Yoga & autisme: een fijne combinatie!
De hedendaagse samenleving groeit in snel tempo en – als we de recente berichten erop naslaan – de kinderen met een indicatie als autisme, PDD-NOS, Asperger en/of AD(H)D ook. Het beoefenen van Yoga kan de druk en spanningen van het leven verlichten, waardoor lichaam en geest meer in balans komen. Yoga is een oude Oosterse traditie die een paar duizend jaar voor onze jaartelling is ontstaan. De naam Yoga staat voor “verbinden”.
Eén van de meest herkenbare eigenschappen bij kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis, zijn de problemen rondom de motoriek. Veel kinderen bewegen daardoor nogal wat “houterig”, waardoor zij binnen een groep veelal opvallen.
Op hun tenen lopen
Zolang niemand er iets over opmerkt, voelen kinderen met Autisme zich “vrij” om te bewegen op de manier waarbij zij zich prettig en gemakkelijk voelen. Op het moment dat er “druk” op gezet wordt – omdat ze moeten presteren zoals de rest dat doet – gaan kinderen met Autisme vaak letterlijk op hun tenen lopen. Hierdoor komen ze lichamelijk nog “onhandiger” over en kunnen zij vaak zowel op lichamelijk- als op geestelijk gebied onnodig spanningen opbouwen.
Door het beoefenen van Yoga kunnen kinderen met Autisme, PDD-NOS, Asperger of AD(H)D ontzettend veel baat hebben bij het ontwikkelen van hun motoriek en zelfvertrouwen. Yoga in een 1-op-1-situatie heeft doorgaans het meeste effect bij deze kinderen.
Yoga verlicht stress
Het beoefenen van yoga verlicht de dagelijkse stress, versterkt de ademhaling en draagt eraan bij dat we positiever en enthousiaster kunnen leven. Voor kinderen is het beoefenen van Yoga een geweldige mogelijkheid om stabiliteit en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Kinderyoga is geen nieuwe ontwikkeling, maar wordt wel steeds populairder.
Uit de praktijk blijkt dat kinderen met een autisme Spectrum Stoornis of AD(H)D ontzettend veel baat kunnen hebben bij het beoefenen van Yoga. Echter, omdat kinderyoga in de meeste gevallen in groepsverband (8 tot 10 kinderen) plaatsvindt, zullen kinderen met ASS etc. dit ervaren als “te druk” of zijn de afleidingen te groot, waardoor elke vorm van focus ontbreekt en je daardoor het doel van Yoga voorbij schiet.
Het heeft dan ook de voorkeur om kinderen met autisme, PDD-NOS, Asperger en/of AD(H)D op individuele wijze te laten kennismaken met Yoga en dit in een 1-op-1-situatie te beoefenen. Geen grote groepen, maar in een prettige en ontspannen sfeer met zo min mogelijk prikkels vanuit de omgeving. Want een veilig gevoel is de beste basis om Yoga bij te brengen.
Yogalessen
Er zijn Autisme Consulenten die yogalessen aanbieden voor kinderen met autisme, PDD-NOS, Asperger of AD(H)D. De yogasessies richten zich onder andere op:
- Ademhalingstechnieken
- Bewegen (motorische vaardigheden)
- Flexibiliteit (omgaan met bijv. spontane veranderingen)
- Positief denken
- Inspanning & ontspanning
- Vertrouwen & bewustwording (wie ben ik, wat kan ik, waar ligt mijn grens, waar ligt mijn kracht et cetera.)
- Sociaal-emotionele ontwikkeling
Sommige kinderen ervaren het beoefenen van Yoga als prettig en plezierig en andere zijn weer meer geïnteresseerd in het spirituele aspect van Yoga. Uiteraard zijn niet alle ouders spiritueel georiënteerd, maar binnen het beoefenen van Yoga is dat geen belemmering.
In de praktijk
In de praktijk blijkt o.a. dat…
Door de ongedwongen sfeer, voelt het kind zich meer op zijn/haar gemak;
Het kind mag en kan zichzelf zijn;
Doordat er geen prikkels zijn vanuit de omgeving, kan het kind gemakkelijker de spanningen loslaten;
Het kind is “vrij” om te bewegen, perfecte uitvoering van de Asana’s (yogahoudingen) is geen pré;
Door middel van Pranayama (ademhalingsoefeningen) leren kinderen zich beter te ontspannen en te concentreren waardoor ze minder snel “overactief” of geprikkeld raken;
Vertrouwen, bewustwording en flexibiliteit opbouwen.
Vertrouwde omgeving
Het heeft de voorkeur om de individuele Yogasessie uit te voeren in een omgeving die voor het kind vertrouwd is en garant staat voor veiligheid en geborgenheid. Want een veilig gevoel is de beste basis om Yoga bij te brengen. Omdat kinderen met Autisme behoefte hebben aan duidelijkheid en structuur, worden voorafgaande de Yogasessies duidelijke afspraken gemaakt en de oefeningen doorgenomen. Hierbij maak ik gebruik van het spel: “Yoga krakelingen”. Door het gebruik van plaatjes, kan het kind zelf bepalen welke oefeningen hij/zij wenst te doen. In elke Yogasessie is aandacht voor: ademhaling, spel, balans en plezier voor twee. De kindvriendelijke termen en bijbehorende afbeeldingen maken Yoga voor kinderen met Autisme Spectrum Stoornis, dat er sprake is van duidelijkheid en structuur.
Meer informatie
Baby yoga: de trend die welzijn en plezier combineert
Yoga en mindfulness voor kinderen
Autisme en echtscheiding – Hoe regel je alles zo zorgvuldig mogelijk?
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Stress,hoe kun je het voorkomen?
Depressie, hoe kom je er vanaf?
Bronvermelding
Stockfoto: 123rf.com