Zwangerschap is een periode vol verwondering en vreugde, maar ook een tijd waarin je waarschijnlijk een vloedgolf aan adviezen krijgt van familie, vrienden en zelfs volslagen vreemden. Hoewel sommige van deze adviezen goed bedoeld en nuttig kunnen zijn, zijn er ook veel mythen en misvattingen over zwangerschap die rondgaan. Maar wat zijn nou de meest hardnekkige zwangerschapsfabels?
Je kunt het geslacht van je baby voorspellen aan de hand van je buikvorm
Een van de meest voorkomende zwangerschapsfabels is dat je het geslacht van je baby kunt voorspellen aan de hand van hoe je buik eruitziet. Het idee is dat een hoge, ronde buik op een meisje duidt, terwijl een lage, uitgestrekte buik een jongen aangeeft.
In werkelijkheid wordt de vorm van je buik bepaald door een aantal factoren, waaronder je lichaamsbouw, de positie van de baby en de hoeveelheid vruchtwater. Het geslacht van de baby heeft geen invloed op de vorm van je buik.
Je mag geen koffie drinken tijdens de zwangerschap
Hoewel het waar is dat overmatig cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap kan leiden tot gezondheidsproblemen, is het niet zo dat je alle cafeïne volledig moet vermijden. Volgens gezondheidsorganisaties kun je veilig tot 200 milligram cafeïne per dag innemen tijdens de zwangerschap. Dat komt ongeveer overeen met een 12-ounce kop koffie.
Je mag niet sporten tijdens de zwangerschap
Dit is absoluut niet waar. In feite moedigen veel artsen hun zwangere patiënten aan om regelmatig te bewegen. Lichamelijke activiteit kan helpen om veelvoorkomende zwangerschapssymptomen, zoals rugpijn en vermoeidheid, te verminderen. Het kan ook helpen om je voor te bereiden op de bevalling.
Uiteraard zijn er bepaalde sporten en activiteiten die je moet vermijden (zoals contactsporten of activiteiten met een hoog risico op vallen), maar er zijn tal van veilige en effectieve manieren om fit te blijven tijdens de zwangerschap.
Je eet voor twee tijdens de zwangerschap
Hoewel je tijdens de zwangerschap extra calorieën nodig hebt, betekent dit niet dat je moet ‘eten voor twee’. In werkelijkheid hebben zwangere vrouwen in het eerste trimester geen extra calorieën nodig. In het tweede trimester wordt een extra 340 calorieën per dag aanbevolen en in het derde trimester ongeveer 450 extra calorieën per dag.
Het is ook belangrijk om te focussen op de kwaliteit van je voeding, niet alleen de kwantiteit. Een gebalanceerd dieet vol met voedzame voedingsmiddelen is cruciaal voor de gezondheid van zowel moeder als baby.
Je kunt niet zwanger worden als je borstvoeding geeft
Borstvoeding geven kan de kans op zwangerschap verminderen, maar het is geen betrouwbaar anticonceptiemiddel. Vrouwen kunnen meestal beginnen met ovuleren voordat ze hun eerste postpartum menstruatie hebben, dus het is mogelijk om zwanger te worden zelfs als je menstruatie nog niet is teruggekeerd.
Er worden meer kinderen geboren tijdens volle maan
Er is een populaire mythe dat er meer baby’s worden geboren tijdens volle maan, aangewakkerd door het idee dat de zwaartekracht van de maan de geboorte zou kunnen beïnvloeden. Echter, wetenschappelijke studies hebben dit idee herhaaldelijk weerlegd. Onderzoek heeft geen significant verschil gevonden in het aantal geboorten, noch in het begin van de bevalling, tussen de dagen van volle maan en andere dagen. Dus, de fase van de maan heeft waarschijnlijk geen invloed op wanneer je baby besluit te arriveren!
Na het verliezen van de slijmprop ga je binnen 24 uur bevallen
Het verliezen van de slijmprop, ook wel bekend als “bloody show”, is een teken dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Echter, het betekent niet noodzakelijkerwijs dat je binnen 24 uur gaat bevallen. Voor sommige vrouwen kan het zelfs dagen of weken duren voordat de bevalling begint nadat ze de slijmprop hebben verloren. Elke zwangerschap is uniek, dus het is altijd een goed idee om contact op te nemen met je zorgverlener als je denkt dat je de slijmprop hebt verloren of andere tekenen van bevalling ervaart. Maar onthoud, het is slechts één van vele tekenen dat je lichaam zich klaarmaakt voor de grote dag.
