Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben

Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben

Het kan ontzettend frustrerend zijn: een peuter die maar niet zindelijk lijkt te worden. En hoewel ieder kind in zijn of haar eigen tempo zindelijk wordt, zijn er best dingen die je kunt doen om je spruit een handje te helpen. We presenteren je graag 5 hacks die je gaan helpen je peuter zindelijk te maken. Nummer 3 zal je leven veranderen!

#1: Zet overal een potje neer

Kinderen kunnen behoorlijk zenuwachtig worden van het zindelijk worden. Vooral als je er als ouder veel nadruk op legt is de druk op je peuter soms erg groot. Veel kinderen zijn bang dat ze het toilet niet op tijd redden. Het is dus goed om op verschillende plekken een potje neer te zetten. Zeker voor kids met angst voor het toilet is dit een perfecte manier om zindelijk te worden. Zet een potje neer in de woonkamer, maar ook in de hal of bijvoorbeeld in de slaapkamer. Kies voor leuke, gekleurde potjes waarbij je kind zich op z’n gemak voelt.

#2: Beloon elke poging

Beloon jij je kind alleen als er een kleine of grote boodschap op het potje of op de wc gedaan is? Ga vanaf nu elke poging belonen. Elke keer dat je kleintje een serieuze poging heeft gedaan (of 5-10 minuten op het potje of de wc gezeten heeft) krijgt hij of zij iets lekkers of leuks. Zo krijgt je kind vanzelf zin om regelmatig te proberen om naar de wc te gaan.

lijn groen oudersenzo
Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben

#3: Ga cold turkey!

Nee, dit werkt niet voor ieder kind. Maar heel veel kinderen voelen zich empowered als ze rondlopen zonder luier. Nu zijn ze echt groot, en daar hoort op het potje of naar de wc gaan natuurlijk bij. Durf je je spruit nog niet helemaal zonder bescherming rond te laten banjeren? Kies dan voor wasbare oefenbroekjes. Die nemen minder vocht op dan echte luiers, maar vangen kleine ongelukjes prima op. Een oefenbroekje biedt het gevoel en comfort van een gewoon onderbroekje. Je kindje heeft het waarschijnlijk zelfs niet eens door dat-ie een handje geholpen wordt! Oefenbroekjes zijn overigens ook handig voor bijna-zindelijke kinderen.

#4: Geef het goede voorbeeld

Neem je kind zo nu en dan mee als je zelf gaat plassen. Blijf met je kind praten, zodat hij of zij zich helemaal op z’n gemak voelt. Goed voorbeeld doet volgen en zo ziet je spruit gelijk dat naar de wc gaan allesbehalve eng (en eigenlijk gewoon doodnormaal) is. Heeft je kind een speeldate met een leeftijdsgenootje? Maak het sociaal en stuur de kids samen naar de badkamer (of woonkamer) voor een plasje. Zet 2 potjes naast elkaar neer. Kinderen houden van sociale gelegenheden. Is het vriendje of vriendinnetje van je kind al wel zindelijk? Dan kan dat extra motiverend werken.

#5: Relax!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: relax! Ieder kind wordt uiteindelijk zindelijk. Waar de ene al voor zijn of haar eerste verjaardag zelfstandig naar de wc gaat, draagt het andere kind nog een luier in de kleuterklas. Mijn eigen zoon was pas op zijn vierde volledig zindelijk, daarvoor al geruime tijd alleen ’s nachts. En dat terwijl je vaak hoort dat kinderen juist ’s nachts nog wel eens een ongelukje hebben, terwijl ze overdag helemaal zindelijk zijn. Het is allemaal normaal en hoe meer druk je op je kind zet, hoe zenuwachtiger het zal worden.

Dat werkt uiteindelijk averechts en dat is nu juist precies wat je níet wilt. Het is dan ook niet erg om de hardcore potty training even in de ijskast te zetten en een paar dagen te kijken hoe je kind het uit zichzelf doet. Sla natuurlijk wel oefenbroekjes in voor deze dagen en herinner je kind er zo nu en dan luchtig aan dat het tijd is om een plasje te doen. Als het tijd is wordt ook jouw kindje uiteindelijk gewoon zindelijk.

Liefs Amber

Extra informatie

Tips & tricks voor de grote toilet-verovering
Zindelijkheidstraining. Veelal een kwestie van geduld en belonen.
Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)
Bedplassen bij kinderen: hoe ga je hiermee om?
Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?
Beloningssystemen, hoe werkt het?
Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?
Reuzeleuke diploma’s
Hoe werken beloningssystemen? En voor wie zijn ze geschikt?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Billenboetiek.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *