Site pictogram Oudersenzo

Ontmoeting met een wolf: Wat moet je doen?

Ontmoeting met een Wolf

We hebben weer wolven in Nederland. Kunnen we nu nog wel een veilige boswandeling maken? Of moeten we continu op onze hoede zijn?

De dodenrit van Drs. P

In 1974 schreef Drs. P de “Dodenrit”. De tekst gaat over een Russisch gezin in de 19e eeuw dat door het woud rijdt, op weg naar Omsk. Zij worden achtervolgd door een kudde hongerige wolven. Eén voor één worden de kinderen opgeofferd aan de wolven en aan het einde van het liedje komt er niemand aan in Omsk. Een briljant geschreven gruwelijke tekst op een opzwepende melodie. Als je het nog nooit hebt gehoord, zou ik je zeker aanraden om het even te gaan beluisteren.

De wolf in sprookjes

Anno 2020 komen wolven niet alleen in Rusland voor, maar duiken ze zo nu en dan zelfs op in Nederland. De wolf is een roofdier en als kind worden we bang voor hem gemaakt Denk aan liedjes en sprookjes zoals Roodkapje, waarbij de Grote Boze Wolf de oma van Roodkapje heeft opgegeten. Maar hoe terecht is die angst voor wolven? Nou eigenlijk niet. Want in werkelijkheid is de wolf een vrij schuchter dier wat snel de benen neemt als hij jou ziet of hoort. Wolven zijn snel en kunnen een topsnelheid halen van zo’n 60 km per uur. Wegrennen voor een wolf, heeft dus niet zoveel zin. Maar wat doe je dan wel als je een wolf ziet?

Wat doe je als je een wolf tegenkomt?

De kans dat je een wolf gaat zien, is niet zo groot. Hij is namelijk niet alleen schuchter maar ook behoorlijk zeldzaam. Mocht het toch gebeuren dan is het belangrijkste om de wolf te respecteren. Houd afstand en misschien lukt het om een foto van hem te maken, want dit is een bijzonder moment. Kom je oog in oog met hem te staan, neem dan langzaam afstand. Stap rustig achteruit en maak geen abrupte bewegingen. Als je een hond bij je hebt, kun je hem beter goed aan de lijn houden. Loop de wolf niet achterna en ga hem niet proberen te voeren. Het is en blijft een roofdier met zeer scherpe tanden.

Aanvallen zijn zeldzaam

Aanvallen van wolven tegenover mensen komen niet vaak voor. Helemaal uitgesloten is het natuurlijk niet, maar het zijn doorgaans uitzonderingen met een onderliggende reden zoals: moederinstinct, zelfverdediging, hondsdolheid of voedselconditionering. Gelukkig komt hondsdolheid in Europa niet meer voor.

Is angst gegrond?

Mens en wolf leven al eeuwen met elkaar en er wordt maar zelden tot nooit een mens gedood door een wolf. Voor 1900 kwam er nog veel hondsdolheid voor in Europa en was er door deze ziekte een reële kans om door een wolf te worden aangevallen. De ziekte komt echter niet meer voor in Europa, dus de aanvallen door deze ziekte zijn ook gestopt.

Het is echter wel belangrijk dat je de wolf respecteert, zoals hij jou ook zal respecteren. Ga de wolf niet proberen te voeren, je loopt niet op de kinderboerderij. Wolven verliezen hierdoor hun angst en respect voor mensen. Uit Amerika is bekend dat wolven door het voeren opdringerig werden en mensen gingen lastigvallen. Uiteindelijk moest deze groep worden gedood om problemen te voorkomen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Geniet van de wandeling en de kans dat je een wolf gaat tegenkomen in Nederland is echt heel erg klein!

Meer informatie

Muggen en muggenbulten: De beste tips & tricks
Allergische reactie van de Eikenprocessierups
Dazen en dazenbeten
Bijen en bijensteken
Teken en tekenbeten
Zomer ABC

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten