Site pictogram Oudersenzo

Wat zijn regeldagen?

Het leek zo goed te gaan. Je baby lag steeds tevreden in je armen na zijn voeding. Sliep goed en alles was vredig en fijn. En dan ineens, zomaar van het een op het andere moment, lijkt het net alsof je baby niet meer genoeg heeft aan jouw borsten. Hij huilt veel en heeft rap na zijn vorige voeding alweer honger. Je borsten voelen leeg en je wordt onzeker of je hem wel genoeg kan geven. Niks aan de hand. Jullie zijn in de regeldagen beland!

Wat zijn regeldagen?

Regeldagen zijn onlosmakelijk verbonden aan het geven van borstvoeding. Het heeft te maken met de melkproductie, dat zich moet aanpassen aan de behoefte van je baby. Je baby groeit en die groei vraagt om voedingsstoffen en naar mate hij groter wordt, heeft hij ook meer voeding nodig. Tijdens de regeldagen lijkt het alsof hij onverzadigbaar is, hij heeft meer voeding nodig dan de dagen daarvoor. Dit valt vaak samen met een groeispurt van je kindje. Je baby groeit namelijk niet geleidelijk, maar doet dit met kleine groeispurtjes. Tijdens de regeldagen wordt vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd, zodat jouw kindje blijft krijgen wat hij nodig heeft.

Als je kindje vaker wordt aangelegd, omdat hij zo hongerig is, krijgen je borsten niet voldoende tijd om helemaal vol te lopen. Dit is het signaal voor jouw lichaam om meer melk te gaan produceren. Uiteindelijk is vraag en aanbod weer mooi op elkaar afgesteld, zodat je weer een blij en tevreden kindje hebt.

Flesvoeding

Overigens hebben kindjes die flesvoeding krijgen, net zo goed groeispurtjes en dus regeldagen. Het is wellicht wat minder merkbaar, maar dat wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn. Het is alleen bij flesvoeding makkelijk om gewoon een beetje extra melk te geven wanneer je merkt dat je kindje daar behoefte aan heeft. Maak hier echter geen regelmaat van, teveel melk kan namelijk voor overgewicht zorgen. Overleg dit eventueel met het consultatiebureau.

Wanneer zijn die regeldagen?

Natuurlijk is ieder kindje anders, maar gemiddeld hebben alle kindjes zo hun vaste regeldagen. Dit komt overeen met de volgende termijnen:

– 9-10 dagen
– 3-4 weken
– 6 weken
– 3-4 maanden
– 6 maanden

Natuurlijk kun je de klok er niet precies op gelijk stellen, maar ergens in deze periodes zal je kindje een groeispurt maken. Overigens kan bij warm weer je ook extra regeldagen hebben, of wanneer je kindje een virus heeft opgelopen en daardoor extra antistoffen nodig heeft.

Een groeispurt duurt in het begin zo’n één tot twee dagen, maar als je kindje wat groter begint te worden kan het ook wat langer duren.

Hoe herken je de regeldagen?

Er zijn een aantal signalen waaruit je kunt opmaken dat jullie regeldagen zijn begonnen:

Je baby huilt veel en wil steeds vaker drinken.
Hij sabbelt op zijn handjes en maakt wat smakkende geluiden.
Je baby lijkt hongerig, ook als hij net heeft gegeten. Het lijkt net alsof hij niet genoeg heeft gehad.
Je hebt het gevoel dat je borsten helemaal leeg zijn.
Je baby is huilerig en erg aanhankelijk.
Het kan zijn dat je baby een ander slaappatroon heeft. Hij kan meer gaan slapen omdat zo’n groeispurt een ware uitputtingsslag is, maar hij kan door de honger juist ook wat vaker wakker worden.

Hoe vang je de regeldagen op?

Leg je kindje aan, wanneer hij behoefte heeft. Ook al betekent dit dat hij ieder uur die behoefte heeft. Binnen een paar dagen zal alles weer stabiliseren, zodat hij weer een normaal ritme krijgt. Het kan zijn dat je, juist omdat je hem tijdens de regeldagen zoveel laat drinken, wat stuwing krijgt wanneer hij zijn ritme weer heeft gevonden.
Geef hem liever geen speentje maar laat hem zijn zuigbehoefte juist aan je borst bevredigen.
Zorg dat je kindje je borst goed leeg drinkt. Het vettere achtermelk zal immers zijn honger beter stillen en hoe leger jouw borsten, hoe meer melk er daarna zal worden gemaakt.

Niet alles is een regeldag

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kindje onrustig of hangerig is doordat er totaal iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld dat zijn tandjes doorkomen of dat hij meer behoefte heeft aan vocht omdat het warm is. Aan de andere kant kunnen er ook regeldagen minder duidelijk aan je voorbij gaan. Zolang je kindje goed drinkt, goed groeit en volle plasluiers geeft is er geen reden om je zorgen te maken.

Jij en regeldagen

Het is echt niet vreemd wanneer jij je tijdens de regeldagen onzeker voelt. Een baby tijdens regeldagen kan behoorlijk pittig zijn. Blijf goed op je zelf letten, neem voldoende rust, blijf goed drinken en gezond eten. Niks mis om af en toe tussendoor even je rust te pakken zodat je lekker in je vel blijft zitten. Hoe stabieler en uitgeruster jij bent, hoe beter dit ook voor je kindje is.

Geen zorgen

Maak je geen zorgen wanneer hij tijdens de regeldagen wat van slag is. Hij zal wellicht wat meer huilen, maar het komt uiteindelijk weer goed.
Twijfel je toch? Schroom dan niet om aan de bel te trekken bij huisarts of consultatiebureau.
Hoe vermoeiend het ook is, het is ook een mooi verschijnsel, want jouw lichaam past zich precies aan, aan de behoefte van je baby. En gelukkig zijn regeldagen tijdelijk… en als je je beseft dat het om regeldagen gaat, hoef je ook niet onzeker te worden.

Extra informatie

Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten
Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes

Bronvermelding

Tekst en muziek: —
Uitgevoerd door: —
© afbeelding: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten