Site pictogram Oudersenzo

Zonnebank en zwangerschap

Dat je zwanger bent, wil natuurlijk niet zeggen dat je geen zomers kleurtje mag hebben. Afgelopen zomer zijn we met het weer goed aan onze trekken gekomen, maar op dit moment zitten we midden in de donkere winterdagen en is het aantal zonnestralen op ons gezicht nog maar bitter weinig. De zomerzon, of op z’n minst de lentezon, lijkt nog zo ver weg. Tijdens deze donkere dagen kan ‘een zonnekuurtje’ erg aantrekkelijk lijken. Maar hoe zit het met de zonnebank tijdens je zwangerschap? Kan het kwaad? Of kun je die 20 minuten heerlijke zonneschijn gerust nemen?

De verschillende UV-stralen

Misschien is het handig om eerst wat te vertellen over de verschillende stralingen. De zon geeft namelijk uv-straling en die straling kan schadelijk zijn voor de huid, mits je deze niet goed verzorgd.
Er zijn drie verschillende stralingen:

UV-A – minst schadelijk maar in grote hoeveelheid kan het leiden tot veroudering of zelfs huidkanker.
UV-B – schadelijker dan UV-A maar wordt deels gefilterd door de ozonlaag. Deze straling is verantwoordelijk voor eventuele verbranding.
UV-C – meest schadelijk, maar wordt gelukkig bijna volledig gefilterd door de ozonlaag.

In de zon gaan liggen kent dus risico’s voor je huid, maar gelukkig niet voor je kindje. Hij zit veilig in je buik en de UV-stralen kunnen niet bij hem komen. Voor jou is het natuurlijk wel belangrijk dat je je huid goed verzorgd als je de zon in gaat. Zorg voor een goede bescherming om de schadelijke invloeden te beperken. Maar voor een antwoord op de vraag of je onbeperkt dan kunt zonnebaden, kun je beter even verder lezen.

Zonnebank

Je kunt dus gewoon het zonnetje in als je zwanger bent, de UV-stralen kunnen niet bij je baby komen. Maar op dit moment schijnt de zon niet. Als je zonnestralen wilt voelen, lijkt de zonnebank de enige optie. Maar is dit verantwoord? Grotendeels werkt een zonnebank ook gewoon met UV-stralen. Alleen geeft een zonnebank weinig UV-B straling af. Toch kun je ook onder de zonnebank verbranden, dus ook hier is het een kwestie van goede verzorging. Voor je kindje schijnt het echter niet uit te maken of je nou in het zonnetje ligt of onder de zonnebank. Ook de stralen van de zonnebank zullen je kindje niet bereiken.

Meer dan UV-stralen

Maar er is meer dan alleen de UV-stralen. Denk bijvoorbeeld aan de hitte. De warmte kan je kindje namelijk wel ervaren. Zowel van het zonnetje buiten als onder de zonnebank. Je kunt je voorstellen dat wanneer je de hele dag op het strand ligt te bakken, er een kans bestaat op uitdroging, waardoor de bloedtoevoer naar je kindje minder goed wordt. Wanneer dit niet goed is, kan er voor hem een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen ontstaan. Dat is natuurlijk niet wenselijk.
Een verhoogde temperatuur in de baarmoeder kan ernstige gevolgen hebben voor je kindje, zoals een vroeggeboorte of zelfs een miskraam.

Zwangerschapsmasker

Zelf kun je tijdens het zonnebaden last krijgen van een zwangerschapsmasker. Hierbij verkleurt de huid op je gezicht en krijg je vlekkerige vormen. Meestal trekken deze vlekken wel (langzaam) weg maar soms niet.

Liever niet

Tijdens je zwangerschap is het daarom niet zo verstandig om lang in de zon te gaan liggen of te vaak naar de zonnebank te gaan. Beter kun je het de eerste trimester helemaal maar niet doen. De foetus is dan nog zo klein en kwetsbaar.
Wil je toch heel graag tijdens die gure dagen een zonnebankje pakken? Ga er dan niet langer dan 15 minuten onder en vergeet jezelf niet goed in te smeren.

Meer informatie

Zwangerschapsmasker of Melasma. Hoe kun je het voorkomen?
Zwanger in de zomer? Je overleeft het met deze tips!
Zwanger in de zomer. Dat kan best pittig zijn!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten