Opnieuw zwanger na pre-eclampsie of HELLP: hier let je op!

Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom zijn ernstige aandoeningen die je tijdens je zwangerschap kunt krijgen. In de volksmond heet pre-eclampsie ook wel zwangerschapsvergiftiging. Heb je tijdens je vorige zwangerschap pre-eclampsie of het HELLP-syndroom gehad? Dan kan opnieuw zwanger worden enorm spannend zijn. Misschien heb je angst dat het je weer overkomt, of wil je zelfs helemaal nooit meer zwanger worden omdat de ervaring traumatisch was. Maar hoe groot is die kans? Opnieuw zwanger na pre-eclampsie of HELLP, waar moet je op letten? En wat moet je weten?

Pre-eclampsie en HELLP: wat zijn dat voor ziektes?

Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom zijn ernstige aandoeningen die je tijdens de tweede helft van je zwangerschap kunt krijgen. Bij beide aandoeningen treedt er meestal een hoge bloeddruk op. Ook zitten er eiwitten in je urine als je zwangerschapsvergiftiging krijgt. Dit komt omdat je nierfunctie achteruitgaat. Bij ernstige pre-eclampsie kun je last krijgen van een epileptische aanval, ook wel eclampsie genoemd.

Het HELLP-syndroom geeft doorgaans dezelfde klachten als pre-eclampsie. Het verschil is dat ook de bloedstolling ontregeld raakt bij HELLP. Dit komt omdat er bij dit ziektebeeld meer afbraak van rode bloedcellen is. Ook is er sprake van een verstoorde leverfunctie. De afkorting HELLP staat voor ‘Hemolysis, Elevated Liver enzymes en Low Platelets’.

Zowel pre-eclampsie als HELLP zijn potentieel levensbedreigend voor moeder en kind. Beide ziekten zijn alleen te genezen door te bevallen. Vaak zul je dus worden ingeleid voordat de termijn van 40 weken voorbij is. Na de bevalling genees je volledig van pre-eclampsie of HELLP.

lijn groen oudersenzo
Opnieuw zwanger na pre-eclampsie of HELLP: hier let je op!

Hoe ontstaan pre-eclampsie en HELLP?

De artsen zijn er nog niet achter hoe pre-eclampsie en het HELLP-syndroom ontstaan. Ongeveer 50 op de 1000 zwangere vrouwen ontwikkelt pre-eclampsie. Bij HELLP zijn dat 5 op de 1000 vrouwen. Er zijn wel factoren die je risico iets kunnen verhogen. Bijvoorbeeld als je overgewicht hebt, of voor de zwangerschap al een hoge bloeddruk had. Ook als je ouder bent dan 40 jaar of in verwachting bent van een meerling is je kans iets groter. Maar over het algemeen geldt dat artsen nog steeds niet precies weten waarom de ene vrouw wel pre-eclampsie of HELLP krijgt en de andere niet.

Herhalingsrisico pre-eclampsie of HELLP bij volgende zwangerschap

Veel vrouwen die een ernstige pre-eclampsie of HELLP doorgemaakt hebben bij een eerdere zwangerschap, durven niet meer zwanger te worden. De kans ligt inderdaad hoger dan bij een vrouw die een “normale” zwangerschap doormaakte. Toch zul je waarschijnlijk, áls je het weer krijgt, een maand later dan bij je vorige zwangerschap. Ook zal je kind gemiddeld een geboortegewicht van 1300 gram meer hebben. Ze gaan er dan wel vanuit dat je tijdens je vorige zwangerschap te vroeg bent bevallen.

Ook is het zo dat hoe vroeger in de zwangerschap je pre-eclampsie of HELLP kreeg, hoe hoger het risico op herhaling is. Wil je echt precies weten hoe hoog jouw risico is? Dan kun je een persoonlijke risicoanalyse laten maken. Dit kan in deze gespecialiseerde ziekenhuizen.

Opnieuw zwanger na pre-eclampsie of HELLP: durf ik het aan of niet?

Als je twijfelt of je toe bent aan een zwangerschap na pre-eclampsie of HELLP kun je tegen veel zaken aanlopen. Van belang is dat je je goed laat informeren en ook bij jezelf nagaat wat je écht wilt. Weeg de risico’s, voordelen en nadelen goed tegen elkaar af. Je zult deze zwangerschap overigens direct bij de gynaecoloog terechtkomen, omdat je een medische indicatie hebt. Samen met je gynaecoloog kijk je wat jij nodig hebt om het risico op pre-eclampsie of HELLP zo laag mogelijk te houden.

Sommige vrouwen slikken bijvoorbeeld preventief aspirine of een andere bloedverdunner op advies van de gynaecoloog. Deze zal je ook eventuele medicijnen tegen een hoge bloeddruk voorschrijven. Dit gebeurt soms preventief. Ook zal je kindje goed in de gaten gehouden worden met groei-echo’s. Bij pre-eclampsie en HELLP zie je immers vaak dat de kindjes met een laag geboortegewicht ter wereld komen.

Ook belangrijk: trek op tijd aan de bel als je denkt klachten te herkennen die je tijdens je vorige zwangerschap had. Hoe eerder ze erbij zijn als je opnieuw pre-eclampsie of HELLP hebt, hoe beter de uitkomst. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje.

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe herken je de eerste symptomen van zwangerschapsvergiftiging?
Zwangerschapsvergiftiging, wat betekent dit voor jou en je baby?
Zwangerschapsvergiftiging of Pre-eclampsie, wat is het? Welke risico’s zijn hieraan verbonden?
HELLP-syndroom. Wat is het en hoeveel kwaad kan het?
Zwangerschapsvergiftiging: HELPP! Hoe gevaarlijk is het?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *