Site pictogram Oudersenzo

Zijn VPN apps geschikt voor kinderen?

Zijn VPN apps geschikt voor kinderen?

Een Virtueel Privé Netwerk (VPN) zorgt voor een veilige verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Veel mensen hebben kennis gemaakt met deze technologie tijdens de lockdowns van 2020 toen iedereen thuis ging werken en een veilige verbinding nodig had met het netwerk op kantoor. Toch bestaat de grootste groep gebruikers van deze technologie uit 16- tot 24-jarigen en zelfs kinderen jonger dan 16 maken er gebruik van. Maar zijn VPN apps wel geschikt voor kinderen?

Hoe werken VPN apps?

VPN apps zorgen ervoor dat alle internetverkeer vanuit het apparaat via een veilige verbinding naar een VPN server gaat. Vanuit daar gaat het pas via het openbare internet naar de website/netwerk/server die de eindbestemming van de data vormt. Hierdoor kan niemand volgen wat er vanuit je apparaat verzonden wordt én kan de eindbestemming van je internetverkeer niet zien waar het vandaan gekomen is.

Een VPN is er niet om je apparaat te beschermen. Daar kun je antivirus en antimalware software voor gebruiken. Een VPN is er voor het beschermen van je informatie en je netwerkverbindingen. Zonder VPN kunnen pottenkijkers en ad-trackers je internetverkeer namelijk gemakkelijk identificeren. Zelfs je locatie kan nauwkeurig gevolgd worden.

VPN technologie en ouderlijke toezicht

Verschillende apparaten en apps voor ouderlijke toezicht maken gebruik van VPN technologie om het apparaat van het kind te verbinden met het gezinsnetwerk zodat ouders de activiteit kunnen beheren via een veilige verbinding. Maar tegelijkertijd kunnen tech-savvy kinderen gebruik maken van VPN technologie om bepaalde functies van ouderlijke toezicht en webfiltering op school te omzeilen.

Dit is de dualiteit van VPN technologie en het bekende vraagstuk met betrekking tot privacy en security, en wat het zwaarste weegt. Hoewel we het erg belangrijk vinden dat de privacy van onze kinderen beschermd wordt en hun persoonlijke gegevens niet verzameld worden zonder ouderlijke toestemming, willen we vaak wel zelf toegang blijven houden tot alles wat onze kinderen doen en zien op het internet.

Software kan opvoeding niet vervangen

Een VPN is erg goed in het beschermen van privacy. Of het als ouder vóór je werkt of juist tegen je, heeft misschien wel te maken met opvoeding. Het is namelijk niet mogelijk om een opvoeding te vervangen door software. Als je kinderen nog klein zijn, kan je met software wel voorkomen dat ze per ongeluk in contact komen met ongewenste inhoud. Maar zodra ze ouder worden moeten ze echter zelf aanleren wat gepast en ongepast is.

Een verbod opleggen door middel van software is een uitnodiging voor tieners om manieren te vinden om de restricties te omzeilen. Rond de leeftijd van 13 jaar, wanneer kinderen zelf legaal sociale media accounts kunnen openen, zouden ze dus al op de hoogte moeten zijn van online veiligheid. Dit stukje opvoeding moet daarom al veel eerder beginnen.

Kinderen online veilig houden

Zodra kinderen de leeftijd hebben bereikt dat ze zelf het internet verkennen en hun eigen sociale media accounts gaan beheren, moeten ze de basiselementen van online veiligheid al goed begrijpen. Voor alle ouders die niet weten wat dit inhoudt:

En de allerbelangrijkste regel van online veiligheid:

Bespreek met je ouders als je iets tegenkomt online wat je dwars zit.

Of het nu gaat om pornografische beelden, cyberpesten of iets anders, je kinderen moeten weten dat ze alles met je kunnen bespreken. Hou de communicatielijnen open en probeer zonder oordelen je kinderen te leren met deze situaties om te gaan.

Als er een goede relatie is met je kind en je hebt elkaars vertrouwen, dan kun je samen de gevaren van de buitenwereld aan. Neem in dat geval een VPN voor het hele gezin. De beste VPN diensten laten je meerdere apparaten tegelijk aansluiten met een enkele account. Zo kun je de identiteit en privacy van het hele gezin beschermen.

Meer informatie

Veiliger online met VPN; een verstandige keuze
VPN – Nuttig bij het beschermen van je online data

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten