In deze blog willen we aandacht besteden aan de app Yubo, een soort Tinderen voor kinderen. Dat kán leuk zijn, contact met leeftijdsgenoten, maar er zitten zeker ook risico’s aan verbonden!
Stelletje oude wijven
Mijn zoon is 15 en meisjes worden voor hem steeds interessanter. Dat geldt niet alleen voor hem, maar ook voor zijn vriendjes, klasgenootjes en sportkameraden. Als ik soms een vleugje van hun gesprekken opvang, vind ik het net een stelletje oude wijven, maar dan in mannelijke uitvoering. Ze zitten hoe dan ook in de fase dat ze de meiden hebben ontdekt. Echt hebben ontdekt zeg maar, of nog beter gezegd ‘écht willen ontdekken’ en dat geldt andersom natuurlijk net zo goed.
Tinder
De bekende datingapp Tinder is sinds een tijd niet meer te gebruiken als je jonger bent dan 18 jaar en zelfs als je een fakeprofiel aan zou maken, heb je daar dus niet meer zoveel te zoeken, omdat de kans klein is leeftijdsgenoten te vinden. Maar wat dan wel?
Dat is een verdienmodel!
Nadat Tinder haar deuren had gesloten voor tieners, viel er een behoorlijk gat voor deze leeftijdsgroep. En in een gat valt geld te verdienen, want vraag en aanbod doet het altijd goed, zeker wanneer je een manier weet te vinden om die twee bij elkaar te brengen. Als ik hier in de wijk kijk, is er weinig te doen voor deze leeftijd. Behoudens elkaar ontmoeten in de klas of op het sportveld, is er niet zo heel veel gelegenheid. Sommige hebben daar voldoende aan en inmiddels een eerste prille liefde gevonden. Voor anderen is deze pool te klein en zoeken het graag daarbuiten. Maar ja, hoe dan? Op deze leeftijd duik je nog niet echt de kroeg in en een ticket voor een Dancefestival is vaak ook behoorlijk boven het zakgeldniveau. Dus wat dan?
Kinder Tinder
Nou daar wisten de makers van de app Yubo (voorheen Yellow) wel antwoord op! Dus in de klas van mijn zoon wordt massaal de app Yubo op de smartfoons geïnstalleerd om op die manier de kennissenkring met leeftijdsgenoten te vergroten. Want Yubo is eigenlijk niks anders dan Tinderen voor kinderen. Hoewel de term ‘kinderen’ niet helemaal juist is, want een tiener is natuurlijk niet echt ‘kind’ meer. Hoewel ‘kinder Tinder’ lekker bekt, is de app meer bedoeld voor jong volwassenen, die nog te jong zijn voor de echte Tinder. Dus de leeftijdsgroep van 13 tot 18 jaar.
Een account aanmaken op Yubo gaat eenvoudig
Yubo is dus een datingapp, maar dan speciaal voor de jongelui. Het is erg eenvoudig om de app op je telefoon te installeren en een account aan te maken. Juist de eenvoudige manier van gebruik kent een nadeel. Mensen die slecht willend zijn, kunnen dus ook heel eenvoudig een account aanmaken. Je gebruikt een jeugdfoto van jezelf, of pikt die gewoon ergens van internet en verzint een jeugdig profiel. En klaar ben je om jonge meisjes en jongens in de val te lokken.
De app werkt hetzelfde als Tinder. Je maakt een profiel aan met foto’s en geeft aan met wie je in contact wil komen. Jongens, meisjes of beiden. Swipe je de foto naar links dan heb je geen interesse, swipe je de foto naar rechts dan geef je aan contact te willen. Geef je elkaar een hartje, dan is er een match is en kun je persoonlijk met elkaar praten.
Misbruik
Als je zoon of dochter met deze app aan de slag gaat, is het erg belangrijk dat je hier met hem of haar over praat. Vertel de gevaren, vertel hoe makkelijk het is een fakeprofiel aan te maken en hoe je hierachter zou kunnen komen. Jongens en meiden van deze leeftijd zijn nog zo naïef en geloven al die mooie praatjes al snel. Maar er zijn gelukkig wel trucjes om erachter te komen of dat leuke meisje echt een 15-jarige is, of dat er een dikke, vette, smeerlap van 50plus achter het scherm zit.
Leer je kids dat sommige profielen echt te mooi zijn om waar te zijn (de bekende leus van Marktplaats: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook vaak) en als je dat idee hebt, dat dit vaak klopt. Ook al wil je nog zo graag anders geloven, want ‘Wauw, wat ziet hij/zij er te gek uit,besteed die echt aandacht aan mij?’ Het is niet zo gek dat tieners dit onderscheid nog niet goed kunnen maken.
Blootfoto’s
Dan komt er waarschijnlijk een fase dat er foto’s worden uitgewisseld. Bespreek de risico’s van het versturen van intieme of zelfs blootfoto’s. De foto’s kunnen misbruikt worden, verspreid over internet, dat wil je natuurlijk niet. En die persoon aan de andere kant heeft misschien heel mooie woorden, maar wie zegt dat het allemaal waar is? En al zou het op dat moment allemaal wél waar zijn, die foto’s verdwijnen niet zomaar en is iemand nog steeds hiermee te vertrouwen als het contact over gaat? Denk bijvoorbeeld aan een wraakactie van een afgewezen jaloerse minnaar. Niets is immers voor eeuwig. Zelfs die ‘eeuwige liefde’ kent zijn houdbaarheidsdatum. Zeker op die leeftijd.
Ontmaskeren
Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of iemand echt is aan de andere kant.
Meerdere foto’s
Vraag om meerdere foto’s. Het is heel eenvoudig om één foto van het net te halen en te gebruiken, maar verschillende foto’s in diverse omstandigheden, wordt al een stukje lastiger. Wil je het helemaal zeker weten? Vraag dan of hij/zij een selfie maakt met een stukje papier in zijn handen waar hij jouw verzonnen tekst op schrijft.
Vraag de persoon om zijn Snapchat-account
De meeste van deze leeftijd hebben wel zo’n account. Natuurlijk kan dit ook een fake-account zijn, maar het is behoorlijk lastig om regelmatig (van steeds dezelfde persoon) een Snapchat-chat te sturen.
Facetime!
Ben je al iets verder in het contact, zo ver dat je telefoonnummers met elkaar uitwisselt, dan kun je natuurlijke Facetimen! Dan kun je elkaar echt live zien, met elkaar praten en elkaar bekijken. Je weet op die manier dat die ander ook inderdaad die leeftijdsgenoot is. Wat overigens nog steeds niks zegt over hoe betrouwbaar iemand is.
Vind je Facetimen een beetje eng? Dan kun je natuurlijk ook eerst chatten (Whatsapp) en elkaar regelmatig selfies sturen (geen bloot!!!) of met elkaar bellen. Een stem kan ook veelzeggend zijn.
Date
Mocht je met elkaar een date willen? Hartstikke leuk en spannend als het zover komt, maar spreek in eerste instantie altijd op neutraal terrein af. In een snackbar, een drukbezochte speeltuin, de bibliotheek, het maakt niet uit, als er maar meer mensen om jullie heen zijn. En ga niet alleen. Neem voor die eerste date een goede vriend of vriendin mee. Dat is wel zo veilig.
Goedgelovig
Tieners zijn vaak nog hartstikke goedgelovig en dat is juist zo mooi aan ze. Het maakt ze echter ook kwetsbaar, want daarin schuilt het gevaar. Ze zijn zo makkelijk in de maling te nemen met mooie woorden en een paar aantrekkelijke foto’s. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan om niet gevleid te zijn met die mooie woorden van die aantrekkelijke, gespierde Adonis of die waanzinnig mooie meid.
Je kinderen verbieden gebruik te maken van de app, is niet de oplossing. Ze gaan het dan stiekem doen en dan verlies je als ouder iedere vorm van toezicht en bescherming. Je wilt juist openheid, door met elkaar hierover te praten, ze te kunnen waarschuwen voor mogelijke gevaren.
Hoe ik het doe
Mijn zoon heeft sinds enkele weken de app in gebruik. Binnen no time had hij over de 150 ‘vrienden’ of beter gezegd ‘meisjes die hadden aangegeven hem wel leuk te vinden’. Dat is een behoorlijk bos vol bomen. In het begin heeft hij er wel eens wat over verteld en heeft hij mij twee profielen laten zien van meisjes waarmee hij contact had. Ik kon op die manier naar de foto’s kijken en een stukje van de gesprekken meelezen, om te kijken of mijn alarmradar reageerde. Het bleek allemaal heel onschuldig, maar ik heb hem wel op de gevaren gewezen. Gelukkig is mijn zoon van nature behoorlijk voorzichtig en had hij al met zijn vriend afgesproken (die ook op Yubo zit) om altijd samen op date te gaan en uitsluitend op neutraal terrein af te spreken.
Inmiddels zit hij in zijn eerste ‘Facetime-fase’ en weet hij dat het meisje waarmee hij nu een paar weken pixelcontact heeft, ook echt is wie ze zegt dat ze is. Ik ben benieuwd of er een volgende fase gaat komen.
Teleurstellingen
Met het gebruik van deze app zullen ook de teleurstellingen komen, want als je al die stappen hebt doorlopen en die eerste date er is, is dat natuurlijk helemaal geen garantie dat er gelijk een klik is waar de spetters vanaf vliegen. Een date is niks meer dan een kennismaking en geen garantie tot succes. Misschien is het pas date tien die ergens toe gaat leiden, of date vijfentachtig. Belangrijk om vooral in het begin traject niet te kwistig met je gevoel om te gaan. Ook dit kan een goed bespreekpunt zijn met tieners, want hoe gaan ze daarmee om? Voelen ze de afwijzingen als persoonlijk falen? Gaat het knagen aan hun kwetsbare zelfvertrouwen?
Het leven in pixelland is niet te vergelijken met het werkelijke leven. In pixels vliegen al snel de kusjes en knuffels om je oren en mooie woorden zijn snel ingetypt. In het werkelijke leven werkt het toch allemaal wat anders en wordt er (gelukkig) vaak wat meer afstand genomen. Dat kan teleurstellend zijn, als je er meer van had verwacht. Beter is dus vooraf niks te verwachten, totdat je elkaar hebt gezien en gevoelsmatig een onderscheid te maken tussen pixels en werkelijkheid. Maar ja, dat is voor volwassenen al een lastige taak, laat staan voor enthousiaste tieners.
Als ouders
Blijf zoveel mogelijk in contact staan met je zoon of dochter. Laat zien dat je open staat voor deze ontdekkingstocht. Stel open vragen en probeer erachter te komen wat zijn of haar doel is met deze app. Toon je interesse en wijs op de mogelijke risico’s maar geef ze daarbij ook ruimte en vertrouwen.
Het is best zorgwekkend hoe makkelijk en snel tieners hun volledige naam op de app prijsgeven. Wat speurwerk op Facebook en je hebt zo de rest van de identiteit te pakken. Het is echt een gemiste kans dat Yubo niet in staat is hier beter mee om te gaan, juist omdat zij zich op een kwetsbare groep richten. Aan de andere kant realiseer ik me ook dat dit enorm lastig is wanneer de kids dit rap in hun berichten prijsgeven. Daar ligt dus een belangrijke taak voor ons als ouders, door onze tieners erop te wijzen hoe makkelijk je op internet te traceren bent.
Kinder Tinder
Even voor de toekomstige ouders, er bestaat ook een app en die heet daadwerkelijk Kinder en is gebaseerd op Tinder. Deze app heeft echter niet als doel een partner of vriend/vriendin te vinden, want die zit als het goed is al naast je, maar om de juiste babynaam te vinden! Je kunt dus gezellig samen met je partner door de leukste en stomste babynamen swipen. Hoe het werkt? Je download beiden de app, swipt naar links en rechts en als je allebei hebt aangegeven dezelfde naam leuk te vinden, is er een match!
Reacties gesloten
Wij hebben helaas het reactieveld onder deze blog moeten sluiten. We ontvingen erg veel reacties van kinderen die hun contactgegevens wilden delen om met elkaar contact te zoeken. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar wij kunnen niet garanderen dat er daadwerkelijk door kinderen wordt gereageerd. Wij willen echter op geen enkele wijze faciliteren in (ongewenst) contact tussen kinderen en volwassenen.
Meer informatie
Wat als je dochter thuiskomt met een veel oudere vriend?
Flirten via internet. Kan het kwaad?
Checken van de smartphone: Wel of niet doen?
Dateoplichters: Dit zijn de risico’s van online daten
Puberliefde – Hoe ontdekken pubers de liefde?
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!
Van slut shaming tot groepsaanrandingen – hulp en advies
Grooming en sexting: Wat betekent het en hoe ga je hiermee om?
In handen van een loverboy
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com