Wat is netelroos en hoe ga je hiermee om?
Netelroos is een vaak voorkomende huidreactie, ook bekend onder de naam “galbulten” of de medische benaming “Urticaria”. Veel mensen krijgen er vroeg of laat mee te maken, de oorzaken lopen echter uiteen. Zelf heb ik ervaring meegekregen rondom mijn scheiding op mijn 23e. Het begon op mijn bovenarm en uiteindelijk zat het op mijn voeten. Gek werd ik van de jeuk. Gelukkig is het uiteindelijk weer verdwenen en nooit meer teruggekomen.
Hoe ziet netelroos eruit?
Netelroos is niet voorbehouden aan volwassenen, ook kinderen kunnen kennis maken met deze rode zwellingen en/of jeukende bultjes. De grootte van de bultjes is wisselend (maar wel begrensd). Ze kunnen zomaar verdwijnen en op een andere plek opduiken. Netelroos ontwikkelt zich in een korte tijd en geeft een jeukende uitslag van de huid. Het begint met rode vlekken en die gaan over in verdikte plekken. De plekken kunnen zomaar binnen enkele uren verdwijnen en op een andere plek verschijnen. Het is overigens niet besmettelijk.
De verschillende plekjes kunnen samenvloeien tot grotere vlakke plakkaten, maar dat hoeft niet. Vaak zitten de plekken op warme plekken of in lichaamsplooien en kunnen ze wat opvallender zijn na een warm bad of na het slapen. Het lijkt er net op alsof je tussen de brandnetels hebt gelegen.
In feite betreft het een vochtophoping (oedeem) in de bovenste laag van de huid. Ze komen zowel op armen en benen voor, maar ook op de romp en het gelaat.
Hoe kun je netelroos krijgen?
De oorzaak is niet altijd te achterhalen. In 40 tot 80% van de gevallen bij kinderen wordt het veroorzaakt door een virus of medicatie. Netelroos is bijna altijd een allergische reactie, maar ook snelle temperatuurwisselingen kunnen het veroorzaken. Bij het ontstaan speelt histamine een belangrijke rol. Histamine verwijdt de bloedvaten en veroorzaakt jeuk.
Ook kunnen in je lichaam – onder invloed van psychische factoren – stoffen vrijkomen die netelroos kunnen opwekken. Stress kan dus zeker een belangrijke aanjager zijn.
Enkele oorzaken op een rij:
- Fysische prikkels zoals kou, warmte, lichamelijke inspanning
- Stress
- Te strakke kleding
- Een infectie (virussen)
- Kleurstoffen en/of conserveringsmiddelen
- Voedingsmiddelen (melk, chocolade, schaal- en schelpdieren, eieren, kaas)
- Ingeademde producten (oplosmiddel, dierlijke huidschilfers)
- Insectensteken en – beten (bijen, wespen, vlooien, muggen)
- Medicijnen (b.v. antibiotica)
- Acute of chronische infecties (veroorzaakt door bacteriën)
- Interne ziekten (hormonale stoornissen en stofwisselingsziekten)
- Contact van de huid met plantaardige of chemische stoffen
Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken. Beter is deze factoren zoveel mogelijk te vermijden.
Wat kun je doen aan netelroos?
Als eerste is het belangrijk de oorzaak proberen te achterhalen. Is het een allergische reactie op iets? Of heeft het een psychische aanleiding? Ook al kan het heel vervelend zijn, in de meeste gevallen (80%) verdwijnt netelroos weer spontaan binnen een paar dagen. Om de jeuk te verzachten kun je koude kompressen op de jeukende plekken leggen. Ook kun je de plekken afkoelen met koud water onder de kraan of douche. Probeer krabbelen te voorkomen, hiermee maak je de huid alleen maar onrustiger.
Tot de netelroos uit zichzelf weer is verdwenen kun je eventueel een antihistaminicum gebruiken om de klachten te onderdrukken. Bij chronische urticaria (die langer dan zes weken blijft aanhouden), kan verder onderzoek nodig zijn.
Bel direct de huisarts als er in korte tijd veel bulten verschijnen met benauwdheid, dikke lippen, ogen, tong of keel.
Meer informatie
Wat zijn de veroorzakers van Netelroos?
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer
Pukkeltjes en rode vlekjes, wat kan het zijn?
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com