In Nederland heeft iedereen die een kind krijgt recht op kraamzorg. De kraamverzorger assisteert de verloskundige bij een thuisbevalling, en zij neemt de eerste dagen na de bevalling de zorg voor moeder en kind op zich. Ze leert je verder hoe je de baby moet verzorgen en ze neemt alle dagelijkse taken van je over zodat jij volledig kunt genieten van je kraamtijd.
De eerste zes weken na de geboorte zijn de kraamweken. Tijdens de eerste acht tot tien dagen kan er een kraamverzorger bij je langs komen. Wanneer je in het ziekenhuis of kraamhotel bent bevallen, komt de kraamverzorger als je weer thuis bent. Het is belangrijk om kraamzorg tijdig aan te vragen, het liefst zo vroeg mogelijk in de zwangerschap (voor de 16e week). Informeer voor de zekerheid bij je ziektekostenverzekering of je kraamzorg zelf moet regelen of dat de verzekeringsmaatschappij dit voor je doet.
Welke vormen van kraamzorg zijn er?
Er zijn meerdere vormen van kraamzorg en je kunt er eentje kiezen waarvan jij denkt dat hij het beste bij jullie past. Het is een beetje afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden. De verschillende opties zijn:
Volledige kraamzorg
Dit is de meest gekozen zorg. De kraamverzorger zorgt gedurende acht dagen, acht uur per dag voor moeder en kind.
Minimale kraamzorg
De kraamverzorger komt de eerste dagen twee keer en daarna één keer per dag voor drie uur. Je snapt dat zij dan minder taken kan uitvoeren en zal zich vooral richten op de medische ondersteuning.
Beperkte kraamzorg
Deze optie zit tussen de volledige en minimale kraamzorg in. De kraamverzorger komt in plaats van acht uur (volledige kraamzorg), vijf uur per dag. Er is hierbij wel iets ruimte voor licht huishoudelijk werk, maar uiteraard iets minder dan bij een volledige kraamzorg.
Gesprek
Twee maanden voor je uitgerekende datum zal er een medewerker van de kraamzorg bij je langskomen. Ze zal je vragen hoeveel dagen lang en hoeveel uur per dag je kraamzorg wilt hebben. Je bepaalt in overleg wat de kraamverzorgster naast haar standaard taken gaat doen of wat jij specifiek van haar verwacht. Denk hierover na voordat je het gesprek hebt. Check je verzekeringspolis hoeveel uur je vergoed krijgt. Meer uren is altijd mogelijk, maar deze komen voor eigen rekening.
De standaard taken van een kraamverzorgster zijn
Een kraamverzorger richt zich vooral op de verzorging van moeder en kind. Ze kan je helpen en tips geven bij bijvoorbeeld het geven van borstvoeding of flesvoeding, luiers verschonen en badderen. Ze houdt de ontwikkeling van je baby goed in de gaten en zal erop letten of hij wel genoeg drinkt, plast, poept en groeit. Maar ze zal ook jou goed in de gaten houden en controleren of eventuele hechtingen goed genezen en of je baarmoeder goed krimpt.
Daarnaast doet ze vaak ook kleine klusjes in he4t huishouden, zodat jij je daar niet druk over hoeft te maken. Denk bijvoorbeeld aan de was of een kleine maaltijd bereiden.
Een kleine opsomming van de taken:
- Hulp bij de bevalling
- Controle moeder en kind (en geeft dit door aan de verloskundige)
- Verzorging moeder en kind
- Hulp bij het geven van borstvoeding of flesvoeding
- Informatieverstrekking en het geven van handige tips
- Zorg voor het bezoek
- Zorg voor de partner en eventuele andere kinderen
- Huishoudelijke taken
Zorg voor moeder
Dagelijks zal de kraamzorger diverse controles bij je doen, denk bijvoorbeeld aan: temperatuur, polsslag, stand van de baarmoeder, borstonderzoek, ontlasting in de gaten houden en controleren van de hechtingen.
Daarnaast houdt ze in de gaten hoe jij je (mentaal) voelt en zorgt ze ervoor dat je voldoende rust krijgt. Het is de bedoeling dat jij alle tijd en ruimte krijgt om te herstellen, uit te rusten en de verzorging van je baby. Zo krijg je niet alleen de kans om goed te herstellen, maar ook om zoveel mogelijk van deze tijd te genieten.,
Zorg voor de baby
Bij de zorg voor de baby zal de kraamverzorger zich vooral richten op: de temperatuur, huidskleur, ademhaling, in de gaten houden van de ontlasting, checken of hij voldoende drinkt en groeit en de genezing van het naveltje in de gaten houden.
Meer informatie
Wat houdt kraamzorg in? En hoe regel je het?
Kraamzorg: Wat is het en hoe regel je dit?
Geen vergoeding van het kraampakket? Zo stel je hem zelf samen!
Het kraampakket. Wat kun je ervan verwachten?
Tips voor een fijne kraamtijd
Wat zit er in een kraampakket?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com