De wijnvlek of naevus flammeus, een geboortevlek

De wijnvlek of naevus flammeus, een geboortevlek

Een wijnvlek of naevus flammeus is een van de mogelijke geboortevlekken en komt wat minder vaak voor dan de ooievaarsbeet. De kleur van een wijnvlek is veel dieper rood dan de ooievaarsbeet. Bij kinderen met een donkere huid kunnen ze zelfs zwart lijken. Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid.

Een wijnvlek is niet erfelijk maar komt best vaak voor. Ongeveer 0,1% tot 2% pasgeborenen heeft er wel eentje.

Een wijnvlek kan overal zitten

Wijnvlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Meestal zijn ze vlak maar ze kunnen ook bobbelig zijn. Ook al hebben ze bijna nooit afwijkingen, het is toch altijd verstandig om je huisarts of arts van het consultatiebureau even naar de vlek te laten kijken.

Over de oorzaak is niet veel bekend. Wel is er een gen ontdekt (GNAQ-gen), di een rol lijkt te spelen. Als de kleine haarvaatjes in de huid uitgezet zijn, kan er een wijnvlek ontstaan.

Behandeling van de wijnvlek

Een wijnvlek is roze tot paars van kleur en zitten meestal in het gezicht of nek, maar kunnen ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Wijnvlekken gaan niet vanzelf over, wel kunnen ze soms een beetje lichter van kleur worden. Andersom komt echter ook voor en ze kunnen zelfs in de loop van de tijd dikker worden.

Soms wordt de vlek verward met een aardbeienvlek of een ooievaarsbeet.

lijn groen oudersenzo
De wijnvlek of naevus flammeus, een geboortevlek

Inwendige vaatafwijkingen

Bij een klein percentage van de mensen met een wijnvlek in het gezicht zijn er ook inwendige vaatafwijkingen in de hersenen die weleens problemen geven, zoals epilepsie. Men spreekt dan van het syndroom van Sturge-Weber.

Verwijdering van de wijnvlek

Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen. Wanneer ze op een vervelende plek zitten, is het mogelijk deze – op latere leeftijd – door een plastisch chirurg te laten verwijderen.

Een laserbehandeling kan goede resultaten opleveren, waarbij de bloedvaatjes worden verhit en verschrompelen. De vlek kan na tien behandelingen geheel verdwenen zijn. Soms echter is de vlek na meer dan dertig behandelingen nog steeds te zien. Een onderzoek uit 2007 wees uit dat ook na een succesvolle behandeling de kleur weer donkerder kan worden. 

Er bestaan ook cosmetische camouflagetechnieken waardoor de afwijking met make-up vrijwel onzichtbaar is te maken.

liefs Marion

Meer informatie

Welke geboortevlekken zijn er?
Zijn aangeboren moedervlekken onschuldige geboortevlekken?
Ooievaarsbeet of ooievaarsvlek
Café-au-lait vlekken
Aardbeienvlek of hemangioom
Archipelvlek of mongolenvlek
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *