In de vriendenkring van Rocco (mijn puberzoon) is het hof stuff; het verzamelen en elkaar uitdagen met Yu-Gi-Oh! kaarten. Nu denk je misschien (vooral als je nog jonge kids hebt rondlopen), Yu-Gi-wattes??? Toch zijn Yu-Gi-Oh! kaarten populair en in de vriendenclub van Rocco durf ik het zelfs een rage te noemen. In het weekend spelen ze vaak spannende toernooien met elkaar. Helaas door de Coronamaatregelen nog heel beperkt, maar zodra het weer mogelijk is, willen ze mee gaan doen aan regionale en zelfs landelijke toernooien. En daar wordt heel wat in geïnvesteerd. Als ik kijk naar Rocco, heeft hij inmiddels al een verzameling van honderden euro’s (waarschijnlijk meer). Zelf bij elkaar verdiend met zijn bijbanen. Ach, hij kan het beter hieraan besteden dan aan alcohol of sigaretten.
Wat is Yu-Gi-Oh!
Yu-Gi-Oh! is Japans voor “Koning der Spellen”, ook bekend als Duel Monsters. Het is een ruilkaartspel dat in 1996 bedacht is door Kazuki Takahasi. De kaarten en het spel draaien volledig om de animeserie Yu-Gi-Oh! Het is dus niet volledig uit de lucht komen vallen. Na het succes van de televisieserie is er ook een bioscoopfilm gemaakt (Yu-Gi-Oh! The Movie: Pyramid of Light). De populariteit van de serie en film is inmiddels afgenomen, maar de kaarten zijn nog steeds zeer in trek.
Een deck
Om het spel te kunnen spelen heb je een deck nodig. Een deck bestaat minimaal uit 40 en maximaal 60 kaarten. En die kaarten kun je kopen. De prijzen variëren van zo’n 0,50 euro per kaart tot soms wel honderd euro (of meer). Ik weet van Rocco dat hij ooit voor een bepaalde kaart 50 euro moest betalen. En die kaart moest hij ook nog eens drie keer hebben. Je snapt dat dit een behoorlijk kostbare hobby kan worden. Want iedere kaart moet ook nog eens worden bewaard in plastic beschermhoesjes (ze mogen immers niet beschadigen) en het volledige deck bewaar je vervolgens weer in een doosje bij elkaar. Gelukkig zijn niet alle kaarten zo prijzig en uiteindelijk bepaal je zelf hoe duur je een deck maakt. Als je gewoon alleen met je vrienden speelt heb je niet van die dure kaarten nodig. Wil je echter mee gaan doen aan officiële toernooien, dan moet je wat dieper in de buidel tasten om een volwaardig deck bij elkaar te kopen. Je wilt immers wel kans maken op de overwinning.
Extra deck
Naast een deck heb je ook een extra deck met maximaal 15 kaarten. Minder dan 15 kaarten mag, maar in dit geval kun je beter voor het maximaal mogelijke gaan. In dit deck stop je Fushion monsters, Synchrone monsters, XYZ monsters en/of Link monsters.
Het spel
Het is een strategisch spel waarbij iedere speler begint met 8000 levenspunten. Het is de bedoeling dat je tijdens het spel de levenspunten van de ander terug probeert te krijgen naar 0, of ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk door zijn kaarten heen is. Zoals ik al zei bevat een deck minimaal 40 kaarten en maximaal 60. Het klinkt aantrekkelijk om voor 60 kaarten te kiezen (want dan duurt het langer voor je er doorheen bent) maar niets is wat het lijkt. Want met zoveel kaarten duurt het ook langer voor je bij de kaarten bent die je wellicht heel hard nodig hebt. Met minder kaarten ben je daar sneller bij.
Om te beginnen zijn er drie soorten kaarten:
- Magische kaarten
- Val/strik kaarten
- Monsterkaarten
Negates
Een negates is een soort “afweer of blokkade” waarmee je een effect van de kaart van de tegenstander ongedaan kunt maken. Er zijn diverse soorten, die allemaal een andere effect hebben. Waar je voor kiest is dus afhankelijk van je strategie.
Handtraps
Dit is een kaart die je vanuit je hand kunt spelen om je tegenstander te hinderen. Deze kaart kun je ook spelen tijdens de beurt van de tegenstander.
Levenspunten
Je kunt de levenspunten van de tegenstander verlagen door met monsters aan te vallen en jezelf te verdedigen tegen de aanvallen van de tegenstander. Naast monsterkaarten zijn er ook kaarten die monsters bijstaan en is het mogelijk de levenspunten van de tegenstander te verlagen door het activeren van kaarten die directe schade toebrengen aan de tegenstander. Dit worden burn-kaarten genoemd.
Goed uitgebalanceerd deck
Het is dus belangrijk dat je voor een deck kiest dat volledig goed is uitgebalanceerd in hoeveelheid kaarten, de soort kaarten en de strategie die jij voor ogen hebt. Er bestaan apps waarmee je een bepaald deck digitaal kunt uitproberen om te kijken of het bij je past, voordat je het aanschaft. Dat is vooral voor de duurdere decks aan te raden. Er zijn ook online shops die de kaarten (wereldwijd) verhandelen. Ik zie hier dus regelmatig enveloppen binnen komen uit Amerika, Duitsland, Italië of noem maar op. Het is een wereldwijd fenomeen en zeker niet alleen voor pubers. Rocco speelt regelmatig een game met zijn leraar van zijn ICT-opleiding. Die is weer iets verder in deze materie en kan Rocco weer wat verder op weg helpen. Supertof.
Handige hulp apps
Hierboven sprak ik al even over het gebruik van nuttige apps. Er zijn een paar goede aanraders die je kunt gebruiken om het spel beter onder de knie te krijgen.
Yugipedia
Een app die je kunt gebruiken voor het bouwen van een deck.
YuGiOhdwanofthenewERA
Een spel om een deck te testen.
Yu-Gi-Oh! Duel links
Hiermee kun je Yu Gi Oh! op je telefoon spelen.
Yu-Gi-Oh! Neuron
Deze app bevat een uitgebreide database met shops die Yu-Gi-Oh! kaarten verkopen en informatie over events. Hartstikke handig dus voor de die hard fans!
De regels van het spel
Ieder spel heeft regels, dus dat geldt ook voor Yu-Gi-Oh!
Een speler moet altijd duidelijk vermelden wat hij/zij doet (kaarten dicht of open spelen, effecten laten werken et cetera.)
Spelers mogen elkaars kerkhoven doorkijken (met toestemming van de eigenaar van diens kerkhof).
Een speler mag aan het eind van zijn/haar beurt niet meer dan 6 kaarten vasthouden. De kaarten die te veel zouden zijn gaan naar het kerkhof.
Het deck van een speler moet minstens 40 kaarten en maximaal 60 kaarten bevatten.
Een “Limited Cards” mag maar 1x in een deck voorkomen.
Van de zogenaamde “Semi-Limited Cards” mogen er 2 exemplaren in 1 deck voor komen.
Van alle andere kaarten mogen er 3 dezelfde in het deck zitten.
Er zijn nog duizenden andere regels van toepassing, deze variëren naargelang welke kaarten gespeeld worden en met welke kaarten erop gereageerd wordt. Deze regels zijn samengevat in verzamelde werken die zijn uitgegeven door Konami.
Unieke kaarten
Tijdens de officiële Yu-Gi-Oh! toernooien kun je kans maken op het winnen van unieke kaarten. Omdat er maar weinig van dit soort kaarten in omloop zijn, kun je je voorstellen dat ze veel waard zijn (of worden). Zoals bijvoorbeeld de kaart Harpie’s Feather Duster. Een hoogwaardige versie van de Harpie’s Feather Duster die is uitgebracht als onderdeel van Tournament Pack 8 is verkocht voor 1500 dollar.
Een hoogwaardige Red-Eyes Black Dragon van Legends of Blue Eyes White Dragon is zelfs voor 2500 dollar verkocht. Je kunt zien dat de kaart echt is omdat de tekst van de naam van de Red-Eyes Black Dragon lager is dan normaal.
Om kans te maken om zo’n toernooi te winnen, is het noodzakelijk dat je behoorlijk (tijd en geld) investeert om meerdere decks te bouwen die sterk genoeg zijn om je tegenstanders te verslaan. Daarnaast zal je het spel slim en tactisch moeten spelen.
Let op: Koop je kaarten bij erkende shops (er zijn ook – veelal uit China – nepkaarten in omloop). Op een toernooi wordt je deck gecontroleerd op echtheid. Nepkaarten worden (uiteraard) niet geaccepteerd. Houd echter óók de spelregels goed in de gaten. Soms worden oudere kaarten illegaal (omdat ze te sterk blijken) zodat je ze niet meer tijdens toernooien mag gebruiken. Het zou zonde zijn als je net veel geld geïnvesteerd hebt in één of meerdere van dit soort kaarten.
Meer informatie
Beam me up! Leuk voor in de vakantiekoffer!
Kaartspellen: 3x populaire kaartspellen van Identity Games
Gameverslaving, vluchten in een digitale wereld. Kan het kwaad?
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp
#nospon