, als je voordien niet snurkte dan gaat dit na de geboorte van jullie kindje weer over. Probeer anders op je zij te gaan slapen als het problemen geeft. Of als je een verstelbaar bed hebt kun je het hoofdeinde wat omhoog zetten, dat helpt ook.
Moet je al vaker naar het toilet? Dat zou zomaar kunnen. Soms heb je het idee dat je naar de WC blijft lopen. Het hoort erbij…
Kijk je een beetje uit als je in de zon gaat zitten voor een zwangerschapsmasker? Dit zijn vlekken in je gezicht, ook wel melasma genoemd. Deze vlekken verschijnen door de invloed van de zwangerschapshormonen. Je kunt beter fel zonlicht vermijden of je huid goed insmeren met een beschermende crème.
Aambeien
Door de invloed van zwangerschapshormonen op je darmen, heb je meer kans op het krijgen van aambeien. De ene vrouw krijgt vaker diarree en de ander verstopping en daarmee het risico op aambeien. Je kunt de kans verkleinen met de volgende tips:
- eet veel vezels (volkoren producten, groente, fruit, aardappels);
- neem de tijd voor het toilet;
- zorg voor voldoende beweging.
Een ander vervelend kwaaltje is brandend maagzuur. Dit komt omdat de maagspier slapper is geworden. Hierdoor kan het zuur makkelijker omhoog komen. Een lepeltje vanillevla kan verlichting geven.
Wat moet je in week 23 doen?
Hoe staat het met de babykamer? Is deze klaar voor gebruik? Heb je de meubels al besteld? Want sommige producten hebben een levertijd van enkele weken en je wilt natuurlijk wel dat je baby in zijn eigen bedje kan slapen zodra hij is geboren.
Ben je ook al op zoek gegaan naar geboortekaartjes?
Heb je je bevallingsverlof al geregeld?
Ben je ook al aangemeld voor een zwangerschapscursus? Want dat wordt nu wel de hoogste tijd!
Tipje van de sluier voor volgende week…
Week 24: Je baby is levensvatbaar… maar hopelijk blijft hij nog een aantal weken zitten.
Bekijk de andere weken
Meer informatie
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com