Week 19: Hoe groot?
Lengte | ± 22 cm |
Gewicht | 250 gram |
Bijzonderheden Je bent bijna op de helft! |
Ontwikkeling in week 19
Je bent bijna op de helft, nog één week te gaan. Misschien staat voor volgende week de 20-weken-echo in je agenda. Wat spannend! Jullie kijken daar vast naar uit. Mochten jullie nog geen pretecho hebben laten maken, is dit wellicht het moment dat jullie voor het eerst gaan horen of jullie een zoon of dochter krijgen! Als jullie het tenminste vooraf willen weten. Niets is verplicht.
In week 19 ontwikkelt je baby zich weer verder. Het donshaar op hem begint langzaam uit te vallen en maakt plaats voor echte haartjes op zijn bolletje. Ook zijn wenkbrauwen zullen langzaam verschijnen.
Je kindje is hartstikke lenig en flexibel. Hij kan prima met zijn teentje in zijn oor krabben, mocht hij dat al willen.
Zoet of zout?
Zijn smaak gaat zich nu ook langzaam ontwikkelen. Dit betekent dat als jij zoet of zout eet, hij dit verschil gaat ervaren. Hij schijnt zelfs zo te zijn dat als jij gevarieerd eet, je baby al kennis maakt met de verschillende smaken. Hopelijk maakt hem dit straks een makkelijke eter… (garantie tot aan de voordeur).
Voel je kleine belletjes in je buik? Dan is de kans groot dat het je baby is! Hij beweegt er op los en naarmate hij groter wordt, ga je dit steeds beter voelen.
Jouw lichaam in week 19
In deze fase van de zwangerschap kun je last hebben van het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt voor rust in je body, maar het zorgt er ook voor dat het allemaal wat weker wordt. Hierdoor is je baby goed in staat om te groeien en maakt het je lichaam op voor de naderende bevalling. Natuurlijk moet je nog een flink aantal weken, maar je lichaam bereid zich hier stapje voor stapje op voor.
Je kunt je soms wat benauwd voelen of kortademig bij een minimale inspanning. Dit hoort erbij. Maar mocht je het niet vertrouwen, bel gewoon de huisarts of de verloskundige. Daarbij kun je ook wat meer zweten, maar het heeft niets te maken met je conditie. Probeer wel zoveel mogelijk te blijven bewegen. Dit is ook voor jezelf prettig, je doorbloeding gaat dan ook prima en dat is ook weer goed voor je kindje.
Slapen
Slaap je nog wel lekker? Of heb je onrustige nachten? Dit kan bijvoorbeeld omdat je in de nacht vaker moet plassen, of misschien lig je wel te piekeren of het allemaal wel goed gaat met je baby en hoe straks alles geregeld moet worden als hij er eenmaal is. Blijf zoveel mogelijk rustig in je bed liggen, rust is goed voor je lichaam, zelfs als je niet slaapt. Hopelijk val je uiteindelijk toch weer in slaap. Misschien helpt het als je partner zachtjes door je haar kriebelt. Leg eventueel een kussen tussen je benen, als dat prettiger ligt. Neem voor het slapengaan een ontspannende douche en lees liever even in bed nog een fijn boek, dan naar de TV te kijken. Die pixels geven alleen maar onrust in je hoofd.
Houd je veel vocht vast? Vergeet dan niet je voeten in de nacht iets hoger te leggen!
Eten
Je smaak kan op dit moment een beetje in de war liggen. Je kunt enorme trek hebben in producten of combinatie van producten, die je normaal nooit eet. Of juist heel vies vinden wat je tot nu toe altijd lekker vond. En heb je meer honger? Ook dat is heel goed mogelijk. Kies het liefst zo veel mogelijk voor een gezonde snack om die honger te stillen. Een beetje extra eten kan geen kwaad, maar overdrijf het niet. Uiteindelijk moeten die extra kilo’s er ook weer een keertje af.
Formele ouderschap
Voor de biologische moeder is het helder, zij is direct na geboorte/aangifte de formele ouder van het kind. Voor vaders ligt dat een beetje anders. Een biologische vader is niet per definitie de formele ouder als je ongehuwd bent. Dit gebeurt pas als een vader, niet perse de biologische vader het kind erkent, of adopteert. Als je getrouwd bent, dan ben je als partner automatisch de vader en heb je het ouderlijk gezag, zelfs als je niet de biologische vader bent.
Tips en weetjes week 19
Je kunt nu meer last krijgen van zwangerschapsstriemen, de huid wordt namelijk uitgerekt en daardoor krijg je striemen. Probeer, maar ook als je niet zwanger bent je huid zo goed mogelijk te verzorgen. Wees lief voor jezelf.
Wat moet je in week 19 doen?
Als je een checklist hebt gemaakt met alles wat je moet doen of klaar moet hebben als de baby er is, pak die er dan nog even bij en kijk hoever je bent en wat er nog moet gebeuren. Stel niet teveel uit. Want mocht je kindje één of twee weken eerder komen dan gepland dan heb je die stress niet. En klaar is klaar toch?
Vergeet ook geen spiekbrief te maken voor de 20-weken-afspraak! Heb je vragen en/of opmerkingen? Schrijf ze dan bij voorbaat op, zodat je ze tijdens de afspraak niet gaat vergeten.
Tipje van de sluier voor volgende week…
Week 20: De 20 weken echo! Spannend!
Bekijk de andere weken
Meer informatie
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com