Hoe verwijder je een vuiltje in het oog?
Een vuiltje, stofje of vliegje kan zomaar in je oog terechtkomen. Vaak is er niks aan de hand en gaat je oog tranen zodat het vuiltje of vliegje vanzelf wordt weggespoeld, maar soms blijft het plakken. Wat doe je dan? En wat doe je als er iets schadelijks of scherps in je oog is gekomen, zoals een metaalsplinter of bijtende vloeistof? En dat irritante vliegje dat tijdens het fietsen precies in jouw oog beland of dat gemene vuiltje in het oog, moet je deze eruit wrijven, of is het beter van niet?
De ernst van dit kleine letsel is vooral afhankelijk van het soort vuil, de temperatuur, de plek van het vuiltje en de kracht waarmee het vuiltje in het oog terecht is gekomen.
Hoe komt er een vuiltje in het oog?
Een vuiltje kan op verschillende manieren in je oog terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan dat vliegje tijdens het fietsen of dat splintertje tijdens het klussen. Veelal zullen het stofjes of vliegjes zijn, in enkele uitzonderingen kan om opspattend vloeistof gaan of om hout- of staalsplinters. Deze laatstgenoemden zijn lastig te verwijderen.
Dit zijn de symptomen van een vuiltje in het oog
Bij een vuiltje in het oog heb je de volgende symptomen:
- Last van prikkende pijn als je met je ogen knippert
- Je ziet het vuiltje zitten op het oogwit (maar het kan ook onder het onder- of bovenooglid verstopt zitten)
- Het oog gaat tranen
Vuiltjes verwijderen
Als er een vuiltje in het oog belandt is het belangrijk om juist niet te wrijven. Beter is om goed in het licht te gaan zitten, de oogleden te spreiden en het vuiltje te verwijderen. Gaat het om een vuiltje in het oog van je kind, laat hem dan afwisselend naar links, rechts, onder of boven kijken om te ontdekken waar het vuiltje zit. Je kunt eventueel wat water in het oog druppelen om het vuiltje in beweging te krijgen.
Verwijder alleen vuiltjes die zich op het witte deel van het oog bevinden. Wanneer het vuiltje op het gekleurde deel (hoornvlies) van het oog zit, blijf er dan vanaf en maak een afspraak met de huisarts. Zelfs een klein krasje kan voor blijvende schade zorgen.
Een vuiltje of vliegje in het oog
Veeg het vuiltje met het puntje van een schoon zakdoekje of gaasje, naar de binnenste ooghoek (bij je neus). Je kunt ook proberen met een schone vinger het vuiltje richting de binnenste ooghoek te vegen.
Zand in de ogen
Als je kind zand in zijn oog heeft gekregen, spoel het oog dan met lauw leidingwater schoon. Laat het water het werk doen en wrijf niet in het oog. Met wrijven zou je het oog kunnen beschadigen.
Vloeistof in de ogen
Wanneer er een fles kapot valt, kan er vloeistof omhoog springen waarbij deze in het oog terecht komt. Dit kan ook gebeuren tijdens het koken wanneer iets spettert (in de pan) of bij een chemische reactie. De ernst hiervan is afhankelijk van de agressiviteit en temperatuur van de vloeistof.
Naar de huisarts
De meeste vuiltjes zullen door de tranen het oog weer verlaten, sommige vuiltjes hebben echter een beetje hulp nodig. Je kunt deze eventueel verwijderen met de punt van een zakdoek. Er zijn ook situaties die meer professionele aandacht nodig hebben. In de volgende situaties kun je het beste naar de huisarts gaan:
- Als je niet zeker weet of het vuiltje eruit is of het niet is gelukt het vuiltje zelf te verwijderen
- Je kind blijft klagen over een geïrriteerd oog
- Het vuiltje zit op het gekleurde deel van je oog
- Je kind klaagt over pijn in zijn oog en geen licht kan verdragen
Ook bij de volgende voorbeelden is het noodzakelijk contact op te nemen met de huisarts:
Scherp voorwerp in het oog
- Blijf rustig en raak niet in paniek
- Probeer je kind rustig te houden
- Voorkom dat je kind bij zijn oog kan komen
- Laat hem zo rustig mogelijk zitten
- Dek beiden ogen af met een gaasje (zonder druk)
- Bel spoeddienst of het noodnummer
Bijtende vloeistof
- Blijf rustig en raak niet in paniek
- Probeer je kind rustig te houden
- Spoel het oog overvloedig met zacht stromend lauw water, minimaal tien minuten
- Zorg dat de vloeistof niet in het gezonde oog kan lopen
- Dek beiden ogen af met een gaasje (zonder druk)
- Bel spoeddienst of het noodnummer
Hoe kun je een vuiltje in het oog voorkomen?
Je kunt je voorstellen dat het niet altijd te voorkomen is, maar het dragen van een veiligheidsbril kan de kans op metaal- en of houtsplinters in het oog tijdens het klussen, wel voorkomen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor kids die bij je komen kijken tijdens het klussen.
Een zonnebril op de fiets kan voorkomen dat tijdens het fietsen een vliegje in je oog kan vliegen.
Meer informatie
Verstopte traankanaaltjes, kan het kwaad?
Ontstoken ogen? Hoe komt je baby er weer zo snel mogelijk vanaf?
Voorspel de kleur van de ogen van je baby
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com