Er wordt pas gesproken van een zwangerschapshypertensie wanneer je bloeddruk na de twintigste week van je zwangerschap te hoog is, terwijl het daarvoor normaal was. Een andere term die nog wel eens gebruikt wordt is ‘zwangerschapstoxicose’. Een te hoge bloeddruk komt voor bij 15% van de zwangere vrouwen, met name tijdens de eerste zwangerschap. Gelukkig gaat het ook vaak goed en krijgt maar 1% van de zwangere vrouwen last van pre-eclampsie. Vrouwen boven de 35 jaar lopen wat meer risico en ook als je een meerling verwacht, is de kans wat groter.
Wat is zwangerschapshypertensie
Zwangerschapshypertensie is een hoge bloeddruk in het tweede deel van de zwangerschap. Tijdens een normale zwangerschap verwijden de bloedvaten zich. Dit is noodzakelijk doordat de hoeveelheid bloed is toegenomen. Bij een zwangerschapshypertensie gebeurt dit echter niet. Het bloed krijgt hierdoor geen extra ruimte en daardoor stijgt de druk. Hierdoor beschadigen de wanden van de vaten en verliezen de vaten vocht. Dit zie je onder andere terug in het opzwellen van je voeten, handen en gezicht.
Eiwit in de urine
Door het verliezen van vocht wordt het bloed dikker, waardoor bepaalde organen kunnen beschadigen, zoals de nieren. De nieren kunnen bepaalde stoffen niet goed meer verwerken waardoor er eiwit in de urine terecht kan komen.
De lever kan niet genoeg stollingsfactoren maken met stollingsstoornissen als gevolg. Dit alles heeft invloed op de placenta. Er wordt namelijk te weinig bloed aangevoerd, wat ook nog eens klontert. Je baby krijgt hierdoor te weinig voedingsstoffen en zuurstof. Je kunt je voorstellen dat je baby hierdoor minder zal kunnen groeien.
Symptomen zwangerschapshypertensie
Zwangerschapshypertensie kan vanaf week 20 tot aan de eerste drie dagen na de geboorte ontstaan. Dus zelfs in je kraambed kan het ineens de kop opsteken. Als je een lichte vorm hebt, hoef je het niet eens te merken, maar jeverloskundige of gynaecoloog zal het zeker in de gaten houden en geregeld je bloeddruk meten en kijken of er eiwit in je urine zit.
Symptomen
Veel voorkomende klachten kunnen zijn:
misselijkheid en/of overgeven, minder plassen, tintelende vingers, hoofdpijn, opgezwollen handen, voeten of zelfs je gezicht, drukkend gevoel rechts boven in je buik, gevoel van strakke band om je bovenbuik en lichtflitsen voor je ogen.
Niet altijd sprake van hypertensie
Deze symptomen kunnen ook voorkomen als er niks aan de hand is, daarom wordt er pas van zwangerschapshypertensie gesproken wanneer er ook sprake is van een verhoogde bloeddruk en eiwit in je urine.
Hoe kan het ontstaan?
Eigenlijk is niet precies bekend hoe zwangerschapshypertensie ontstaat. Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals:
overgewicht, bij een eerste zwangerschap, wanneer je leeftijd boven de 35 jaar is, zwanger van een meerling, aanleg, stollingsstoornissen, stofwisselingsziekten, nierziekten, hartziekten, suikerziekte, eerdere zwangerschapshypertensie en hoge bloeddruk voor de zwangerschap.
Ernstige gevolgen
Als een zwangerschapshypertensie niet tijdig wordt ontdekt, kan dit gevolgen hebben voor de zwangerschap. Het kan namelijk overgaan in eclampsie of het HELLP-syndroom.
Gynaecoloog
Als je bloeddruk hoger wordt dan 140/90 kom je onder controle van de gynaecoloog. Hij zal je waarschijnlijk bloeddrukverlagende medicatie voorschrijven en in sommige gevallen wordt de bevalling eerder opgewekt.
Medicijnen voorkomen dat een hoge bloeddruk niet erger wordt, maar halen de oorzaak niet weg. Zwangerschapshypertensie gaat alleen over door te bevallen.
Herstel
Het herstel is afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige vrouwen herstellen snel en anderen kunnen hiervoor maanden nodig hebben. Als je het eenmaal hebt gehad, is er kans op herhaling bij een volgende zwangerschap.
Vitamine D en calcium
Een onderzoek uit 2016 heeft aangetoond dat vrouwen die dagelijks voldoende calcium binnenkrijgen, het risico op verhoogde bloeddruk met 55% kunnen verminderen. Wanneer je zo’n 5 glazen melk (of andere zuivelproducten) neemt, kom je ongeveer aan deze hoeveelheid. Je kunt natuurlijk ook voor een calciumsupplement kiezen.
Extra informatie
Zwangerschapsvergiftiging, wat betekent dit voor jou en je baby?
Hyperemesis Gravidarum – Ernstige vorm van misselijkheid
HELLP-syndroom. Wat is het en hoeveel kwaad kan het?
Flauwvallen tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes
Hypotensie tijdens de zwangerschap – Hoe gevaarlijk is het?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door HollandandBarret.nl.