Week 17: Hoe groot?
Lengte | ± 18 cm |
Gewicht | 140 gram |
Bijzonderheden Het geslacht zou nu duidelijk kunnen zijn! |
Ontwikkeling in week 17
Je kindje ontwikkelt zich steeds meer en hij buitelt en duikelt vrolijk in je buik rond. Als je rustig gaat liggen kun je hem misschien zelfs wel voelen? Zijn niertjes werken op dit moment goed en hij plast zelfs een paar keer per dag in het vruchtwater. Dat geeft helemaal niks, want deze wordt regelmatig gezuiverd. De urine komt via de placenta weer in jouw lichaam terecht en daar wordt de urine weer verwerkt.
Het kraakbeen verandert langzaam in botten en naast zijn niertjes, gaan ook de rest van zijn organen steeds beter werken. Zijn kleine hartje pompt maar liefst 30 liter bloed per dag rond. Je baby kan ook steeds beter geluiden opvangen, misschien voel je hem zelfs schrikken bij een hard geluid.
Deze week krijgt hij ook zijn eigen vingerafdruk! En wil je weten of je zwanger bent van een jongetje of meisje? Dan is de kans groot dat je dat bij een echo deze vanaf week zou kunnen zien! Misschien grimmast hij je wel tegemoet tijdens de echo, want hij is volop zijn gezichtsspieren aan het trainen. Hij kan nog niet gericht kijken, maar oefent de spieren van zijn ogen wel.
Jouw lichaam in week 17
De hormonen razen nog steeds door je lichaam, hierdoor is je tandvlees wat gevoeliger en kan daarom sneller bloeden. Poetst daarom rustig en met een zachte(re) tandenborstel. Diezelfde hormonen kunnen ook je emoties in de war schoppen. Was je eerst heel zeker in je dingen dan kan dat ineens omslaan in onzekerheid of omgekeerd en heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kan.
Gelukkig zijn vrouwen wel bekend met hormonale zaken en gaat het vanzelf weer over. Zoek wat afleiding als je er echt last van ondervindt. Je weet waardoor het komt!
Honger? Ja, ook dat kan! Neem gerust een extra (volkoren) boterham, maar voor twee hoef je natuurlijk niet te eten. Je lichaam geeft echter aan dat hij wel iets extra’s kan gebruiken. Gun jezelf vooral gezonde producten, waar je lichaam ook echt iets aan heeft en grijp liever niet (teveel) naar lege calorieën. Het is misschien verleidelijk om te gaan “snacken”, maar je doet jezelf hiermee natuurlijk niet écht een plezier. Misschien kun je verspreid over de dag wat kleinere gerechten eten, in plaats van drie keer een grote(re) maaltijd. Zo blijf je je lichaam gelijkmatig brandstof geven.
Heeft je partner je al midden in de nacht wakker geschud omdat je lag te snurken? Nog niet? Nou, dat kan dan nog gaan komen. De kans dat je iets meer gaat snurken is nu groter omdat je eerder last kunt krijgen van verkoudheidsverschijnselen (geïrriteerd neusslijmvlies) doordat je afweersysteem nu iets lager is wegens de zwangerschap.
Tips en weetjes week 17
Probeer zoveel mogelijk je partner overal bij te betrekken, met alles wat er gebeurt met jou en de zwangerschap. Uiteindelijk zijn jullie samen de ouders van jullie kindje. Ga samen op zwangerschapsgym, of volg een zwangerschapscursus. En praat zoveel mogelijk, ook als jij je gewoon helemaal niet fijn voelt. Het hoort er allemaal bij.
Wat moet je in week 17 doen?
Duik even in je ziektekostenverzekering, zodat je niet voor onverwachte dingen komt te staan.
Bedenk alvast wat voor kinderwagen je wilt. Ga gewoon eens wat winkels bij langs waar ze baby artikelen verkopen. Dan kun je ook alvast wat ideeën opdoen voor de babykamer. Doe het gezellig samen met de aanstaande vader. Plak er daarna een gezellige lunch achteraan. Het lijkt alsof alles in het teken van jullie baby staat, maar er is natuurlijk meer dan dat. Belangrijk om nog een paar weken samen te genieten! Nadat jullie baby is geboren, zal dat er een tijdje niet meer van komen.
Tipje van de sluier voor volgende week…
Week 18: Wil je het weten of niet? En geef je dan een gender reveal party?
Bekijk de andere weken
Meer informatie
Je baby voelen bewegen tijdens de zwangerschap
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com