Wat gaan we doen in de meivakantie?
Nog even te gaan en de meivakantie begint alweer! Best een gekke naam, want eigenlijk begint deze vakantie al in april. Voor sommige scholen zelfs al op 21 april (tot en met 7 mei). Die ene week extra is per school verschillend, de officiële vakantie loopt dit jaar van 29 april t/m 7 mei. Heb je al plannen voor deze dagen? Want als het zonnetje een beetje haar best wil doen, dan is het natuurlijk hartstikke leuk om er op uit te gaan! Maar wat is er allemaal te beleven deze meivakantie? Wij gingen voor je op zoek en hebben zes leuke tips voor je verzameld!
Beleef een nieuw avontuur in Slagharen!
De seizoensopening van Attractie- en vakantiepark Slagharen en daarmee de aftrap van het 60-jarig jubileum is nog maar net achter de rug en er staat alweer een nieuw avontuur te trappelen van ongeduld om zich aan ons te presenteren. Vanaf de meivakantie kunnen gasten aan boord stappen van een nieuw avontuur: Red Bandits Adventure. Een spannende boottocht in het donker, geschikt voor de hele familie!
Durf je het aan om het beruchte domein van de Red Bandits te betreden? Eerst zien, dan geloven. Red Bandits Adventure is de nieuwste beleving van Attractie- en Vakantiepark Slagharen! De boevenbende heeft al verschillende Wild West beproevingen voorbereid, dus wees gewaarschuwd. Ik heb er nu al zin in!
Het scheepvaart national maritime museum
De meivakantie is hét moment om de lente te vieren en de buitenlucht in te trekken. Families met kinderen zijn hiervoor bij Het Scheepvaartmuseum aan het juiste adres. Stap buiten de steiger op, waar je niet alleen het VOC-schip Amsterdam en de Koningssloep kan bewonderen, maar in het weekend van 29 en 30 april ook het gastschip Tara. De Tara is een bijzondere tweemaster en wordt gebruikt voor onderzoek naar het leven in zee!
Zet jezelf op de kaart
Ook binnen valt er natuurlijk een hoop te beleven. Op het Open Plein kunnen families een zelfbedacht eiland tekenen en deze een plek geven op een grote papieren zee. Ook zijn er in het hele museum fascinerende feitjes te beluisteren in de junior audiotour, speciaal voor kinderen. Ga op zoek naar de gezichten van allerlei mensen op zee met de portretten-kijktocht, of leer van alles over het grootste levende zeedier in de tentoonstelling Het verhaal van de walvis.
Natuurbeleving door de lens bij het Boomkroonpad
Het voorjaar is altijd bijzonder. Het bos kleurt langzaam aan weer groen, mooie kastanje knoppen die zich langzaam ontvouwen en de meidoorn bloeit volop. Bij het ven kan je oefenen met het licht op het water, de eenden die er zwemmen of juist de weerkaatsing van de bomen in het water. Wat is voor jou het meest interessant? Ga mee met onze gidsen om het te ontdekken en om je foto’s nog mooier te maken.
Boswachterij Gieten-Borger
Iedereen heeft wel een camera. Een spiegelreflex met verschillende lenzen of een iets simpeler camera of juist gewoon een camera op je telefoon. We maken allemaal vele foto’s per jaar. Heb je wel eens nagedacht hoe je je foto’s net even specialer kan maken?
Vanuit een andere hoek, spelen met licht. Onze gidsen gaan met jou een wandeling maken door het prachtige gebied van boswachterij Gieten – Borger. We beginnen met een korte uitleg over techniek en dan gaan we wandelen. Tijdens de wandeling gaan we mooie plekken zoeken om te fotograferen. We komen door een gevarieerd gebied en tijdens het voorjaar is er genoeg om mee te oefenen.
Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar presenteert in het voorjaar van 2023 na jarenlang onderzoek en voorbereiding de ontstaansgeschiedenis van deze eerste expressionistische beweging in Nederland in de tentoonstelling: Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School.
Met deze tentoonstelling plaatst Stedelijk Museum Alkmaar de Bergense School in een internationale context. De betekenis van deze allereerste expressionisten in Nederland wordt niet alleen aangetoond aan de hand van historische bronnen, maar vooral zichtbaar gemaakt met unieke bruiklenen van werken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier uit binnen- en buitenland.
In de bioscoop: Suzume
SUZUME is het coming-of-age-verhaal van de 17-jarige Suzume. Ze reist af naar verschillende rampgebieden in Japan waar ze deuren moet sluiten die verwoesting veroorzaken.
Suzume’s avontuur begint in een rustig plaatsje op het eiland Kyushu (in het zuidwesten van Japan), waar ze een jongeman ontmoet die zegt dat hij een deur zoekt. Op een verlaten plek vindt Suzume te midden van de ravage een losstaande verweerde deur die niet lijkt aangetast door de rampspoed. Omdat de deur Suzume op een mysterieuze wijze aantrekt opent ze hem, waarna er door heel Japan deuren opengaan en alles in hun omgeving verwoest dreigt te worden. Om nog meer rampen te voorkomen moet Suzume de portalen zien te sluiten.
In de bioscoop: Onder het maaiveld junior
“Op kindertekeningen is de bodem een streep onder onze voeten, daaronder zie je niks, terwijl in de lucht altijd wel een zonnetje of een ster wordt getekend”, vertelt Jeffrey de Graaff, coproducent van de bioscoopfilm Onder het Maaiveld. “De bodem is zó dichtbij en toch weten we meer van het heelal. Met onze nieuwe film Onder het Maaiveld Junior willen we het ongeziene zichtbaar maken.”
Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat juist die kleine beestjes de bodem gezond houden. Alle bodemdiertjes zijn onmisbaar in de natuur: ze houden de bodem gezond. In de wereld boven de grond leven planten, insecten, zoogdieren en vogels, maar vooral ook veel mensen. Maar er is ook een wereld onder ons, direct onder onze voeten. Een spannende ondergrondse wereld van mollen, larven, wormen, schimmels, bacteriën, pissebedden, spinnen, duizendpoten en veel meer.
Spectaculaire wereld
De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. In Onder het Maaiveld Junior ontdekt een groep kinderen stap voor stap de spectaculaire wereld onder onze voeten en laat de ongeziene en daardoor onbekende ondergrondse wereld in volle glorie zien.
Juist kinderen zijn op school of thuis bezig met het ontdekken van hun leefwereld. Ze lezen of horen ook de alarmerende berichten over klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Complexe verhalen die lastig te plaatsen zijn. Met Onder het Maaiveld Junior wordt een verbinding met de leefwereld van kinderen gemaakt en in woord en beeld een bijzonder verhaal verteld dat zich direct onder hun voeten afspeelt. Na het zien van de film kunnen kinderen zelf aan de slag in hun eigen tuin, balkon of op het schoolplein.
Meer informatie
Ontdek het boerenleven op de Campina Open Boerderijdagen
Waterpret in het nieuwe lenteseizoen
Wat mag je niet vergeten als je naar het bos gaat?
Wat is wichelroedelopen en wat heb je ervoor nodig?
Tips om je kind niet kwijt te raken tijdens een dagje uit
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com