Site pictogram Oudersenzo

Week 13 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 13: Hoe groot?

Lengte± 7,5 cm
Gewicht28 gram
Bijzonderheden
Zijn gezichtje is gevormd, met ogen, mond (met 20 tandjes in de kaken) en oren!

Ontwikkeling in week 13

De kans dat het fout gaat met je zwangerschap is een stuk kleiner geworden. Maar een garantie is het natuurlijk niet. Dit is de eerste week van het tweede trimester. Dat betekent dat we sommige zwangerschapskwaaltjes nu lekker achter ons laten. Bye bye & zwaai zwaai misselijkheid en vermoeidheid!

Je baby trekt zich hier natuurlijk allemaal niks van aan, die groeit en ontwikkelt gewoon rustig verder. Zo begint zijn maagje met het produceren van spijsverteringssappen en zijn ook de stembanden klaar. Hij heeft er helaas nog niet zoveel aan, want hij kan nu toch nog geen geluid maken.

Zijn gezichtje is gevormd, met ogen, mond (met 20 tandjes in de kaken) en oren! Er ontstaat meer vruchtwater waar hij af en toe een hapje uitneemt en hij plast in het vruchtwater. Het vruchtwater wordt de hele dag ververst dus dat maakt niet uit. Vanaf deze week maken zijn nieren urine aan.

Als het een jongetje wordt dan gaan zijn testikels nu testosteron aanmaken. Zou je het geslacht nu willen weten? Of wacht je totdat je kindje op de wereld is en dat je het dan weet?

Hij krijgt nu ook donshaartjes over heel zijn lijfje. Deze blijven tot ongeveer week 37 zitten. Zou je kindje voor die tijd geboren worden, dan zou je ze nog kunnen zien. Waarschijnlijk zorgen de donshaartjes ervoor dat het huidsmeer (vernix) op de huid blijft zitten. De vernix beschermt zijn huid tegen infecties en het inwekende effect van het vruchtwater. Belangrijk dus dat dit blijft zitten waar het zit.

Jouw lichaam in week 13

Niet alleen je baby groeit maar jij ook. Je baarmoeder is nu zo groot als een goede vuist. Heb je al een klein zwangerschapsbuikje? Een handige tip als je niet direct wil shoppen, bind een elastiekje om je knoop zodat je nog even je broek zonder knellen aan kan trekken. Wellicht je vorige week je zwangerschap bekend hebt gemaakt! Heb je leuke reacties gekregen?

Een aantal zwangerschapskwaaltjes heb je nu achter je gelaten, maar nieuwe kondigen zich alweer aan. Je kunt de komende tijd last krijgen van rugpijn, brandend maagzuur, vaker plassen, en/of bandenpijn.

Werken

Als je je goed voelt kun je gewoon werken, geen probleem. Het is wel raadzaam om na te denken wat je in de toekomst wilt als je kindje er is. Blijf je werken, ga je minder werken of stop je. Allemaal dingen waar je nu alvast over na kunt denken. En met je partner kunt bespreken of gaat hij misschien (ook) minder werken? Want dat kan natuurlijk ook. Allemaal opties om samen te bespreken. En het is handig om op tijd je (eventuele) werkgever in te lichten.

Tips en weetjes week 13

Een zwangere vrouw kan in deze periode een vitamine D tekort hebben, ruim een kwart van de pasgeboren baby’s heeft een vitamine D tekort als ze geboren worden. Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem.

Wat moet je in week 13 doen?

Blijf vitamines slikken, vooral vitamine D. En blijf goed voor jezelf zorgen. Badder en douche lekker uitgebreid als je daar de tijd voor hebt. Of nog beter: Neem daar gewoon de tijd voor!
Weet je al waar je baby gaat slapen, hebben jullie al een kamer in gedachten? Veel babymeubels hebben een aantal weken levertijd, dus misschien is het verstandig om alvast op zoek te gaan! Heb je al zo’n handige checklist uitgedraaid?

Heb je iedereen al over je zwangerschap verteld? Misschien met een leuk presentje?

Er zijn vele mogelijkheden, maar het is wel belangrijk dat je rekening houdt met alle veiligheidsnormen. Moet er in de kamer nog veel geklust worden? Ga er dan alvast aan beginnen, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Dat geeft alleen maar onnodige stress en dat is weer niet goed voor de baby.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 14: Er komen nu ook spierlagen in het darmkanaal dus binnenkort komt het spijsverteringskanaal ook op gang.

Bekijk de andere weken

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten