Weeën zijn onlosmakelijk verbonden aan je zwangerschap en de uiteindelijke bevalling, maar niet iedere wee is hetzelfde. Er zijn verschillende weeën die je verschillende dingen vertellen. Wel zijn het allemaal krachtige samentrekkingen van je baarmoederspier. Je hebt ze nodig om je kindje geboren te laten worden. De verschillende weeën verschillen ook in de mate van pijn. Om een idee te krijgen wat je kunt verwachten, zullen we de verschillende samentrekkingen hieronder bespreken.
Braxton Hicks-weeën
Deze weeën worden ook wel ‘valse weeën’ genoemd. Eigenlijk zijn ze er al vanaf de zesde week, maar dan zal je ze waarschijnlijk nog niet voelen. In de laatste maanden van je zwangerschap, vanaf zo’n beetje de 24e week, is de kans groot dat je ze wel gaat voelen. Je buik kan hard en gespannen aanvoelen, je hebt vast wel eens van ‘harde buiken‘ gehoord. Niks om je zorgen over te maken. Niet alle vrouwen hebben hier trouwens last van.
Oefenweeën
In de laatste dagen voor de geboorte kun je last krijgen van oefenweeën. Vooral als de baarmoeder het meest actief is, zoals midden in de nacht. Ze zullen echter niet in frequentie en kracht toenemen, zodat ze goed herkenbaar zijn. Deze weeën zijn er om de baarmoedermond week te maken, als voorbereiding op je bevalling. Een voorwee of oefenwee duurt zo’n 30 tot 40 seconden en kunnen soms urenlang om de paar minuten terug komen.
Buik, rug- en beenweeën
De meest voorkomende samentrekkingen zijn de buikweeën. Naast buikweeën zijn er echter ook rugweeën of zelfs beenweeën. Hierbij voel je de pijn vooral in je bovenbenen. De pijn hiervan is lastig op te vangen. Je kunt je partner vragen of hij je bovenbenen stevig wil masseren.
Indalingsweeën
Bij deze weeën is je kindje bezig met de indaling in je bekken. Deze kun je verwachten van de 30e week van de zwangerschap, maar meestal pas rond de 34e week. Ze kunnen erg pijnlijk zijn en je buik zal hard aanvoelen. Misschien denk je zelfs dat de bevalling begonnen is, maar als ze niet sterker worden en ze ook weer vanzelf ophouden, weet je dat je nog even geduld moet hebben.
Echte weeën
De eerste weeën
Deze weeën duren meestal maar vrij kort en zijn nog niet zo regelmatig. Ze duren zo’n halve minuut en een volgende wee kan zomaar pas 10 minuten later komen. De pijn is ook nog niet zo heftig, maar voelen wel een stuk pijnlijker dan de oefenweeën. In de loop van de tijd zullen de weeën gaan toenemen en ook krachtiger worden. Het begin is er! Je kindje gaat geboren worden!
Ontsluitingsweeën
Deze weeën duren een stukje langer en komen vaker. De wee kan zomaar anderhalve minuut duren en de volgende meldt zich alweer zo’n 4 of 5 minuten later. Dit is het signaal om contact op te nemen met de verloskundige, want je bevalling laat nu waarschijnlijk niet meer lang meer op zich wachten. De verloskundige zal kijken hoeveel centimeter ontsluiting je nu hebt en de vervolgstappen met je doornemen.
Ook deze weeën zullen nog in heftigheid gaan toenemen tot je een volledige ontsluiting hebt. Hoe sterker en langer de wee, hoe sneller en groter de ontsluiting wordt. Aan het einde zal de tijd tussen de weeën nog maar zo’n 2 tot 3 minuten zijn.
Weeënstorm
Wanneer je binnen 10 minuten 6 of meer weeën hebt, is er sprake van een ‘weeënstorm’. Deze kan ervoor zorgen dat je binnen no time een volledige ontsluiting hebt.
Persweeën
De persweeën krijg je als je ontsluiting bijna volledig is. Misschien heb je nog een paar centimeters te gaan, maar je bent er bijna. Je voelt ook drang om te willen persen. Deze weeën zijn het meest pijnlijk en bijna niet meer weg te zuchten. Dit zijn de weeën die er voor zorgen dat je kindje geboren wordt.
Weeën voor de nageboorte
Na de geboorte van je kindje komen de weeën nog even terug, namelijk om de nageboorte eruit te persen.
Naweeën
Deze weeën zorgen er voor dat je baarmoeder weer de normale vorm aanneemt. Zij vinden dus plaats na de bevalling.
Pijn opvangen
Je kunt de pijn van de buikweeën een beetje verminderen door zo goed mogelijk te ontspannen. Bijvoorbeeld door een warmwaterkruik op je buik te leggen of ademhalingsoefeningen te doen. Bij rugweeën kun je aan je partner vragen of hij wat tegendruk wil geven.
Meer informatie
Wat zijn naweeën en hoe ga je ermee om?
Weeën wegpuffen, wat zijn de verschillende ademhalingstechnieken?
Iedere bevalling loopt op zijn eigen manier
De vijf fases van een bevalling. Hoe herken je ze?
Wat niemand je vertelt over de bevalling
Harde buiken – Wanneer komen ze en wat proberen ze je te vertellen?
Stel je vragen aan Doula Gonny Cappers
Indalen, wat gebeurt er precies? En wat zegt het over de bevalling?
Pijnbestrijding bij de bevalling
Bevalling inleiden, hoe gaat dat?
Indalen van je baby – Wat betekent dit?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com