De laatste dagen zie je ineens in de media allerlei berichtgevingen over het nieuwe social media platform Vero. Misschien heb je er al iets over gelezen? Op zich is deze hype best verwonderlijk want de app bestaat al sinds 2015 en een week geleden had bijna niemand nog van deze app gehoord. De laatste dagen is het aantal gebruikers echter exceptioneel toegenomen, alleen al in de Verenigde Staten hebben binnen 24 uur zo’n 500.000 nieuwe gebruikers zich aangemeld. Dat is behoorlijk heftig.
Van een handje vol, binnen een paar dagen, naar meer dan een miljoen. Misschien komt dit omdat – volgens de berichtgeving – de eerste miljoen gebruikers de app levenslang gratis mogen gebruiken. Dit verhaal is een beetje vaag, want deze grens is inmiddels al overschreden en de app is nog steeds gratis. Zelf denk ik dat er op dit moment een soort guerillamarketing wordt gevoerd en cruciale influencers en/of BN’ers worden ingezet om de app te promoten. Haast lijkt dus een tikkeltje overbodig. Misschien daarom toch maar eerst even verder lezen voor je de app binnen haalt.
Geld is macht
Geld is macht. Binnen de Facebookgroep waar social media platforms toebehoren als Facebook en Instagram, wordt veel geld verdient. Echt heel veel geld. Miljarden. Dit gebeurt vooral door de verkoop van advertenties, maar ook jouw privé gegevens zijn erg populair. Jouw profielinformatie is rete interessant omdat deze verkocht kan worden. Je wilt niet weten hoeveel Facebook van je weet. Daar kun je trouwens – voor een deel – wel achter komen door je profielbestand te downloaden. Alles wat jij doet en/of hebt gedaan wordt bijgehouden in een bestand. Facebook weet op deze manier nog beter dan jijzelf wat je leuk vindt en wie je vrienden zijn. Vind je dat nu al een eng idee? Dan vind je dat vast en zeker helemaal als je dit bestand hebt bekeken.
Hoe download je dit bestand?
Start Facebook en klik op het pijltje in de rechterbovenhoek. Ga een beetje naar beneden en daar vind je ‘Instellingen’. Klik hierop. De pagina opent zich met ‘Algemene Accountinstellingen’ en die moet je hebben. Halverwege de pagina zie je de volgende tekst met een linkje: ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens.’ Het valt bijna niet op. Maar je kunt hier dus op klikken. De download wordt nu voor je samengesteld en – afhankelijk van hoe actief jij bent geweest op Facebook – duurt het een paar minuten (of wat langer) voor je aan het downloaden kunt beginnen.
In dit bestand kun je zien welke gegevens Facebook allemaal van jou heeft verzameld. En geloof me, dat is veel. Heel veel. Zelfs alle contactpersonen die je alleen in je smartfoon hebt staan (mits je natuurlijk de Facebook-app gebruikt) zal je voorbij zien komen.
Informatie is ook macht
Je kunt dus stellen dat ook informatie, ónze informatie, een vorm van macht is. Want hoe interessant is het om groepsprofielen samen te kunnen stellen van gelijkgestemden en daar heel gericht (commerciële) informatie naar toe te sturen?
De apps als Facebook en Instagram zijn allemaal gratis te gebruiken, maar écht gratis is iets natuurlijk nooit. Jouw gegevens zijn veel geld waard en daarvoor in ruil maken ze jou lekker met een gratis app en geven jou het gevoel dat je eigenlijk niet zonder deze app kunt. Maar door al je gegevens te delen en zoveel van jezelf prijs te geven, is het eigenlijk duur betaald.
Nieuwe kapers op de kust
Dan is er nu Vero. Een nieuwe kaper op de kust. Vero is niet de eerste app die de strijd wil aangaan met de gevestigde-social-media-orde. Er zijn al eerdere apps geweest die dit hebben geprobeerd, zoals Ello, Diaspora en Mastodon. Stuk voor stuk zijn ze er niet geslaagd. Of Vero hier wel in gaat slagen, is natuurlijk nog maar de vraag. Na drie jaar gekabbeld te hebben, zit er nu ineens vaart in. Je kunt dus spreken van een goede doorstart. Dat sowieso. Maar of ze hun uiteindelijke doelen gaan behalen? Dat is nog maar de vraag.
Gevestigde orde
Met zo’n enthousiaste nieuwe kaper op de kust, kan het niet uitblijven dat er ook tegengeluid is. Zo zou de oprichter van de app een omstreden Libanese miljardair (Ayman Hariri) zijn. Het zou volledig door Russische ontwikkelaars zijn gebouwd (wat is dat toch de laatste tijd steeds met die Russen?) en Velo zou eigenaar worden van alles wat je post (dit is bij Facebook toch ook al het geval?). De overeenkomst die je met ze aangaat als gebruiker zou verregaand zijn. Het zou verder gaan dan de overeenkomsten die je sluit met Facebook en/of Instagram – Ik heb hier echter mijn twijfels over. Daarbij heeft de app op dit moment nog niet de optie je account weer te verwijderen. Ik ga ervan uit dat dit nog wel gaat komen, maar vooralsnog moet je hiervoor een verzoek indienen. Meer weten over de negatieve kant van Vero? Lees dan dit artikel.
Facebook is ook geen brave hendrik
Het is vast allemaal waar, maar in dit geval gaan Facebook en Instagram ook niet vrijuit. De Facebookgroep is zeker niet het braafste jongetje uit de klas, dat niks met je gegevens doet. En laten we eerlijk zijn, zij willen natuurlijk helemaal geen concurrenten erbij hebben. Ik neem daarom al die negatieve berichtgevingen met een korrel zout, want wie kan mij garanderen dat deze objectief zijn geschreven en niet zijn overgoten met een Facebooksausje? Als je gebruik wilt maken van gratis apps, zit er altijd een prijskaartje aan. Je wordt gebeten, hoe dan ook, of het nou door de hond of door de kat is. En afluisteren doen ze ons allemaal. Lees mijn review maar eens over ‘Cybercrime en cyberwar’. Hierin beschrijf ik onder andere mijn eigen ervaring met deze afluisterpraktijken. Een waar gebeurde anekdote.
Privacy
Mocht je van mening zijn dat Vero je privacy schendt, dan kan ik je uit de droom halen. Dat doet namelijk iedere site of app. Alles wat je post kan gekopieerd en gebruikt worden. Tekst en beeld. Alles wat je plaatst op internet is nagenoeg niet meer te verwijderen. Alles wat je plaatst is te kopiëren – en dus te gebruiken door anderen. Daar is Vero niet anders in. Je moet daar altijd rekening mee houden en bij alles wat je plaatst afvragen: Mag iedereen dit zien? Hoe zouden mijn kinderen dit over tien jaar vinden? Et cetera. Als je zeker weet dat je volledig achter je post kan staan, dan kun je hem plaatsen. Dat geldt niet alleen op Vero, dat geldt op al je social media kanalen. Facebook, Instagram, Twitter, Google+, noem maar op.
Eigen keuze
Of je nou wel of geen gebruik gaat maken van dit platform is natuurlijk volledig je eigen keuze. Misschien is, helemaal geen gebruik maken van welk social media platform dan ook, wel de allerbeste keuze. Maar ja, het is ook leuk. En verslavend. Voor Oudersenzo.nl heb ik inmiddels een account aangemaakt (oudersenzo), omdat ik nieuwsgierig was en eigenlijk werd ik positief verrast door de app. Misschien hier en daar nog wat kinderziekten, maar voor mij heeft het zeker potentie. Ik ga je ook uitleggen waarom.
Voordelen Vero
Het grootste voordeel van Vero vind ik de verschillende mogelijkheden. Het is eigenlijk Facebook, Instagram, Google+ en Twitter in één. In het begin misschien een beetje worstelen met de apostelen, omdat er verder geen uitleg is en omdat de servers (door de hype) op dit moment vaak vastlopen, maar het is nou ook weer niet zo lastig dat je daar niet uit komt. Ze kunnen duidelijk de huidige tsunami van aanmeldingen niet aan. Dat is een beetje jammer en dat doet de app absoluut te kort.
Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden om je informatie te delen. Hiervoor kun je kiezen uit de volgende opties:
Camera (foto’s en filmpjes), Link, Muziek, Film/TV, Boek, Locatie. Al deze dingen zijn te delen, op een heel eenvoudige manier. Het ziet er mooi verzorgd uit en het werkt uiteindelijk erg prettig.
Gespecificeerde vrienden
Het is fijn dat je op verschillende niveaus vriendschappen kunt aangaan. Zo kun je per vriend aangeven tot welke groep hij hoort. Je kunt kiezen uit: Aquintance (kennis), Friends (vriend) of Best friends (beste vrienden).
Je kunt per blog aangeven welke specifieke groep de foto of het bericht mag zien. Dat is natuurlijk hartstikke fijn als het bijvoorbeeld een kiekje van je kindje is. Die wil je misschien niet met die honderden kennissen delen, maar wel met dat handjevol goede vrienden.
Nog een groot voordeel
Er is nog een groot voordeel. Er zijn geen irritante reclames. Dat is fijn, want het zorgt voor veel rust in je tijdlijn. Natuurlijk zit daar ook een keerzijde aan, want waar halen ze dan wel hun verdienste uit? Doorgaans willen miljardairs geld verdienen en niet alleen investeren. Waarschijnlijk zullen ze de verdiensten gaan halen uit twee dingen. Op hun site is bijvoorbeeld te lezen dat zij uiteindelijk abonnementsgeld willen gaan heffen (is nu nog niet het geval) en daarnaast kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat ook zij – net als de Facebookgroep – interesse hebben in je profielgegevens.
En als laatste voordeel
Als laatste voordeel willen we graag de chronologische tijdlijn noemen. Niks geen irritante bepalende algoritme wat ervoor zorgt dat je het ene bericht direct en het andere bericht pas na dagen te zien krijgt. In Vero zie je alles gewoon chronologisch voorbijkomen. En dat is prettig. Daarnaast kun je zelfs daarop filteren en zelf bepalen wat je wel of niet te zien krijgt. Je hebt dus het heft zelf in handen en het is dus niet door anderen bepaald.
Voor wie is Vero bedoeld
Eigenlijk is deze app voor alle leeftijden. Of het ooit volledig Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en Google+ gaat vervangen – waar het eigenlijk voor bedoeld is? Ik zou het zelf heel fijn vinden, want dat scheelt een hoop tijd wat ik nu verdeel over verschillende platforms, maar eerlijk gezegd, denk ik het niet. Misschien gaat het ernaast draaien. Ik wil het in ieder geval wel een kans geven, omdat ik er ook echt wel een paar voordelen in heb ontdekt.
Alleen is maar alleen
Social media netwerken zijn natuurlijk alleen maar leuk als heel veel mensen er gebruik van maken. Nu is het nog een beetje eenzame bedoeling. Hiermee valt en staat natuurlijk de uiteindelijk populariteit. Misschien moeten we het gewoon een kans geven, al was het maar om de Facebookgroep niet zo’n Monopoliepositie te geven. Eigenlijk vind ik zo’n frisse start ook wel leuk. Je ziet iedereen nog zijn followers in opbouw hebben. Iedereen is op dit moment nog zo’n beetje gelijk en krijgt een eerlijke kans. En ik hou van gelijkheid.
Wil je ook met Vero aan de slag en alvast een volger hebben? Je kunt mij vinden onder de naam ‘Oudersenzo’ en ik zal je zeker terug volgen! Laten we er gewoon met elkaar iets moois van maken.
Extra informatie
We kunnen weer hyven. Een stukje nostalgie is terug.
Refurbished: Do of don’t? Waarom zou je hiervoor willen kiezen?
Mobiele telefoons voor de kids. Een brug te ver?
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp