Site pictogram Oudersenzo

Week van de woordenschat

Week van de woordenschat

Een kind dient wel 95 tot 98 van de 100 woorden te kennen om te begrijpen wat er wordt verteld. Daarom organiseert CITO van 29 oktober tot en met 2 november de Week van de Woordenschat.

Tijdens Week van de Woordenschat worden klassen opgeroepen mee te doen met de Woordenschat Vlog Challenge om een Meet & Greet te winnen met YouTubers Nina Schotpoort en Uberquin. De hele maand oktober mogen klassen zelf bepalen wat voor video ze uploaden: zingen, rappen, praten of dichten, alles mag! De vlog moet twee minuten duren, vijf typerende woorden uit hun stad of dorp bevatten en een zelf verzonnen Nederlands woord.

De Week van de Woordenschat wordt gesteund door Stichting Lezen, docent, auteur en onderzoeker Marianne Verhallen en taalkundige en schrijver Wim Daniels die meerdere tips geeft om zelf aan de slag te gaan met het vergroten van de woordenschat van je kinderen.

Tip 1: Praat!

Het uitbreiden van de woorden van je kinderen begint door te praten in gespreksvorm! Dus leg die iPad aan de kant en ga lekker samen kletsen. Door met elkaar in gesprek te gaan kun je vragen stellen en je kind meer aan het woord laten. Onderzoek heeft uitgewezen dat veelvuldig praten met je kind op jongere leeftijd zorgt voor een grotere woordenschat op latere leeftijd!

Tip 2: Speel!

Door middel van het spelen van taalspelletjes met je kinderen werk je ook aan je woordenschat. Vooral het piepspel is erg leuk en leerzaam. Je kunt het spel thuis gemakkelijk maken. Je kiest een woord wat je kinderen moeten raden maar geeft er alleen een omschrijving van. Op de plaats van het bedoelde woord zeg je ‘piep!’! Je kinderen moeten dan raden wat de piep is. Bijvoorbeeld: ‘Een piep is een dier dat hinnikt.’ Je leert niet alleen je woordenschat uitbreiden, maar hebt ook een gezellige middag!

Tip 3: Lees!

Misschien een heel voor de hand liggende tip, maar lees je kinderen geregeld voor uit verschillende boeken. Hierbij kun je in gaan op bijzondere woorden in het voorgelezen verhaal.

Tip 4: Leer!

Koop een taalscheurkalender voor je kinderen op de wc! In de vrolijke kalenders worden woorden uitgelegd, maar vind je ook leuke woorden, taalblunders, puzzels en raadsels. Een tip voor jong en oud.

Tip 5: Kook!

Er bestaan al tientallen verschillende kookprogramma’s in Nederland maar de allernieuwste kooktrend is: koken met taal! Dit kookboek van Wim Daniëls staat vol met amusante woordvondsten en woordspelletjes die zo gebracht worden alsof het om recepten gaat. Je maakt verrukkelijke gerechten en leert tegelijkertijd hoe mooi onze taal is.

Extra informatie

Lees een boek dag
Vergroten van de woordenschat. Zo doe je dat!
Het belang van voorlezen
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
De dag van het kinderboek
Uitleg van het AVI-systeem
De eerste woordjes, taalontwikkeling bij peuters
Leren lezen in groep 3
Kinderboekenweek 2018 – Hoe wordt dit jaar de kinderboekenweek gevierd?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten