Wat doet een babyfluisteraar?
Vermoeiende huilbaby’s, een peuter met een gigantische driftbui of broer en zus die al slaand, schoppend, knijpend en gillend door het leven gaan, bijna iedere ouder heeft zich wel eens vertwijfeld afgevraagd waar het toch is misgegaan. Hoe toch hun schijnbaar onhandelbare druktemakers kunnen worden omgetoverd in rustige, bedaarde engeltjes die voor de verandering eens wél voor rede vatbaar zijn. Naast de bestaande hulpverlening zoals pedagogen of maatschappelijk werkers, kunnen ouders die het echt niet meer trekken tegenwoordig ook terecht bij een babyfluisteraar. Maar wat doet een babyfluisteraar nu precies?
Babyfluisteraar
De term -babyfluisteraar- is niet bij toeval gekozen. Want hoewel opvoedproblemen zeker niet beperkt blijven tot de babytijd, werkt een babyfluisteraar bij voorkeur met jonge kinderen; baby’s, peuters, en jonge kleuters. De reden daarvoor ligt voor de hand; in tegenstelling tot baby’s en peuters kunnen kinderen vanaf vijf, zes jaar al goed praten en dus ook zelf vertellen wat hun zorgen baart en hoe ze zich voelen. Vanaf die leeftijd is het dan handiger om met opvoedproblemen aan te kloppen bij de meer traditionele hulpverleners, of, vanuit het kind bezien, de Kindertelefoon.
Een babyfluisteraar verleent zijn diensten in de vorm van een consult. Dat kan op een neutrale plek zijn, maar bijvoorbeeld ook gewoon in je eigen huis. Dat is immers de ideale plek om op een ontspannen en ongedwongen manier te kunnen observeren. In het ideale geval is één huisbezoek voldoende voor een babyfluisteraar om een beeld te krijgen van het probleem waar je als gezin mee kampt.
Gerichte vragen
Dat beeldvormen kan gebeuren door gerichte vragen aan jou als ouder te stellen, maar ook door te luisteren naar de signalen die een kind zonder woorden overbrengt. Dat kan overigens best ver gaan, want een beetje ervaren babyfluisteraar lijkt ontzettend veel details van zo’n kleintje te kunnen horen.
Naast een huisbezoek werken de meeste babyfluisteraars ook met een stappenplan, om duidelijk aan te geven welke situaties in je gezin verbeterd moeten worden en hoe dat moet gebeuren. Ook hier kan een oplossing niet alleen schuilen in duidelijker spreken met je kind, maar bijvoorbeeld ook in het anders plaatsen van een wieg, door ander speelgoed aan te bieden, of door je eigen verleden en ervaringen wat uitgebreider onder de loep te nemen.
Pedagoog
Eigenlijk werkt een babyfluisteraar niet zo heel anders dan een pedagoog of een maatschappelijk werker. Ook deze hulpverleners maken gebruik van huisbezoeken, gerichte vragen en stappenplannen om een verstoorde relatie tussen ouder en kind te lijmen. Het verschil zit hem in het spirituele: een babyfluisteraar vertrouwt naast de huisbezoeken en de antwoorden die hij van ouders krijgt, voornamelijk ook op telepathie, lichaamstaal en het huilgeluid. Kinderen vertellen een babyfluisteraar middels deze communicatie wat een ongetrainde ouder zo gauw niet waar kan nemen. Vervolgens is het de taak van de babyfluisteraar om aan de hand van die beelden en plaatjes die het kind uitzendt, een oplossing voor de problemen te vinden.
Toeval?
“Onze zoon heeft een fase gehad waarin hij elke nacht huilend wakker werd. Negeren was onmogelijk, het huilen hield pas op als we hem oppakten en tussen ons in ons bed legden. Daar leed onze nachtrust onder. Na het bezoek van de babyfluisteraar sliep onze zoon ’s nachts door! Toeval? De hele week erna ging het goed. Soms werd hij wakker, maar we konden hem troosten en terug in zijn bed leggen. Daarna heeft hij altijd doorgeslapen. De babyfluisteraar adviseerde ons om consequent te zijn en gaf ons verder nog praktische adviezen die ook hebben bijgedragen aan onze rust en onze gezondheid.”
Inschakelen babyfluisteraar
In Nederland zijn er niet veel babyfluisteraars te vinden, dus het is even zoeken naar een geschikt adres. Sommigen deskundigen noemen zichzelf ook liever een “babyluisteraar” dan een “babyfluisteraar”.
Kosten babyfluisteraar
De kosten van een particuliere babyfluisteraar in Nederland liggen rond de 80 euro per consult. Wees je er dan wel van bewust dat de meeste ziektekostenverzekeraars deze kosten niet vergoeden.
Voor wie liever binnen de grenzen van zijn verzekeringspolis blijft is het dus misschien handiger om op zoek te gaan naar een homeopathisch arts of een andere vorm van hulpverlening die wel door de verzekeraar wordt gedekt. Ook het ruime assortiment aan boeken en DVD’s die er over dit onderwerp bestaan zijn wellicht een eenvoudiger en betaalbaar alternatief.
Scepsis
Critici beweren dat een babyfluisteraar niet meer doet dan wat de professionele hulpverlening al jaren doet; goed kijken en goed luisteren. Ook het stappenplan dat met zoveel trots wordt gepresenteerd, lijkt niet nieuw. Pedagogen en maatschappelijk werkers gebruiken zoiets al jaren. Dan blijft natuurlijk het stukje spiritualiteit over. Wat is daar van waar? Is een babyfluisteraar vooraf echt niet op de hoogte van details uit het leven van moeder en kind? Hoort en ziet hij echt beelden, woordloos uitgesproken door een kind dat amper nog brabbelen kan? Kinderen kunnen hem op zo’n jonge leeftijd natuurlijk nog niet tegenspreken.
Vertrouwen
Ouders zullen al snel geneigd zijn om hun vertrouwen te schenken aan iedereen, die beweert dat hij alle problemen weg kan nemen. Wanneer zo’n man of vrouw vervolgens ook nog eens met feiten op de proppen komt die je zelf eigenlijk al zo’n beetje was vergeten, of op een handige manier inspeelt op signalen die jij als ouder bewust of onbewust afgeeft, is het natuurlijk enorm verleidelijk om je vertrouwen in de handen van een babyfluisteraar te leggen en open te staan voor een nieuwe koers in de opvoeding van je kind.
Kwaliteitscontrole
Een ander belangrijk nadeel bestaat in het feit dat er geen officiële kwaliteitscontrole bestaat voor de babyfluisteraars. Werkelijk iedereen kan zich voor babyfluisteraar uitgeven zonder daarvoor een diploma of bondslidmaatschap te hoeven overleggen. Controle op het effect van de verleende hulp ontbreekt daardoor, en als de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert is er dan ook geen commissie waar je je verhaal kwijt kunt.
“Ik vind de aanpak van een babyfluisteraar zoals je dat op televisie ziet oppervlakkig en niet echt overtuigend. Het is wel erg star door wat telepathie en een huisbezoekje tot zulke resultaten kan komen. Of het iets met telepathie te maken heeft weet ik niet, het is best mogelijk om na een dag goed observeren met dezelfde oplossing te komen.”
Tot slot
Het blijft natuurlijk giswerk in hoeverre je uit kunt gaan van de professionaliteit van een babyfluisteraar. Probeer voor je in contact treedt met een babyfluisteraar dus altijd uit te zoeken of er betrouwbare ervaringen bekend zijn van mensen die ook hulp van deze man of vrouw hebben gehad. Kosten en behandelplan zijn altijd belangrijke punten, maar uiteindelijk ben jij als ouder degene die beoordeelt of er een -klik- is met de babyfluisteraar. Een babyfluisteraar kan zeker een oplossing zijn voor de problemen die je als ouder ervaart, of je nu alleen hem raadpleegt of misschien liever werkt met een combinatie van hulpverleners.
Meer informatie
Aanraking, een zeer belangrijke levensbehoefte van baby’s
Inbakeren, een doekje voor het bloeden?
Driemaal R: Rust Reinheid en Regelmaat
Veilig dragen met een draagconsulent
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
The Babywhisperer – adviesburo en babyfluisteraar te Alphen aan de Rijn.
De Babyfluisteraar, door Derek Ogilvie. ISBN 9789063052645