Site pictogram Oudersenzo

Week 21 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 21: Hoe groot?

Lengte± 27 cm
Gewicht380 gram
Bijzonderheden
Wat kan hij al goed trappelen!

Ontwikkeling in week 21

Je bent over de helft! Die eerste 20 weken zitten erop, je kindje zit veilig in je buik en groeit lekker doen. Misschien heb je vorige week te horen gekregen of jullie een jongetje of meisje gaan krijgen, dus wellicht zijn jullie nu actief op zoek naar een passende naam? Of wisten jullie dat op voorhand al?

De meeste uren op de dag ligt de foetus lekker te slapen. Jij wiegt hem lekker in slaap met al je bewegingen. De kans is groot dat hij juist gaat bewegen als jij lekker gaat liggen. Ach, de schopjes die je voelt zijn nog zo zacht dat je er vast niet wakker van ligt.

Zijn haartjes zijn aan het groeien en alle vormen van zijn gezicht zijn aanwezig. Natuurlijk is hij nog erg klein en moet hij voorlopig nog goed groeien, maar het is alvast wel een mini-uitvoering van zichzelf. Hij drinkt van het vruchtwater en proeft wat jij hebt gegeten. Als jij pittig eet, eet hij dat dus ook. Misschien dus maar even niet doen, want dat gaat hij vast niet lekker vinden.

Qua lengte is hij nu zo’n beetje op de helft, maar zijn gewicht blijft nog erg achter. Hij mag echt nog flink wat aankomen, maar daar heeft hij gelukkig nog een paar weken de tijd voor. De week worden de witte bloedlichaampjes aangemaakt, de leukocyten. Die gaat hij nog hard nodig hebben zodra hij is geboren, dus een belangrijk proces!

Hij wordt sterker

Als hij niet aan het slapen is, oefent hij met al zijn spieren. Hij maakt wel 200 tot 300 bewegingen per dag. Hierdoor wordt hij iedere dag een beetje sterker. Zijn huid is niet meer doorzichtig en misschien gaan deze week zijn oogjes wel voor het eerst open! Niet dat er zoveel te zien is, maar ach, het is toch weer een stapje vooruit.

Je baby krijgt voeding en zuurstof via de navelstreng, maar zijn longetjes gaan zich wel steeds verder ontwikkelen. Ze hebben echter nog wel een aantal weken nodig om verder te rijpen. Gelukkig heeft hij ze nu nog niet nodig.

Jouw lichaam in week 21

Je buik groeit nu steeds sneller en de kans op striae neemt toe. Dat is logisch, want je huid moet in een rap tempo oprekken en dat laat z’n sporen na. Deze zwangerschapsstriemen beperken zich helaas niet alleen tot je buik maar kunnen ook op je borsten en billen verschijnen. Probeer de huid zo vet mogelijk te houden zodat hij elastisch blijft. Hiermee kun je de striemen beperken.

Het zwaarder en dikker worden hoort erbij en ook al schrik je misschien van de extra kilo’s, ga niet ineens streng aan de lijn om af te vellen. Nu lijnen is slecht voor je baby, als jij nu gaat lijnen komen er schadelijke stoffen vrij die nu liggen opgeslagen in je vet. Via je bloed zouden ze bij je baby kunnen komen. Dat wil je natuurlijk niet. Die overtollige kilo’s verdwijnen na de zwangerschap weer. Dan kun je je tanden er in zetten.

Gelukkig is het niet alleen maar negatief, want misschien groeien je haar en je nagels nu wel extra snel! Dit komt door de verhoogde bloedcirculatie. Als je voorheen daarmee tobde, dan is de kans groot dat je nu mooie lange nagels kunt kweken of een weelderige haardos. Moet je de nagels natuurlijk niet afbijten… en als de baby er eenmaal is, zijn lange nagels ook niet zo handig. Maar voor nu staat het natuurlijk wel mooi.

Ben je nog steeds zo moe? Misschien is een bloedtestje dan handig om bloedarmoede uit te sluiten. Even aan de bel trekken dus bij verloskundige of huisarts. Je kunt natuurlijk ook gewoon moe zijn omdat je het te druk hebt… Even pas op de plaats en voldoende aandacht voor jezelf, mag best.

Wat moet je in week 21 doen?

Pak je checklist er nog eens bij en kijk wat je nog moet doen. En als je een genderrevael party wil geven dan zou je dat nu kunnen regelen, nu ben je nog aardig fit. Als je een party geeft willen mensen je wellicht een cadeautje geven. Maak een lijstje met de dingen die je nog nodig hebt.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 22: Haal jij een prik tegen kinkhoest?

Bekijk de andere weken

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten