Site pictogram Oudersenzo

Wennen aan zijn bedje, hoe doe je dat?

De ene baby heeft er geen enkele moeite mee, de ander zal hartverscheurend huilen als je hem (of haar, natuurlijk) in zijn eigen bedje legt. Natuurlijk wil je dat jouw kleine wurm zich veilig voelt in zijn bedje en dat hij heerlijk rustig zal slapen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe laat je hem wennen aan zijn bedje?

Wennen aan zijn bedje

Niet alleen jij zal moeten wennen aan je nieuwe kindje en bij de eerste ook nog eens aan jouw nieuwe moederrol, ook jouw kindje moet wennen. Aan alles. Want die nieuwe wereld om hem heen is in alles anders dan hij gewend was. Geef hem dan ook de kans om te wennen en verwacht niet heel onrealistisch dat het meteen allemaal van een leien dakje zal gaan. Geef jij het kindje en jezelf deze rust, dan scheelt dat enorm. Want jouw gefrustreerde gevoelens pikt het kleine mannetje of vrouwtje zeker op en zal het kleine mensje alleen nog maar meer ‘onzeker’ maken. Wat uiteraard het stoppen met huilen niet zal bevorderen.

Helemaal alleen zijn

Laten we een klein beetje eerlijk zijn: eigenlijk verwachten we van de baby iets wat heel tegennatuurlijk is. Een klein mensje snapt echt nog niet dat jij ergens in de buurt bent. Hij wil je voelen! Of anders in ieder geval op een andere manier jou waarnemen. Helemaal alleen en stil in een bedje liggen, maakt hem onzeker. Er zijn heel veel voordelen om je kindje juist niet alleen te laten slapen. Wil je meer weten over wel of niet samen slapen en de gezondheidsrisico’s? Je kunt hier een uitgebreid artikel lezen over co-sleeping.

Bij jou in de buurt slapen

Als je hiervan uit gaat, kan je je dus afvragen of het niet veel beter is om je kindje in de buurt te houden. Zet zijn bedje vlakbij jouw bed, zodat je even je hand in zijn wiegje kan stoppen mocht hij huilend wakker worden. Gerustgesteld dat je er bent, zal hij misschien weer gewoon verder slapen. Er zijn zelfs speciale bedjes hiervoor te koop. Ook overdag zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om je kindje veilig in jouw buurt te houden!

Toch in eigen bedje slapen

Wil je toch je kindje in zijn eigen bedje laten slapen, dan geven we hierbij enkele tips, waar we vervolgens verder op in zullen gaan:

• In slaap laten huilen
• Zorgen voor geluid
• Er even bij blijven
• Maak gebruik van de Baby relax sleep pro app
Inbakeren of iets soortgelijks
• Zorg voor een ontspannen geheel

In slaap laten huilen

Het is niet leuk, maar er zijn kinderen die zichzelf echt in slaap moeten huilen. Om de één of andere reden hebben ze dat gewoon nodig. Denk jij dat dát het punt is, probeer er achter te komen hoe lang dit duurt en geef hem of haar dan die tijd. Moeilijk, dat wel.

Zorgen voor geluid

Je kindje is gewend aan geluiden. Dat was al in de baarmoeder. Je zult zien dat een omgeving met veel geluiden vaak minder problemen oplevert voor het gaan slapen, dan een hele stille. Zet een muziekje op, ga stofzuigen in de buurt van de babykamer, laat de andere kinderen gewoon heerlijk geluid maken (dus geen: “stil zijn voor de baby” ) of neem geluiden op van jullie stemmen en laat dat afspelen op de kamer van de baby. Mijn oudste werd bij “stress” altijd rustig van muziek die ik draaide in mijn zwangerschap! Misschien ook een idee?

Baby relax sleep pro app

De moderne variant van de oude bekende stofzuiger: een app met geluiden voor je baby!

Er even bijblijven

Wordt je kindje al rustig als je maar in de buurt bent? Leg hem dan in zijn bedje en rommel wat in zijn kamertje. Ga stofzuigen, vouw op de commode de was op, lees een boek (eventueel hardop of mompelend om je wel te laten horen). Als je kleintje eenmaal slaapt, kan je waarschijnlijk rustig weglopen.

Inbakeren

Onrustige kinderen/huilbaby’s kunnen baat hebben bij inbakeren. Op het consultatiebureau kunnen ze je daar verder mee helpen. Doe dit nooit zomaar uit de losse hand, maar weet waar je mee bezig bent. Het moet immers wel veilig zijn en blijven. Op inbakeren.nl kan je heel veel informatie vinden!

Zorg voor een ontspannen geheel

Een baby raakt al snel overprikkeld. Zorg dan ook voor rust. En dan dus niet wat betreft geluiden en dat soort dingen, maar denk ook aan hele andere zaken. Geef je kleine baby niet continue in handen van anderen. Leg niet teveel speelgoed in de box wat zijn aandacht opeist. Sleep het mannetje of vrouwtje niet de hele dag mee van hot naar her. Geef het de kans om te ontspannen, zullen we maar zeggen. En ja, regelmaat is een groot goed voor een klein babyhartje.

Tot slot: leer het slaappatroon van je kind kennen

Zelf in bed gestopt worden, terwijl je nog helemaal geen slaap hebt: wat zou jij doen? Precies, je bed weer uitgaan. En je baby kan niets anders doen dan gewoon gaan huilen om aan te geven dat dit niet klopt. Een baby heeft veel slaap nodig, maar kan daardoor juist zo moe worden dat hij niet meer in slaap kan komen! Een baby die teveel prikkels binnenkrijgt kan dus gaan huilen, wordt opgepakt, is dus weer wakker en nog meer vermoeid, et cetera. Zo kom je in de beruchte negatieve spiraal terecht. Let dus goed op de signalen of de baby alweer moe wordt. Voorkom dat het oververmoeid raakt, met alle gevolgen van dien. Signalen waar je op moet letten zijn:

• Uiteraard geeuwen
• Rode wangetjes of oortjes krijgen of juist bleek worden
• In zijn oogjes wrijven
• Druk doen
• Van je weg kijken
• Friemelen aan zijn oortjes
• Jengelen

Door je kind op tijd te laten gaan slapen, kan je een hoop stress voorkomen!

Extra info

Een kinderbed kopen: waar let je op?
Veilige slaapomgeving voor je baby
Lekker en veilig slapen door je baby
Co-sleeping of samen met je kindje slapen: is het veilig?
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Je baby lekker laten doorslapen
Knuffelen of laten huilen
Bed opmaken van je baby – Hoe doe je dat op een veilige manier?
Wiegendood – Wat is wiegendood en is het te voorkomen?
Bed opmaken van je baby, zo doe je dat!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten