Wat zijn white noise geluiden en waar zijn ze goed voor?
Je hebt misschien de term white noise wel eens gehoord, maar geen idee gehad wat je er nu bij voor moest stellen. Een geluid of ruis heeft immers geen kleur… En om het nog ingewikkelder te maken: er zijn meer van dit soort termen! Wat is het en wat kan je ermee?
Wat is een white noise geluid?
Je hebt misschien zelf ook wel de ervaring dat je kindje beter slaapt met geluiden op de achtergrond? Hoeveel moeders gaan niet expres even stofzuigen als hun kindje moet gaan slapen… Vaak slapen baby’s namelijk eerder in. Nu denken wij dan dat dat is omdat ze zich dan niet alleen voelen, maar er is veel meer dan dat. White noise geluiden zijn een bepaald soort geluiden die je laat klinken om rustig in te kunnen slapen. Dit kan bij baby’s toegepast worden, maar ook voor jezelf kan het heel prettig zijn! Men denkt dat dit te maken heeft omdat we (biologisch) gezien gewend zijn om te slapen met geluiden om je heen. Ga maar eens een nachtje buiten slapen! Stil? Echt niet. Je hoort altijd wel ergens een vogel of een ander dier.
Een baarmoeder vol geluiden
Voor je baby is een wereld met geluiden nog van veel recentere tijd. In de baarmoeder hoort het immers continue jouw bloed stromen, je hart kloppen, je maag rommelen en zijn eigen geluidjes. Om nog te zwijgen over de geluiden die hij uiteindelijk ook oppikt van de buitenwereld. Alles stil om hem heen is voor hem heel erg onbekend dus!
Waarom zou je deze geluiden toepassen?
Een stille omgeving is dus eigenlijk gewoon doodeng. Geluiden die om hem heen klinken zullen hem meer laten ontspannen en daarmee uiteraard eerder doen laten slapen. Denk ook maar eens aan jezelf. Is het ook niet heerlijk om meditatieve muziek op te zetten en zo rustig te ontspannen voordat je werkelijk gaat slapen?
Wat zijn de voordelen?
Er zijn al een aantal voordelen genoemd van white noise slapen van een baby, maar er is meer. Dus even op een rijtje:
- Voelt zich minder alleen
- Voelt vertrouwder
- Daardoor beter ontspannen
- Andere onverwachte geluiden vallen minder op, waardoor je kindje minder snel zal wakker schrikken
Er zijn ook nadelen
Een nadeel van geluiden bij je baby plaatsen is dat je kindje ook te diep kan gaan slapen. Daarom zijn niet alle geluiden geschikt voor je baby! Een kindje die te diep slaapt kan serieus in de problemen raken. Wiegendood zou hierdoor o.a. kunnen voorkomen.
Waar let je op?
Je moet dus goed opletten dat je de juiste geluiden gebruikt. Er wordt een onderscheid in gemaakt uitgedrukt in kleuren. Daarnaast moeten de geluiden niet te hard zijn. En niet te dicht bij je baby staan. Gebruik je je telefoon of iets anders wat op Wifi werkt? Zet het op vliegtuigmodus, zodat je in ieder geval de straling vermindert!
Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)
Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.
Wat voor ‘noise geluiden’ heb je nog meer?
White noise zijn die geluiden die geschikt zijn voor een baby. Hierbij kan je denken aan geluiden die een beetje grillig zijn. Dus inderdaad die stofzuiger. Maar ook het geruis van oude apparaten, zoals een radio, zijn geschikt. Bij pink noise gaat het om geluiden die gelijk staan aan geluiden van buiten. Het is monotoner en zachter dan white noise geluiden. Denk hierbij aan geluiden als regen of de wind. Voor jou zijn deze geluiden heerlijk ontspannend, maar gebruik ze dus NIET voor je kindje! Verder is er ook nog zoiets als rode (of ook wel bruine) ruis. Hierbij gaat men uit van geluiden die op een waterval lijken of donder in de lucht.
Hoe pas je het toe?
White noise geluiden toepassen kan op veel manieren. Je kunt kiezen voor een cd met deze geluiden. Zo zijn er zelfs cd’s met echte baarmoedergeluiden. Natuurlijk zijn er diverse apps die voor verschillende soorten ruis kunnen zorgen. Dat is vanzelfsprekend heel praktisch, want je telefoon heb je overal bij je! Maar voor thuis zou je ook kunnen denken aan een echte ruismachine! Natuurlijk zal het vooral een kwestie van eigen voorkeur zijn. Wil je het eerst een uitproberen, dan is een gratis app natuurlijk een prima manier. Of je gaat gewoon eens zelf aan de slag met de stofzuiger… Overigens was één van mijn jongens vooral gecharmeerd van een cd die ik de laatste maand in mijn zwangerschap had grijs gedraaid… Niet echt ontspannende muziek, want het waren de Gipsy Kings. Maar voor hem was het blijkbaar zo vertrouwd dat het dé manier was om hem uit stevige huilbuien te halen en hem in 1 klap rustig te krijgen!
Meer informatie
Een slaapschema voor je baby: De sleutel tot een goede nachtrust
Slaapdeskundige Stephanie Lampe aan het woord over lekker slapen
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?
Middagslaapje, tot welke leeftijd is dit nodig?
Veilige slaapomgeving voor je baby
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Lekker en veilig slapen door je baby
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com