Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
De baby is geboren en je kraamtijd breekt aan. Maar hoe verloopt je kraamtijd? Wat wordt hieronder verstaan en wat kan je verwachten? En zijn er ook dingen die je tijdens je zwangerschap kan regelen om optimaal van je kraamtijd te genieten?
Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
Spreek je over kraamtijd, dan zie je vaak een pasgeboren baby, een moeder eventueel nog in bed en veel bezoek, voor ogen. De eerste week, ofzo. Maar wist je dat de kraamtijd officieel 6 weken duurt? En wat doet nu eigenlijk een kraamverzorger en hoe lang blijft ze?
De kraamverzorger
In het begin zal er een kraamzuster rondlopen die jou en de baby verzorgt en controleert en daarnaast jou ook helpt om de verzorging van je baby onder de knie te krijgen (zeker bij de eerste is dat heel fijn…). Voel je niet opgelaten maar profiteer hier heerlijk van. Want uitrusten heeft jouw lichaam nu wel nodig en dat gaat nooit als je zelf overal achteraan moet hollen. Ook de verloskundige komt nog langs en zij heeft ook veel aan de observaties door de kraamverzorgster. Die ziet jou immers een langere tijd en kan zo dingen constateren wat een verloskundige niet in 5 minuten (bij wijze van) kan opmerken. Heb je vragen, voel je je onzeker of ben je ergens bezorgd om? Schroom niet: stel deze twee dames (of heren) al je vragen, daar zijn ze voor! Bij mij kwam ook de huisarts nog even langs om de nieuwe wereldburger te verwelkomen, maar of iedere arts dat doet, weet ik niet.
Wat doet de kraamverzorgster?
De kraamverzorgster voert, zoals gezegd, controles uit: ze kijkt naar de grootte van de baarmoeder, ze controleert jouw lichaamstemperatuur en evt. hartslag, indien nodig helpt ze bij het douchen, ze houdt in de gaten hoe jij emotioneel ervoor staat, helpt bij het geven van borstvoeding en houdt ook in de gaten hoe het met je bloedverlies is en bijvoorbeeld jouw ontlasting en urine. Bij de baby is de waslijst nog veel langer. Natuurlijk let ze op of hij of zij genoeg drinkt en niet te veel gewicht verliest, ze houdt het navelstompje in de gaten, ze let erop of het genoeg poept en plast én of de baby niet geel wordt. Ook zal ze opletten of haar niets anders vreemds opvalt, zoals bij de motoriek of ademhaling.
En naast al die dingen (waarbij dit lijstje niet eens compleet is) zal ze natuurlijk de baby verschonen en wassen, als jij dat nog niet kan. Ook zal ze jou precies uitleggen hoe je dat moet doen. De huishoudelijke taken die rechtstreeks verband houden met moeder en kind zal ze om hygiënische redenen ook bijhouden zoals de badkamer schoonhouden en bijvoorbeeld het bed verschonen. Hoe lang ze blijft is o.a. afhankelijk van jouw situatie en hoe jij verzekerd bent. Helaas kan het ook afhangen van de drukte in de periode dat je bevalt.
Kraamvrouw zijn
Als kraamvrouw is het vooral zaak om uit te rusten en alle tijd te hebben om aan je kindje te wennen en het alle aandacht te kunnen geven die jullie beiden nodig hebben. De kraamtijd duurt dus 6 weken, maar natuurlijk hangt er ook veel van jouw persoonlijke omstandigheden af hoe snel jij weer fit bent. Je ligt echt geen 6 weken gestrekt… Maar probeer wel serieus naar je lichaam te luisteren en goed rust te nemen.
Wat doe je met het kraambezoek?
Hierop aansluitend kan je zelf bepalen hoe jij om wil gaan met kraambezoek. Wees hier duidelijk in, zodat het voor de mensen ook duidelijk is! Ik heb daar zelf, als kraambezoek zijnde, namelijk een beetje rare dingen mee meegemaakt. Doe wat jullie fijn vinden en trek je even niets aan van wat men van je verwacht. Kan je niet wachten om je kindje te showen en vind je het heerlijk om visite te krijgen? Prima, meld wel op je geboortekaartje wanneer jullie bijvoorbeeld rusten, dat is namelijk wel fijn!
Wil je het bezoek liever niet de eerste week, omdat je graag even met elkaar rustig wil wennen of wil je juist wel die eerste week bezoek omdat er dan nog hulp is (of bijvoorbeeld je man vrij heeft): ook dat kan je gewoon op je kaartje zetten. Heb je liever alles juist in 1 keer? Organiseer een gezellig kraamfeest! Meld dit dus ook op het kaartje! Kortom: denk er even rustig over na en maak je wensen duidelijk aan je vrienden/familie. Zij kunnen immers ook niet zomaar raden wat jullie fijn vinden! En zo voorkom je vervelende situaties (voor beide kanten!).
En wat zijn dan kraamtranen?
Tja, en dan de kraamtranen. Ook die kunnen zich opeens aandienen. Een dag of twee/drie na je bevalling kan het je zomaar overvallen, dat je eindeloos aan het huilen gaat. Door je hormonen en al die bijzondere dingen die je hebt meegemaakt, is dit totaal niet raar en zeker niets om je druk over te maken!
Meer informatie
Kraamverzorgster: Wat kun je verwachten en wat niet?
Kraamvisite, zo houd je het voor je baby fijn
Wat houdt kraamzorg in? En hoe regel je het?
Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com