Site pictogram Oudersenzo

Heeft je kind waterwratten? Dit kun je doen!

Waterwratten bij kinderen

Waterwratten of mollusca contagiosa worden ook wel eens bolhoedwratten genoemd. Het is een vorm van wratten, veroorzaakt door een virus uit de familie van het pok-virus. Het zijn kleine, iets glanzende parelmoerachtige verhevenheden die wat óp de huid geplakt lijken te zitten en meestal een centrale indeuking vertonen. Als waterwratjes net ontstaan worden ze ook wel eens aangezien voor puistjes. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak meer en langduriger waterwratjes dan kinderen zonder eczeem.

Hoe word je besmet?

Waterwratjes zijn besmettelijk, ze verdwijnen zo’n twee weken na besmetting. Besmetting vindt meestal plaats via het zwembad, direct huidcontact of besmet speelgoed. De wratjes vindt je met name in de plooien van de huid zoals: oksel, elleboogplooi of knieholte, maar ze kunnen overal op het lichaam verschijnen. Meestal verdwijnen de wratjes weer vanzelf en gelukkig ook meestal zonder litteken. Voor ze verdwijnen worden ze rood. Ze zijn onschuldig, je hoeft er verder niks aan te doen.

Behandeling van waterwratten

Voorheen werden waterwratjes behandeld door de huisarts. Hij stipte de wratjes aan of lepelde ze uit. Dit gaf vaak littekens. Gelukkig doen ze dat nu niet meer. Het vanzelf over laten gaan, geeft het mooiste resultaat. Het kan wel even duren voor het lichaam het virus heeft herkend en met de opruiming gaat beginnen, maar uiteindelijk verdwijnen de wratjes als sneeuw voor de zon.

Als er een wratje is opengegaan, bijvoorbeeld doordat deze is open gekrabbeld, kan je even langs de huisarts voor een antibioticazalf om te voorkomen dat de huid gaat ontsteken.

Probeer te voorkomen dat je kindje in zijn ogen wrijft, om de kans te verkleinen dat het virus naar de oogleden of ogen verspreidt.

Dek wratjes waar geen kleding zit af met een pleister.

Bescherm de huid en voorkom dat de huid uitdroogt. Hiermee kun je rekening houden door kort te badderen of douchen en milde verzorgingsproducten te gebruiken. Smeer de huid na het badderen in met een milde ongeparfumeerde crème.

Hoe kun je waterwratten voorkomen?

Ook al verdwijnen waterwratten weer vanzelf, voorkomen is natuurlijk altijd fijner. Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, let dan op de volgende punten:

– Gebruik altijd een schone handdoek voor je kind.
– Was de handjes goed en houd de nageltjes kort.
– Ontsmet open wratjes en maak de plek schoon met jodium of betadine. Dek het af met een pleister.
– Laat kinderen niet samen in bad spelen en maak badspeeltjes na gebruik goed schoon.

Meer informatie

Willy Woef op zwemles
Wratten?! Hoe besmettelijk zijn ze?
Baby- en peuterzwemmen
Babyzwemmen – Heerlijk vrij bewegen
Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Een zwembad in je tuin!
Je kind op zwemles
Babyzwemmen – een bijzondere ervaring voor beiden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten