Week 16: Hoe groot?
Lengte | ± 15 cm |
Gewicht | 120 gram |
Bijzonderheden Hoe schattig is het sabbelen op zijn duim! |
Ontwikkeling in week 16
Je baby kan inmiddels licht en donker onderscheiden, hoewel zijn oogjes nog wel dicht zitten. Ook kan hij af en toe lekker op zijn duimpje sabbelen. Hoe schattig als je net op dat moment hem begluurd met een echo!
Je kindje krijgt in deze week een vetlaagje, een vette substantie op zijn huid. Dit heet Vernix Caseosa en bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie uit zijn klieren. Het gaat je kindje de komende maanden beschermen tegen de eventuele schadelijke gevolgen van het vruchtwater. Na de geboorte kan het zijn dat je kindje dit laagje nog op zich heeft. Je kindje wordt niet gelijk gewassen omdat het laagje ook beschermd na de geboorte.
Hij is heerlijk aan het buitelen, met zijn armpjes aan het slaan en aan het schoppen. Het is nog heel pril, maar heel misschien kun je zo’n schopje al voelen? Natuurlijk is dat bij iedereen weer anders en heeft dit ook te maken met waar de placenta zich bevindt. Veel vrouwen voelen de schopjes pas vanaf een week of 20. Dus misschien moet je nog even geduld hebben.
Jouw lichaam in week 16
Je bent weer iets zwaarder geworden, logisch want je baby groeit ook door. Hoogstwaarschijnlijk heb je geen last meer van misselijkheid en straal je de wereld tegemoet. De zogenaamde zwangerschapsgloed.
Helaas is dit niet aan iedereen voorbehouden, je kunt namelijk ook last krijgen van vlekken of zwangerschapsacne. Wellicht heb je ook wat meer last van maagzuur, ook niet altijd een pretje. En dan heb ik nog niets gezegd over de kans op obstipatie (verstopping).
Blijf daarom voldoende in beweging, drink voldoende water en eet voldoende vezels. Duurt de verstopping te lang, ga dan of naar de huisarts of naar je verloskundige.
Je borsten veranderen ook, ze worden groter, je tepelhofjes verkleuren, je tepels kunnen groter en gevoeliger zijn. Zorg voor een goede beha met voldoende steun. En betrap je jezelf erop dat je steeds iets vergeet? Ja, ook dat kan erbij horen. Niets om je zorgen over te maken. Het hoort er allemaal bij. Je kunt zelfs last hebben van een verstopte neus, alsof je verkouden bent. Dit komt door de hormonen en de bloedtoevoer naar je slijmvliezen. Ook dus niks om je druk over te maken.
Zwangerschapsverklaring
Om je recht op zwangerschaps-en bevallingsverlof te bewerkstelligen heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Deze heeft je werkgever nodig om een uitkering voor je aan te vragen bij het UWV. In zo’n verklaring staat de vermoedelijke bevallingsdatum. Ook zzp-ers kunnen een uitkering aanvragen bij het UWV.
Tips en weetjes week 16
Je zou kunnen overleggen met je verloskundige of het maken van een pretecho bij een bedrijf dat die echo’s maakt nu al handig is. Het zou een beetje zonde zijn als er niet zo heel veel te zien is. Leuk & spannend zo’n pretecho!
Deze week wordt het hCG hormoon vervangen door progesteron.
Neem voldoende rust. Blijf goed je tanden poetsen. Je bent namelijk wat vatbaarder voor infecties en dus ook voor ontstoken tandvlees.
Wat moet je in week 16 doen?
Zorgen dat je een zwangerschapsverklaring krijgt.
Vitamines blijven slikken. Blijf zorgen voor voldoende beweging en drink voldoende water.
Zoek een goede beha, ook voor de komende weken. Anders blijf je aan het winkelen.
Maak alvast een afspraak voor je 20 weken echo. En probeer dat uiteraard zo in te plannen zodat jullie er beiden bij kunnen zijn.
Tipje van de sluier voor volgende week…
Week 17: Op zoek naar een goede kinderwagen!
Bekijk de andere weken
Meer informatie
Je baby voelen bewegen tijdens de zwangerschap
Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com