Site pictogram Oudersenzo

Welkom op het Keltfest

Welkom op het Keltfest

Het is niet zo gek dat het Keltische evenement, het Keltfest, (dit keer voor de tweede keer) op de Groene Weelde wederom (voor het twaalfde jaar georganiseerd) veel bezoekers weet te trekken. Afgelopen zondag gingen wij dit jaar voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst! De sfeer op het festival is heerlijk ontspannen en de Keltische impact tovert een glimlach op je lippen, of je wilt of niet.

Ik heb iets met Schotland

Ik heb iets met Schotland, of eigenlijk had mijn neefje er iets mee en heeft hij mij ermee besmet. Hij was een getalenteerde doedelzakspeler en ik kan mij nog een oudejaarsavond herinneringen dat om klokslag 24.00 uur, hij met zijn doedelzak door de straat liep. Kippenvel, zo mooi. Helaas hebben we veel te jong afscheid van hem moeten nemen. Bijzonder was dat hij door een ongeval (stier op de treinrails) om het leven is gekomen in zijn favoriete land Schotland. Zijn liefde voor dit land, de doedelzakmuziek en de Keltische cultuur heeft hij ons nagelaten.

Robert Burns

Jaren later ben ik een aantal keer naar speciale diners geweest die in het teken stonden van Robert Burns, een bekende Schotse dichter. Misschien zegt de naam je niks, maar als ik zeg ‘Auld Lang Syne’ dan gaat er vast een lichtje branden. Hij is de auteur van deze bekende tekst. Op die speciale Schotse diners – die in het teken stonden van zijn mooie poëzie – werd er uiteraard doedelzak gespeeld, whisky gedronken (verplicht) en (onder andere) het traditionele Schotse gerecht ‘Haggis’ gegeten. Haggis is een vleesgerecht gemaakt van schapenhart, long en lever, vermalen met dierlijk vet, ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon. Dit alles is verzameld in een gekookte schapenmaag. Ik zie je nu een vies gezicht trekken (deed ik de eerste keer ook), maar ik kan je verzekeren dat Haggis echt lekker is. Het lijkt een beetje op gekruid gehakt. Je moet er alleen misschien niet al te veel over nadenken.

Culinaire lekkernijen

Mocht je echt gruwelen van het idee, dan kan ik je geruststellen. Op het Keltfest heb ik nergens een kraam gezien waar ze Haggis verkochten. Wel heel veel andere lekkernijen! Waar ik heel blij van werd was het feit dat er niet alleen ‘ongezonde’ hapjes waren, maar ook gezonde! Dus naast hamburgers en pizzabroodjes, kon je bijvoorbeeld ook kiezen voor gebakken champignons of vers fruit! En heb jij wel eens ‘slingerkoffie’ gedronken? Voor deze koffie moet je eerst zelf aan het werk en je eigen bonen malen, voor je hem kunt drinken. Het levert niet alleen verse koffie op, maar ook gezellige praatjes aan de slingerbar.

Zin in iets kouds? Ook als bierliefhebber kom je aan je trekken. Van Beercider tot Triple en IPA tot Witbier. Alles van Nederlandse micro brouwerijen. En lekker dat het is! Ik kan het weten, want ik heb uiteraard geproefd.

Vrolijke muziek

Bij de verschillende podiums kun je genieten van vrolijke folkmuziek. Er zijn gedurende de dag(en) verschillende bands waar je van kunt genieten, luisterend of dansend. De muzikanten komen samen in hun liefde voor de traditionele en folkmuziek en het optreden. Die fantastische keltische muziek maken de sfeer nog meer bijzonder. Zelfs zo bijzonder dat ik bij een kraampje de vrouw naast me hoorde zeggen: “We zijn hier gewoon in een andere wereld.” Nee hoor mevrouw, we zijn nog steeds op dezelfde wereld, maar wel op een (tijdelijk) bijzonder plekje.

Oude ambachten

Ik heb enorm genoten van al die oude ambachten die je tegenkomt. Het neemt je mee terug in de tijd, naar de middeleeuwen waar een maal nog boven vuur (wat een heerlijke lucht geeft dat knapperende haardvuur toch) wordt bereid, schapenwol met een spinnewiel wordt omgetoverd tot wol en riet wordt omgetoverd in hoeden en versiersels.

Hier en daar zijn heerlijke hapjes te proeven, zoals honingsnoepjes of gedroogd fruit. Zet eens een gekke hoed van stro op je hoofd of pas één van die prachtige Keltische outfits. Misschien kom jij de volgende keer ook geheel in stijl? Ik vond het in ieder geval jammer dat wij in ons ‘normale kloffie’ liepen. Ik had best in zo’n prachtige jurk willen lopen, met een (schapen)bontje over de schouder en een leren korset om mijn middel. Misschien de volgende keer…

Het terrein

Het Keltfest wordt op een prachtige plek georganiseerd. Het kent echter één nadeel. Je kunt je auto prima parkeren, maar niet vlakbij het terrein. Het is een behoorlijke wandeling van de parkeerplaats naar het festivalterrein. Dat is dus iets wat je goed moet realiseren als je niet zo goed ter been bent. Met de fiets kun je er wel vlakbij komen, dus misschien is het handig om deze mee te nemen? Desnoods kun je dan het laatste stukje van de auto naar het terrein met de fiets overbruggen. Er rijden namelijk geen pendelbusjes, althans, ik heb ze niet gezien.

Keltfest.nl

Wil je meer weten over dit bijzondere feest? Kijk dan eens op www.keltfest.nl. Misschien komen we elkaar volgend jaar wel tegen?! Kaarten 20,85 euro (prijs gebaseerd op festival in 2019). Een parkeerkaart is 5 euro. Op het festival kun je betalen met festivalmunten (10 voor 25 euro). Heb je aan het einde van de dag nog munten over? Geen probleem, dan kun je deze bij de uitgang weer omwisselen in euro’s.

Meer informatie

Wat is wichelroedelopen en wat heb je ervoor nodig?
Een dag naar de grootste speeltuin van Europa: Linnaeushof
Een dagje Moviepark in Duitsland

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Mobiele versie afsluiten