Hoe vergroot je zelfcompassie of eigenliefde?
Compassie is een ander woord voor mededogen, zelfcompassie draait dus om mededogen voor jezelf. Je kunt het zien als een synoniem voor zelfliefde. Vaak kunnen we voor anderen compassie voelen, maar zijn we voor onszelf hard of zeg gerust “meedogenloos”. We spreken onszelf bestraffend toe als we falen of tekortschieten. Een gemiste kans, want juist met een stukje mededogen, zelfcompassie, kunnen we een verder komen.
Het leven bestaat uit ups en downs, dein rustig mee op de getijden. Probeer zoveel mogelijk bewust te leven, het leven te nemen zoals het komt.
Waarom is het belangrijk?
Gebrek aan zelfliefde vormt vaak de oorzaak achter veel gezondheidsproblemen. Als je jezelf niet waardevol genoeg vindt, ben je sneller geneigd minder goed voor je lichaam te zorgen. Negatieve emoties als boosheid, werken als een boemerang, ze hebben een averechts effect. Bij zelfcompassie veroordelen we onszelf niet, waardoor het gevoel van eigenwaarde de kans krijgt om te groeien. Je bent lief voor jezelf waardoor je beter in staat bent goed voor jezelf te zorgen. Je vindt jezelf het waard om goed te verzorgen.
Hoe kun je zelfcompassie trainen?
Aanraking is een belangrijke positieve factor. Je kunt een kat strelen of je partner, maar waarom niet jezelf? Raak jezelf dagelijks even aan, leg je hand op je hart, aai jezelf over je buik, je armen of door je haar. Ook wanneer je jezelf aanraakt wordt het positieve knuffelhormoon oxytocine aangemaakt.
Wees aardig en vriendelijk naar jezelf. Accepteer dat er momenten van rust en ontspanning mogen zijn. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Wens jezelf dagelijks iets liefs toe en herhaal dit een paar keer, als een mantra. Het beste kun je hiermee de dag beginnen.
Acceptatie van je volledige zijn
Accepteer en respecteer je menselijkheid, je volledige zijn met alle plussen en minnen. Je mag fouten maken, verliezen, tegen grenzen aan lopen en niet voldoen aan bepaalde idealen. Dat hoort bij het leven, daar lopen we allemaal tegenaan. Probeer echter je hart open te stellen voor jezelf, in plaats tegen jezelf te vechten en probeer net zoveel compassie voor jezelf te voelen als voor je medemens.
Durf te zijn wie je bent. Je hoeft niet aan de maatstaf van anderen te voldoen, jij mag gewoon zijn wie je bent. Neem de tijd om naar je innerlijke stem te luisteren. Wat heeft hij je te vertellen? Je hoeft jezelf niet weg te cijferen voor anderen. Jij hebt net zoveel bestaansrecht als ieder ander.
Verklein je ego
Probeer regelmatig de tijd te nemen om te mediteren, hiermee kom je steeds een stapje dichter bij jezelf. Herken oude gedachten en gevoelens, ontdek hoe je nieuwe gedachten en gevoelens kunt ervaren. Wees dankbaar voor de mensen en goede dingen in het leven. Dankbaarheid maakt je nederig, nederigheid verkleint je ego waardoor je dichter bij jezelf kunt komen. Luister naar je lichaam, het heeft je zoveel te vertellen.
Wees minder hard
Waarom ben je tegen jezelf harder dan tegen anderen? Het kan geen kwaad wat milder naar jezelf te kijken. Wat schiet je ermee op de focus te leggen op wat misging? Veel beter kun je kijken naar alles wat wel goed is gegaan. Probeer te relativeren, zoals je ook bij je beste vrienden zou doen. Wat zou je tegen die goede vriend zeggen, in soortgelijke situatie? Zeg die woorden ook gerust tegen jezelf. Geef je zelf mooie complimenten, verras jezelf met iets liefs, doe iets waarvan je gaat lachen…
Mensen met voldoende zelfliefde, bewaken hun grenzen, omdat zij ervan overtuigd zijn dat zij het waard zijn om goed behandeld te worden. Realiseer je, dat jij dit ook bent!
Meer informatie
Zo versterk je je mentale weerbaarheid!
Sneller naar een gezond lichaam!
Handige bewegingstips om vol te houden
Waarom is voldoende lichaamsbeweging zo belangrijk?
Meten is weten: Het belang van de weegschaal
Stel jezelf haalbare doelen (en vier je overwinningen!)
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com