Kruidenthee is altijd goed tijdens de zwangerschap
Hoewel kruidenthee vaak wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, is het niet noodzakelijk altijd veilig om te drinken tijdens de zwangerschap. Sommige kruiden kunnen krachtige effecten hebben en kunnen de zwangerschap beïnvloeden. Bijvoorbeeld, sommige soorten kruidenthee kunnen de menstruatie stimuleren of hebben een hoog cafeïnegehalte. Het is belangrijk om te onthouden dat ‘natuurlijk’ niet altijd ‘veilig’ betekent, vooral tijdens de zwangerschap. Als je een kruidenthee wilt drinken tijdens de zwangerschap, is het een goed idee om eerst je arts of verloskundige te raadplegen. Zij kunnen je adviseren over welke soorten kruidenthee veilig zijn en welke je beter kunt vermijden.
Je haar verven als je zwanger bent is geen goed idee
Er bestaat een hardnekkige mythe dat het verven van je haar tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Het klopt dat haarkleurmiddelen chemicaliën bevatten, maar onderzoek toont aan dat het onwaarschijnlijk is dat deze stoffen het lichaam binnendringen en de baby bereiken in hoeveelheden die schadelijk zouden kunnen zijn. De meeste artsen beschouwen het als veilig om je haar te verven tijdens de zwangerschap, zolang je in een goed geventileerde ruimte werkt en handschoenen draagt om huidcontact te minimaliseren.
Als je je zorgen maakt, kun je overwegen om te wachten tot na het eerste trimester, wanneer de belangrijkste ontwikkeling van de baby al heeft plaatsgevonden. Ook zijn er haarverfproducten op de markt die vrij zijn van ammoniak en andere sterke chemicaliën, die een goed alternatief kunnen zijn voor de traditionele haarkleurmiddelen. Maar over het algemeen is het een mythe dat het verven van je haar tijdens de zwangerschap altijd slecht is.
Tijdens de zwangerschap mag je geen rauwe groenten eten
Er bestaat een mythe dat je tijdens de zwangerschap geen rauwe groenten mag eten, maar dat is simpelweg niet waar. Rauwe groenten zijn een uitstekende bron van vezels, vitaminen en mineralen, die allemaal belangrijk zijn voor een gezonde zwangerschap. Het risico komt vooral van mogelijke bacteriën, zoals E. coli of Listeria, die op ongewassen groenten kunnen zitten. Het is dus belangrijk om alle groenten grondig te wassen voordat je ze eet, of ze nu rauw of gekookt zijn. Er zijn een paar uitzonderingen waar je voorzichtig mee moet zijn, zoals ongewassen rauwe kiemgroenten (zoals alfalfa of taugé), die een hoger risico op besmetting kunnen hebben. Maar over het algemeen is het volkomen veilig (en gezond!) om rauwe groenten te eten tijdens de zwangerschap, zolang je ze maar goed wast.
Van katten moet je wegblijven tijdens de zwangerschap
Er bestaat een zwangerschapsmythe dat je katten volledig moet vermijden als je zwanger bent. Dit komt voornamelijk door de zorg over toxoplasmose, een infectie die je kunt krijgen door in contact te komen met kattenbakafval. Echter, dit betekent niet dat je helemaal weg moet blijven van je pluizige vrienden. Het is volkomen veilig om je kat te aaien en met haar te spelen. Wat je wel moet vermijden is het schoonmaken van de kattenbak, als dat mogelijk is. Als je geen andere keuze hebt dan de bak zelf schoon te maken, draag dan handschoenen en was je handen grondig achteraf. Dus, nee, je hoeft je kat niet te vermijden tijdens de zwangerschap!
De bevalling kun je zelf opwekken
Er bestaan veel volkswijsheden en mythes over manieren om zelf de bevalling op te wekken, zoals het eten van pittig voedsel, het maken van lange wandelingen, of intieme activiteiten. Hoewel sommige van deze methoden onschadelijk zijn, is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat ze echt werken. De waarheid is dat de bevalling meestal begint wanneer je baby klaar is om geboren te worden, en dit is grotendeels buiten je controle. Soms is het medisch noodzakelijk om de bevalling op te wekken, maar dit moet altijd onder begeleiding van een zorgverlener gebeuren. Het is belangrijk om geduld te hebben en je lichaam de tijd te geven die het nodig heeft om zich natuurlijk voor te bereiden op de bevalling. Probeer dus niet op eigen houtje de bevalling op te wekken zonder overleg met je arts of verloskundige.
