Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens

Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens

Het lijkt zo makkelijk, je wilt graag kinderen dus besluit om samen in verwachting te raken. Toch is het niet altijd zo makkelijk gezegd als gedaan. Veel vrouwen hebben er problemen mee om in verwachting te raken. Wat als natuurlijk zwanger worden niet vanzelfsprekend is? Als stel beland je in het ziekenhuis en kom je al gauw in de mallemolen terecht. In dit artikel vertellen we je graag meer over vruchtbaarheidsproblemen of verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit) en wat je zoal kunt doen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw

Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw bestaan uit problemen met de eicellen of met de eisprong. Om zwanger te kunnen worden heb je een eisprong nodig. Je hebt een korte of lange menstruatiecyclus, of het helemaal uitblijven van de menstruatie en dan is het onzeker of er wel een eisprong plaatsvindt. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals: onder- of overgewicht, snel afvallen, stress of te intensieve sport. Ook kan er sprake zijn PCOS, polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS, de eisprong blijft gedurende een langere periode uit.) Of het Asherman syndroom. (Ontstaan van verklevingen in de baarmoeder).

Verstopte eileider

Naast het de eisprong kun je ook een verstopte eileider hebben. Wanneer de eileider verstopt zit, kan de eicel de baarmoeder niet bereiken. Een oorzaak van en verstopte eileider kan zijn dat je vroeger een infectie hebt gehad (chlamydia) of een operatie in de onderbuik.

Overige oorzaken

Naast bovenstaande oorzaken kunnen ook bepaalde medicijnen en schadelijke stoffen zoals oplosmiddelen en bestrijdingsmiddelen je vruchtbaarheid verminderen.

lijn groen oudersenzo
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens

Vruchtbaarheidsproblemen bij de man

De oorzaak ligt niet altijd bij een vrouw wanneer een stel zwanger wil raken. Bij ongeveer 30% van de paren, blijkt de oorzaak bij de man te liggen. Bij mannen is er vrijwel alleen sprake van een verminderde vruchtbaarheid wat veroorzaakt wordt door de kwaliteit van het sperma wat niet optimaal is.

Mogelijke oorzaken van slecht zaadkwaliteit:

  • Er is een chemotherapie of bestraling geweest in het verleden.
  • Ontbreken van het bevruchtend vermogen.
  • Antistoffen op de spermacellen.
  • Erfelijke factoren.
  • Een operatie op jonge leeftijd in verband met niet ingedaalde zaadcellen.

Welke oplossingen zijn er voor vruchtbaarheidsproblemen?

Jullie hebben geconcludeerd dat een zwangerschap niet vanzelfsprekend is, vreselijk, maar zit niet bij de pakken neer. Er zijn verschillende behandelingen voor stellen bij wie een zwangerschap niet vanzelf komt. Dit wil niet zeggen dat de behandelingen ook gegarandeerd zijn. Het is sterk afhankelijk van jullie persoonlijke situatie of je in aanmerking komt voor een behandeling. Ook past niet iedere behandeling bij elk stel. Het verschilt per stel welke behandeling het meest geschikt is. Dit bespreek je uiteraard uitgebreid met je arts om er zo achter te komen welke behandeling bij jullie aansluit. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Opwekken van de eisprong

Uit onderzoek blijkt dat er geen- of zeer onregelmatig een eisprong is. Met behulp van hormonen kan de arts de eisprong opwekken.

Operatie aan de eileiders

Soms zijn de eileiders dichtgegroeid of zitten er verklevingen in. Veroorzaakt door bijvoorbeeld een soa.

Inseminatie

Als er geen duidelijke oorzaak is voor het vruchtbaarheidsprobleem dan kan inseminatie een oplossing zijn. De arts brengt zaadcellen direct in de baarmoeder met behulp van een katheter.

In-vitrofertilisatie (IVF)

Oftewel, reageerbuisbevruchting. In een laboratorium worden de eicel en de zaadcel bij elkaar gebracht in een buisje. De arts plaatst de bevruchte eicel terug in de baarmoeder.

Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Dit lijkt op IVF, maar bij ICSI wordt de zaadcel direct in de eicel gespoten. Daarna plaatst de arts de eicel terug in de baarmoeder. Deze behandeling gebeurt als het zaad van slechte kwaliteit is.

Eiceldonatie

Maak je zelf geen eicellen meer aan? Door bijvoorbeeld vervroegde overgang of een operatie waarbij de eierstokken zijn weggenomen? Dan wordt er een eicel van een ander vrouw (donor) gebruikt. Deze wordt in het laboratorium bevrucht en teruggeplaatst in de baarmoeder.

Zijn vruchtbaarheidsbehandelingen veilig?

In Nederland worden per jaar zo’n 14.000 IVF- en ICSI- behandelingen gedaan. Deze behandelingen worden in het algemeen als veilig beschouwd. Natuurlijk zijn er bij elke medische behandeling ook aan vruchtbaarheidsbehandelingen risico’s verbonden. Deze risico’s komen relatief weinig voor.

Worden behandelingen vergoed?

Bovenstaande behandelingen worden vergoed via het basispakket van je zorgverzekering. Maar er gelden strenge voorwaarden. Laat je dus goed informeren bij je zorgverzekeraar. Vaak heb je een schriftelijke toestemming nodig en de afspraken over een vergoeding kunnen ieder jaar weer veranderen. Zo is er een leeftijdsgrens van 43 jaar en voor IVF-behandelingen gelden een maximum van drie behandelingen. Gaan jullie voor een eiceldonatie? Let er dan op dat deze níét geheel vergoed wordt. Vraag altijd je zorgverzekeraar om actuele informatie zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Liefs Sandra

Meer informatie

Wat zijn de mogelijkheden bij onvruchtbaarheid?
Vruchtbaarheid en voeding, welke invloed heeft voeding op de vruchtbaarheid?
Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?
Wil je een meisje of jongen? Zo beïnvloed je het geslacht.
Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens
Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Schildklierafwijking en zwangerschap
Eiceldonatie. Wat houdt dit in?
Bakerpraatjes om zwanger te worden
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Amenorroe, afwezigheid van menstruele perioden
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid
Hulp bij het zwanger worden: wat houdt IUI in?
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Bronvermelding

Tekst: Sandra Evers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *