prenatale depressie: Zwangerschap en depressie, hoe ga je hiermee om?

Prenatale depressie: Zwangerschap en depressie, hoe ga je hiermee om?

Zwanger zijn betekent voor veel mensen gelukkig zijn. Maar wat nu als je ondertussen ook depressief bent? Je wilt wel blij zijn, maar het lukt je niet. Of je zit volledig overhoop met verschillende gevoelens tussen blijdschap met je kindje en je schuldgevoelens omdat je tegelijkertijd tot niets in staat bent door je depressieve gevoelens. Hoe tegenstrijdig wil je het hebben? Wat kan je ertegen doen? En hoe gaat het verder… Waar komt het door?

Een prenatale depressie

Een depressie tijdens je zwangerschap wordt ook aangeduid met een prenatale depressie. Hoewel een postnatale depressie bekender is, komt een prenatale depressie wel degelijk regelmatig voor. De eerste drie maanden zal je lichaam nog heel erg moeten ‘wennen’ aan het zwanger zijn en is vermoeidheid en emotionele pieken en dalen vrij normaal. Houdt dit echter langer aan of is het heel heftig, dan kan er sprake zijn van een depressie. In cijfers wordt er gesproken van 17% van de zwangeren die zich neerslachtig voelen. Bij 12% gaat het dan echt om een depressie. Dat zijn er toch best wel veel! Denk dus niet dat je de enige bent!

Schaamte

Veel aanstaande moeders schamen zich omdat ze toch juist blij zouden moeten zijn. Schuldgevoelens komen hier ook nog bij. Daardoor durven ze in veel gevallen geen hulp te zoeken, terwijl dit juist zo belangrijk is om erger te voorkomen! Daarnaast heeft de depressie ook invloed op je zwangerschap. Dus doe het juist als goede moeder wel: hulp zoeken! Dat je depressief wordt kan je niet helpen, dat je geen hulp zoekt wel!

lijn groen oudersenzo
Prenatale depressie: Zwangerschap en depressie, hoe ga je hiermee om?

Oorzaken van een prenatale depressie

Zoals bij iedere depressie kunnen er meerdere oorzaken zijn. Bij een zwangerschap maakt je schommelende hormoonhuishouding je vatbaarder voor negatieve gedachten. Emotioneel zit je in een rollercoaster, dus kunnen dingen die je normaal gesproken weinig doen, nu opeens een levensgroot probleem voor je worden. Ook kan het te maken hebben met dingen die je meegemaakt hebt, waardoor je minder stevig in je schoenen staat. Vrouwen die al vaker een depressie gehad hebben, lopen ook meer risico. Maar ook een eerdere miskraam kan bijdragen aan deze negatieve gevoelens. Toch is het niet echt van tevoren te voorspellen wie er wel of niet vatbaar voor is. Het enige wat jij zou kunnen doen is zo goed mogelijk voor jezelf zorgen zodat je lichaam zo gezond mogelijk is.

Wat zijn de symptomen van een prenatale depressie?

Een prenatale depressie lijkt in symptomen gewoon op een ‘gewone’ depressie. Wat wel hierbij extra naar voren kan komen is natuurlijk de komst van je baby, waar je door je depressie opeens niet meer blij mee bent of in erge gevallen het zelfs helemaal niet meer wilt! Verder moet je denken aan:

Vermoeidheid
Somber en lusteloos zijn
Jezelf niets waard vinden
Schuldgevoelens
Paniekaanvallen
Angstig zijn
Niet kunnen concentreren
Rugpijn en hoofdpijn
Bang zijn dat je gek wordt
Prikkelbaar zijn
Suïcidale gedachten hebben
Misselijk zijn en/of flauwvallen

Antidepressiva en zwangerschap

Zoals zoveel medicijnen, kan je deze beter niet slikken tijdens een zwangerschap omdat je kindje er ook mee in aanraking komt via de placenta. Hierdoor kan je kindje afwijkingen oplopen, ademhalingsproblemen krijgen of zelfs afkickverschijnselen. Overleg dus heel secuur met de huisarts over het feit dat je zwanger bent! Op internet waren meerdere verhalen rond over dit onderwerp waarbij de zaken elkaar tegenspreken. Daarnaast is iedere situatie weer anders.

Tips

Even in het kort een aantal tips wat je kan doen als je lijdt aan een prenatale depressie:

Praat erover en schaam je er zeker niet voor!
Besef dat je GEEN slechte moeder bent
Schakel hulptroepen in
Blijf niet alleen thuis zitten kniezen, zoek afleiding!
Zorg voor rust
Eet goed en blijf jezelf goed verzorgen
Voorkom de negatieve spiraal door de activiteiten op een lager pitje te zetten, maar wel te blijven doen
Dat je nu depressief bent, wilt niet zeggen dat het zo blijft! Door hulp te zoeken en op de juiste manier bezig te zijn versnel je het genezingsproces

Bij veel mensen kunnen zaken als mindfulness helpen
Overleg met de huisarts wat betreft medicatie. Ga dit nooit zomaar doen, want je kindje snoept ervan mee!
Zorg voor een doelenlijstje. Stel iedere dag een lijstje op met een paar simpele doelen die je gedaan wilt hebben. Hou het rustig en reëel, maar hierdoor blijf je in actie én kan je je goed voelen omdat het gelukt is!
Het gaat niet zomaar over! Besef dat je er niet alleen voor hoeft te staan, dat je hulp in moet/kan schakelen, maar ook dat je wel zelf ook moet willen werken aan je depressie! Hulptroepen zijn heerlijk ondersteunend, maar jij ben de enige die werkelijk de depressie te lijf kan gaan. Met hulp, uiteraard
Je bent een mooi mens en je bent het waard!

liefs Wil

Meer informatie

Hormonenveranderingen na de bevalling, wat kun je verwachten?
Zullen we dit jaar het melancholische gevoel een keertje overslaan?
Postpartum psychose en postpartum depressie, Een emotionele tijd.
Waar blijft die roze wolk?
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
Hoe ga je om met een Postpartum depressie?
Depressie, hoe kom je er vanaf?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *