Wat is een loedermoeder?

De term duikt steeds vaker op in verschillende media: loedermoeder. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? En is het erg om een loedermoeder te zijn? Wij doken voor je in de materie!

Wat is een loedermoeder?

Een loedermoeder: wat is dat?

Wie de term nog nooit gehoord heeft, zou kunnen denken dat een loedermoeder een vreselijk gemene moeder is. Denk bijvoorbeeld eens aan de boze stiefmoeder van Assepoester: wat een loeder was dat! Maar nee, de term loedermoeder betekent echt heel iets anders. Loedermoeders zijn moeders die niet aan het perfecte plaatje voldoen: ze vergeten de tanden van de kinderen nog weleens te poetsen, geven de kids per ongeluk vieze gymkleren mee naar school en er kunnen zomaar bergen schoon wasgoed verspreid door haar huis wachten om opgevouwen te worden.

Kortom: een loedermoeder is het tegenovergestelde van de perfecte moeder waarmee we vandaag de dag om onze oren geslagen worden op Instagram en diverse mommyblogs. De loedermoeder heeft niet 6 weken na de bevalling alweer een strakke, gebruinde buik zonder stretch marks. Haar kinderen lopen er ook niet altijd bij om door een ringetje te halen. Sterker nog: soms dragen ze twee verschillende sokken, hebben ze ongekamd haar of dragen ze een te kleine trui.

Is de loedermoeder een slechte moeder?

Integendeel! Een loedermoeder past dan wel niet in het plaatje van de zogenaamd perfecte moeder, maar ze doet haar uiterste best om alle ballen in de lucht te houden. En belangrijker nog: ze zit vol liefde voor haar kinderen en doet alles om het hen naar de zin te maken. Hoewel het een loedermoeder misschien niet altijd lukt om de afwas op tijd weg te werken, maakt ze het wel graag gezellig voor haar kinderen. Ze kunnen altijd bij haar terecht met vragen, verhalen en onzekerheden. Als de loedermoeder niet aan het werk is wacht ze de kinderen thuis op met een kopje thee en een koek.

Waarom hebben moeders de drang naar perfectie?

Vooropgesteld: de perfecte moeder bestaat niet. Het moederschap is behoorlijk onzeker: je weet gewoonweg niet of je het nu goed doet of niet. Iedere moeder is anders, net als ieder kind. Op sociale media en mommyblogs zien we dikwijls perfecte moeders: hun kinderen zijn slim of zelfs hoogbegaafd en zien er altijd keurig gewassen, gestreken en gestyled uit. Ze hebben kekke namen die onderschrijven hoe bijzonder ze zijn. De perfecte moeder rijdt al zingend door de stad met haar bakfiets vol kinderen, zodat deze een voor een afgezet kunnen worden bij school, de sportclub of muziekles.

Daarnaast ziet de perfecte moeder zelf er ook prachtig uit: voor haar geen praktisch kapsel, maar lange, glanzende lokken. Ook kleedt de perfecte mams zich volgens de laatste trends. Tussen het moederen door vindt ze ook nog de tijd om 3 keer per week de sportschool op te zoeken voor de squats en lunges, waardoor ze een perfect achterwerk heeft. Let wel: dit is wat we zien op Instagram of blogs. Het is goed om je te realiseren dat niemand zo leeft, en er 24/7 uitziet om door een ringetje te halen. Ook de zogenaamde perfecte moeder van Instagram verliest haar geduld weleens, poept elke dag en stinkt ’s ochtends gruwelijk uit haar mond.

Vrouwen zijn echter bijzonder kritisch op elkaar. Zeker wanneer het op het moederschap aankomt lijkt het soms wel een wedstrijd. De loedermoeder is een makkelijk doelwit voor de zogenaamd perfecte moeder om zichzelf een stukje beter te voelen, want kijk nou hoe slonzig d’r haar zit. En heeft dat kind nou twee verschillende sokken aan? Haar uitgroei is zeker alweer 6 centimeter, en hoe kan ze 3 jaar na de bevalling nou nóg die babypens niet kwijt zijn?!

Maar we zijn niet perfect. Ook jij niet.

En dat is oké. Sterker nog: het is goed. Want perfecte mensen zouden robots zijn. Het moederschap is prachtig, maar brengt ook dingen met zich mee die minder leuk zijn. Dat geldt voor ons allemaal. Het is dus niet goed om neer te kijken op de loedermoeder, want er schuilt zo’n prachtexemplaar in ons allemaal. We schieten allemaal weleens uit onze slof, vergeten de kinderen lunch mee te geven of zeggen een ouderavond af met “hoofdpijn”. In feite zijn we dus allemaal een beetje loedermoeders. En dat is nu precies wat ons zo menselijk en leuk maakt!

Liefs Amber

Meer informatie

Lang leve de Loedermoeder: Een ode aan imperfectie
Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
De moedermaffia: Hoe bedreigend kan dit zijn?
Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *