Tijdens je zwangerschap gaat niet alleen je buik groeien, maar in veel gevallen groeien ook de borsten. Bij de één iets harder en wat meer dan bij de andere. Op een gegeven ogenblik zal je merken dat je oude vertrouwde beha helemaal niet meer zo lekker zit. Hij gaat een beetje knellen en het ziet er naar uit dat hij je borsten niet meer volledig kan ondersteunen. Geen fijn gevoel, zeker omdat je borsten ook nog eens gevoeliger worden tijdens de zwangerschap. Een beetje meer comfort is dus geen luxe. Wellicht wordt het tijd voor een zwangerschapsbeha.
De zwangerschapsbeha
Als alles begint te knellen en/of te irriteren, dan wordt het tijd voor de zwangerschapsbeha. Het beste kun je kiezen voor een meegroei beha. Een meegroeibeha heeft als dikke pluspunt dat ze naadloos meegroeien met de zwangerschap. En ze zitten zo fijn, dat je ze zelfs ’s nachts kunt dragen. Op sommige zwangerschapsbeha’s zitten voedingsclips, zodat ze ook na de bevalling gebruikt kunnen worden als voedingsbeha.
De voedingsclips zijn ook tevens het belangrijkste verschil tussen een zwangerschapsbeha en een voedingsbeha. Daarnaast is een voedingsbeha eenvoudig met één hand te openen zodat je kindje eenvoudig kan laten drinken, zonder dat je je volledig moet uitkleden. Het eenvoudig toegankelijk maken van je borsten, is de primaire taak van een voedingsbeha. Als je dus geen borstvoeding gaat geven, heb je er dus eigenlijk geen eentje nodig.
Het gemak van een voedingsbeha
Als je besluit om borstvoeding te gaan geven, dan is een voedingsbeha een absolute aanrader. De beha is eenvoudig te openen (met slechts één hand), zodat je kindje eenvoudig aangelegd kan worden. Daarbij geeft hij goede ondersteunen aan de zwaarder geworden borsten en draagt een voedingsbeha comfortabeler dan een normale beha.
Je hoeft niet te wachten tot na de bevalling om de beha te gaan dragen. Je kunt hem ook prima tijdens de zwangerschap dragen. De stof zit vaak prettiger dan bij een gewone beha en een voedingsbeha past zich aan de vorm van je borst aan.
De keuze van een voedingsbeha
Je borsten groeien de volledige zwangerschap door, dus je moet niet te vroeg in de zwangerschap al een voedingsbeha aanschaffen. Er wordt aangeraden dit pas vanaf week 36 te doen. Op dat moment heb je goed inzicht in de juiste maat. Zorg ervoor dat de beha goed past en dat je deze ook nog kunt verstellen. De kans is immers groot dat je na de bevalling ook weer gaat afvallen. Het zou zonde zijn als je beha dan al snel te groot is.
Houd rekening met het bepalen van de cupmaat dat er ook nog kompressen in moeten kunnen.
Er zijn voedingsbeha’s met en zonder beugel te koop. In principe is het allebei prima, maar het is wel belangrijk dat de beugel niets afklemt. De beha moet goed zitten, waarbij de borsten goed binnen de beugel vallen en niet melkkliertjes afklemmen. Let hier goed op.
Hoeveel voedingsbeha’s heb je nodig?
Natuurlijk is dat afhankelijk van hoeveel en hoe vaak je wast. Je hebt er in ieder geval minimaal twee nodig. Eentje voor in de was en eentje aan je body. Maar één of twee reserve beha’s in de kast, is natuurlijk prettig. Houd er rekening mee dat je borsten ook wel eens kunnen lekken, door de kompressen heen en dan is een extra beha meer dan welkom.
Waar kun je een voedingsbeha kopen?
Voor een voedingsbeha kun je bij diverse winkels, die gericht zijn op producten voor de zwangerschap en baby, terecht. Je kunt kiezen voor een fysieke winkel met als voordeel dat je de beha kunt passen en je goed kunt laten voorlichten, maar je kunt ook kiezen voor het gemak van online bestellen. Want misschien heb je helemaal geen zin om met die opgezwollen enkels door de winkelstraten te slenteren. Een online aanschaf kan dan uitkomst bieden. En mocht hij toch niet goed zitten, dan is het gelukkig bij veel shops mogelijk het product kosteloos weer retour te sturen. Je kunt dit echter voor een groot deel voorkomen door vooraf alles goed op te meten.
De kosten van een voedingsbeha
De kosten voor een voedingsbeha variëren van zo’n 10 euro tot 60 euro. Dit is uiteraard afhankelijk van stof, model, maat, kwaliteit en merk. Vind je het teveel geld? Shop dan eens op Marktplaats voor een gebruikt exemplaar. Je gooit hem in de wasmachine en hij is weer klaar voor gebruik.
Meer informatie
Tips: Hier let je op bij het kopen van zwangerschapskleding!
Bevallingskleding. Wat draag je tijdens de bevalling? Dit zijn de mogelijkheden!
De veranderingen en verzorging van je borsten rondom een zwangerschap
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
Zwangerschapskleding: Comfortabel en hip
Sexy lingerie is goed voor je zelfvertrouwen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com