Een zwangere vrouw heeft altijd zin
Het is een veelgehoorde mythe dat zwangere vrouwen altijd een verhoogd libido hebben. Dit is echter niet voor iedereen het geval. Hoewel sommige vrouwen inderdaad een hoger libido kunnen ervaren door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, kunnen anderen het tegenovergestelde ervaren. Vermoeidheid, misselijkheid, fysiek ongemak en zorgen over de zwangerschap kunnen allemaal bijdragen aan een verminderd libido. Elke vrouw en elke zwangerschap is uniek, dus er is geen ‘normaal’ als het gaat om seksdrive tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je partner over je gevoelens en comfortniveau, en om je niet te laten leiden door mythes of verwachtingen.
Bruin bier verhoogt de melkproductie
De bewering dat het drinken van bruin bier de borstvoeding zou bevorderen, is al lang een populaire mythe. Het idee hierachter is dat de gist in bier de productie van prolactine, een hormoon dat melkproductie stimuleert, zou kunnen verhogen. Echter, huidig wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit idee niet. In feite kan alcohol de melkproductie juist verminderen en kan het ook in de moedermelk terechtkomen, wat schadelijk kan zijn voor de baby. Als je borstvoeding geeft en een manier zoekt om je melkproductie te verhogen, kun je beter praten met een lactatiekundige of een andere gezondheidsdeskundige in plaats van te reiken naar een biertje.
Je mag geen brie tijdens de zwangerschap
Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen geen brie mogen eten. De reden hiervoor is de zorg over de bacterie Listeria, die kan voorkomen in zachte kazen gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Listeria kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Het goede nieuws is dat de meeste kazen in de supermarkt, inclusief brie, gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk en veilig zijn om te eten tijdens de zwangerschap. Het is echter belangrijk om altijd het etiket te controleren. Als er op staat dat het product gemaakt is van rauwe melk, kun je het beter vermijden. Het is ook een goed idee om weg te blijven van zachte kazen die langdurig zijn gerijpt, zoals blauwe kaas, zelfs als ze zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als je twijfelt, praat dan met je verloskundige of een diëtist.
Jouw eetgedrag beïnvloedt dat van je baby
En deze “zwangerschapsfabel” klopt nou weer wel! Vanaf het tweede trimester beginnen baby’s vruchtwater te slikken als onderdeel van hun ontwikkeling. Dit vruchtwater neemt de smaken van het voedsel en de dranken op die de moeder consumeert. Dus, als een moeder bijvoorbeeld veel wortelen eet tijdens de zwangerschap, krijgt haar baby via het vruchtwater een smaak van wortelen.
Studies hebben aangetoond dat baby’s die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan bepaalde smaken, meer geneigd zijn om voedsel met die smaken te accepteren als ze beginnen met het eten van vast voedsel. Dit betekent dat het eten van een gevarieerd dieet tijdens de zwangerschap je baby kan helpen om later een avontuurlijke eter te worden!
Gezonde eetgewoonten overbrengen
Naast het beïnvloeden van de smaakvoorkeuren van je baby, kunnen jouw eetgewoonten tijdens de zwangerschap ook zijn of haar toekomstige eetgedrag beïnvloeden. Moeders die gezonde eetgewoonten hebben tijdens de zwangerschap – zoals het eten van veel fruit, groenten en volkoren producten – hebben de neiging om deze gewoonten door te geven aan hun kinderen.
Daarentegen kunnen moeders die veel fastfood, suikerhoudende dranken en bewerkte voedingsmiddelen consumeren tijdens de zwangerschap, hun kinderen onbewust aanmoedigen om deze eetgewoonten over te nemen. Studies hebben aangetoond dat kinderen van moeders die een ongezond dieet aten tijdens de zwangerschap, meer kans hebben op overgewicht of obesitas.
Jouw rol als rolmodel
Ten slotte is het belangrijk te onthouden dat jouw eetgedrag blijft je kind beïnvloeden nadat hij of zij geboren is. Kinderen kijken naar hun ouders als rolmodellen, dus jouw eetgewoonten kunnen een grote invloed hebben op hoe je kind kiest om te eten.
Dit betekent dat het belangrijk is om gezonde eetgewoonten te behouden, niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook na de geboorte van je baby. Dit kan onder meer bestaan uit het regelmatig eten van gezonde maaltijden als gezin, het beperken van het gebruik van suikerhoudende dranken en snacks, en het aanmoedigen van je kind om nieuwe voedingsmiddelen te proberen.
Meer informatie
Zijn bakerpraatjes eigenlijk wel onschuldig?
Zwangerschapsfabeltjes – Ze weten het allemaal beter
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Jongetje of meisje? Bepaal zelf het geslacht!
Bakerpraatjes zwangerschap
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com