Week 10 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 10: Hoe groot?

Lengte± 4 cm
Gewicht4 gram
Bijzonderheden
Aan het eind van deze 10e week is de placenta klaar, en wordt je kindje via de navelstreng gevoed.
Week 10 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 10

Je kindje is zo groot als een kers en al (bijna) compleet, hij moet alleen nog flink groeien. Aan het eind van deze 10e week is de placenta klaar, en wordt je kindje via de navelstreng gevoed. De navelstreng bestaat uit drie bloedvaten. Om de navelstreng zit een dikke beschermende laag die ervoor zorgt dat de bloedvaten niet worden afgeknepen.

Het staartje dat je kindje had waardoor hij op een kikkervisje leek is nu bijna verdwenen. Hij gaat nu als een malle groeien en zijn hartje gaat steeds sneller te kloppen. Wel zo’n 150 slagen per minuut. Daar moet jij een behoorlijke workout voor doen, wil je dat aantal halen.

In deze week kan je kindje zelfs al wat haartjes krijgen. Zijn oogleden bedekken bijna heel zijn ogen en zelfs zijn neusje begint zich te vormen. Hij gaat steeds meer op een mensje lijken. Ook de zwemvliezen tussen zijn vingertjes en teentjes zijn aan het verdwijnen waardoor de vingers en tenen van elkaar los komen.

De week beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen. Als je nieuwsgierig bent zou je misschien al kunnen zien of het een jongetje of meisjes gaat worden.

Jouw lichaam in week 10

Je lichaam blijft in verandering, je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel. De hormonen gieren alle kanten op. Wat kun je soms een trek hebben in dingen die je normaliter niet eet. Zijn het zure bommen met slagroom? Of heb je trek in heel andere dingen?

Heb je het idee dat je last hebt van opvliegers? Dan komt dat omdat de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt, waardoor je het warmer kunt hebben dan normaal.

Het zwangerschapshormoon bereikt deze week zijn piek. Je borsten beginnen te groeien, je tepels kunnen veranderen van grootte en kleur. Als je er veel last van hebt zou je op zoek kunnen gaan naar een zwangerschapsbeha. Je kunt nog steeds misselijk zijn, maar met een beetje geluk is daarvan het einde in zicht. De ene zwangere vrouw is nooit misselijk, de ander een paar maanden en een paar vrouwen zijn de gehele zwangerschap misselijk.

Al die veranderingen in je lichaam kunnen je darmen van slag maken waardoor je last kunt krijgen van obstipatie. Om dit te voorkomen of in ieder geval te minimaliseren kun je het beste zo vezelrijk mogelijk eten. Dat wil zeggen: volkorenproducten, groente en fruit.

Testen

Je kunt in deze week een test laten doen of je bepaalde aandoeningen hebt. Er bestaat een zogenaamde combinatie test, een bloedonderzoek die je al vanaf de 9e week kunt laten doen en de huidplooitest vanaf de 11e week.

Week 10 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?
Week 10
Week 10
Week 10
Week 10 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Tips en weetjes voor week 10

Nog zes weken en dan kun je stoppen met de urine opvangen voor Moeders voor Moeders. Je urine bevat dan een stuk minder zwangerschapshormoon hCG.

Als je sport houd er dan rekening mee dat je zwanger bent, doe geen dingen zoals bungeejumpen, parachute springen. Zorg vooral dat je niet op je buik valt.

Je kunt in principe nu stoppen met foliumzuur want het ruggenmerg en de hersenen zijn al “gemaakt” maar het kan geen kwaad om deze gewoon door te blijven slikken.

Eet voldoende, en gezond. Je hoeft trouwens niet voor twee te eten. Vaak wordt dit als grapje gezegd maar is echt niet nodig. Als je gewoon gezond en gevarieerd eet krijg je kindje genoeg voedingsstoffen binnen.

Pas een beetje op als je veelvuldig in de zon gaat zitten, je kunt last krijgen van een zwangerschapsmasker als je je niet goed insmeert. Je maakt namelijk meer pigment aan als je zwanger bent en daardoor kan je gezicht een blijvende verkleuring krijgen. Het risico valt deze week nog wel mee, maar vanaf het twee trimester (week 13) kan je hier maar beter rekening mee houden.

Begin een zwangerschapsboekje!

Het is erg leuk om een zwangerschapsboekje bij te houden, zodat je over een maand nog weet hoe je er een maand geleden voor stond.

Heb je al kraamzorg geregeld? Bel even voor de zekerheid met je zorgverzekeraar of ze een contract hebben met een bepaalde organisatie of dat je vrij bent in je keuze.

Maak alvast een afspraak voor de pretecho die in de 12e week plaats kan vinden.

Heb je al van die gratis babyboxen aangevraagd? Ze zitten vol reclame, aanbiedingen maar ook met leuke cadeautjes zoals een pak luiers of een handige speen. Cadeautjes zijn altijd leuk, maar realiseer je dat iets nooit voor niks is. Je geeft wel je persoonsgegevens prijs en misschien zit je daar wel niet op te wachten.

Vergeet je niet om foto’s te maken van je zwangere buik? Leuk voor later!

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 11: Misschien word je zwangerschap wel steeds duidelijker zichtbaar…

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Obstipatie tijdens de zwangerschap
Bereken je bevallingsdatum
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *