Honderden vrouwen per jaar hebben last van zwangerschapsacne
Je kijkt al een paar dagen achter elkaar in de spiegel en je ziet er dagelijks pukkeltjes en rode vlekjes bijkomen. Waar komen ze ineens vandaan? Je had zo’n prachtige gave huid en ineens lijkt het wel een verlengde van de Himalaya. Niet alleen je gezicht, maar zelfs je rug, armen en benen zijn inmiddels bedekt met pukkeltjes. Oh jee… je hebt last van zwangerschapsacne. Een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje.
Tijdelijk
Geen paniek, je bent zeker niet de enige zwangere die hier last van heeft, het is zeker geen kwaaltje om je voor te schamen. Honderden vrouwen per jaar hebben hier tijdens hun zwangerschap last van. Natuurlijk is het vervelend want die pukkeltjes kunnen pijnlijk zijn, maar er is licht aan de horizon, want na de bevalling zullen ze doorgaans vanzelf weer verdwijnen.
Hoe ontstaat zwangerschapsacne?
Tijdens je zwangerschap verandert je hele hormoonhuishouding en dit kan invloed hebben op je huid. De talgklieren worden namelijk actiever onder invloed van de zwangerschapshormonen. Het komt het vaakst voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De een heeft er erger last van dan de ander. Bij een heftige aanval kun je contact opnemen met je huisarts of dermatoloog. In sommige gevallen kan hij een speciale crème voorschrijven.
Niet te voorspellen
Het is vooraf niet te voorspellen hoe jouw huid gaan reageren op de zwangerschap. Vrouwen die altijd een gave huid hebben gehad, kunnen ineens last krijgen van zwangerschapsacne en vrouwen met huidproblemen kunnen ineens een mooie gave huid krijgen.
Wat kun je zelf doen?
Belangrijk om je huid zo goed mogelijk te blijven reinigen met milde producten. Een goede hygiëne is belangrijk om de pukkeltjes tegen te gaan en verdere besmetting te voorkomen. Gebruik daarnaast een goede dag- en nachtcrème om de huid zo goed mogelijk te blijven verzorgen. Gebruik liever geen reinigingsproducten met alcohol erin. De alcohol kan er voor zorgen dat er juist nog meer pukkeltjes ontstaan.
Kamille
Je kunt je huid dagelijks schoonmaken met wat kamillethee. Kook wat water, gooi daar wat losse kamille in en laat het even trekken. Doop een watje in het afgekoelde water en reinig hiermee je gezicht. Kamille heeft een rustgevende uitwerking op de huid.
Niet krabben
Probeer van de pukkeltjes af te blijven en ga er niet aan krabbelen. Als je de pukkeltjes open krabt, kunnen de bacteriën zich namelijk makkelijk verder verspreiden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Niet scrubben
Ga liever ook de gevoelige huid niet scrubben. Je wilt de huid immers niet nog verder beschadigen.
Make up
Beter is het om je huid een beetje rust te geven en geen make up te gebruiken. Laat je huid zoveel mogelijk vrij ademen, in plaats van af te dichten met een laagje make up.
Eet gezond!
Verzorg je huid ook van binnenuit optimaal. Eet zo gezond mogelijk en drink voldoende water. Eet liever geen geraffineerde suiker, suiker heeft namelijk effect op vele huidaandoeningen, waaronder ook acne. Ook zuivelproducten kunnen een vervelende invloed hebben op acne, misschien dat je deze ook zoveel mogelijk kunt laten staan. Houd ook bepaalde foute E-nummers in de gaten. Vermijd deze stoffen zoveel mogelijk. Daarnaast is het belangrijk veel verse groente en fruit te eten. Het liefst zo gevarieerd mogelijk en als het even kan, biologisch.
Vervelend die zwangerschapsacne
Natuurlijk is het vervelend, zeker als je er veel last van hebt, maar gelukkig is het een tijdelijke kwaal waar je na de bevalling weer vanaf bent. Overigens kan dit nog wel een paar maanden duren, verwacht dus ook niet gelijk een wonder na de bevalling. Maar er komt een dag… en dan zijn ze weer verdwenen!
Schoonheidsspecialiste
Je huid verdient in deze periode een goede verzorging, dus maak van de nood een deugt en trakteer jezelf op een heerlijke behandeling bij de schoonheidsspecialiste. Dat is niet alleen functioneel maar ook nog eens erg prettig.
Meer informatie
Striae of zwangerschapsstriemen, hoe zijn ze te voorkomen?
Zwangerschapsmasker of Melasma. Hoe kun je het voorkomen?
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com