De wereld aan zijn voeten
Wanneer ik aan mijn zoon vraag wat hij wil worden, zegt hij direct: ‘Professioneel honkbalspeler’. Voor hem is er geen twijfel over mogelijk dat hij zijn doelen kan halen en zijn droom kan leven. Met zijn veertien jaar ligt immers het hele leven nog voor hem open.
Vanzelf
Als je jong bent, heb je vaak nog het idee dat alles vanzelf gaat. Dat de wereld jou nodig heeft en zich aan je voordeur komt uitnodigen deel te nemen aan de tafel van overvloed. Als je wat ouder wordt, merk je dat je overal heel hard voor moet werken en dat niets je in de schoot wordt geworpen. En zelfs als je heel hard je best doet, kun je nog steeds je baan verliezen of strandt je droomhuwelijk voor het ooit echt tot bloei heeft kunnen komen. Je ooit liefdevolle, ruimhartige partner, verandert misschien wel in een valse, haatdragende gierigaard. Daar sta je dan met al je goede bedoelingen. Hoe ga je om met dit soort juridische conflicten?
Hoe ga je dit zo goed mogelijk regelen?
Het verliezen van je baan komt vaker voor dan je denkt en wat dan? Daar sta je dan ineens voor het bureau van de directeur met een ontslagbrief in je handen. Je hart giert door je lichaam, je denkt aan je gezin, je vaste lasten. Hoe ga je dit zo goed mogelijk regelen?
Dat je even in paniek schiet, is niet zo vreemd. Het is echter wel noodzakelijk niet bij de pakken neer te gaan zitten. Belangrijk dat je de mouwen opstroopt en deze kwestie zo goed mogelijk gaat proberen te regelen. Bijvoorbeeld door juridisch advies in te winnen. Misschien heb je een rechtsbijstandverzekering die je kunt aanspreken? Een jurist of mediator kan advies geven en zorgen dat er constructieve gesprekken kunnen worden gevoerd met de werkgever. Een jurist is er om jouw belangen te behartigen op een gebied waar jijzelf misschien niet zoveel kaas van hebt gegeten.
Misschien denk je dat je het zelf wel kunt oplossen, maar precies weten wat jouw rechten zijn, is echt een vak apart. Dat kun je beter aan de experts over laten. Niks mis om daar wat hulptroepen voor in te schakelen. Je wilt immers toch dat het zo goed mogelijk wordt geregeld en dat je eruit haalt, wat eruit te halen valt. Dat is ook voor de lange termijn prettig, zodat je met een goed gevoel kunt terugkijken. Je zou toch niet willen dat er een gevoel blijft knagen dat je er meer uit had kunnen slepen…
De harde werkelijkheid
Arbeidsconflicten zijn niet de enige situaties waar je juridische hulp bij kunt gebruiken. Wat dacht je van een echtscheiding. Misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je elkaar liefdevol in de ogen kijkt, het ‘ja-woord’ uitspreekt en elkaar eeuwige trouw belooft, maar het is wel de werkelijkheid van zo’n 35.000 huwelijken (in Nederland) per jaar.
Er hoeft niet eens sprake te zijn van een vechtscheiding om toch juridisch advies in te winnen op gebied van familierecht. Want ook als alles in goede harmonie wordt geregeld is het fijn zo goed mogelijk uit elkaar te gaan. Wat zijn je rechten? Wat zijn je plichten?
Hoe goed de harmonie misschien ook is, soms is het noodzakelijk de zaken juridisch duidelijk en helder op te laten stellen. Er moet vaak heel wat geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan zaken als alimentatie, voogdij, de verdeling van de inboedel, de afwikkeling van een koopwoning. Op zich zijn daar modellen voor ontwikkeld die gebaseerd zijn op de inkomsten en uitgaven van beide partners, maar het is wel handig dat je precies weet hoe het zit en krijgt waar je recht op hebt. Een goede familierechtsadvocaat kan je hierbij goed helpen.
The sky is the limit
Als ik nu naar mijn puberzoon kijk, moet ik stilletjes lachen. Hij waant zichzelf nog als een soort superman in spe. Voor zijn gevoel kan hij de hele wereld aan en ligt deze nog aan zijn voeten. Hij moet alleen nog maar een beetje ouder worden en dan komt het hem allemaal aanwaaien. Ik vrees echter dat ook hij te maken gaat krijgen met dit soort juridische kwesties. Ik hoop het niet voor hem, maar de kans is groot. Voorlopig mag hij nog even blijven dromen over zijn carrière als professioneel honkbalspeler en in dromen gaat alles vanzelf en kom je nooit juridische conflicten tegen.
Meer informatie
Juridische hulp bij letselschade: nodig of niet?
Partneralimentatie, is dat allemaal in kannen en kruiken?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com