De passie van Mylène is de zwangere vrouw en haar partner ondersteunen tijdens de zwangerschap en/of de bevalling! Sinds 2006 geeft zij als Doula emotionele ondersteuning tijdens de bevalling, voornamelijk in West-Brabant. Daarnaast geeft zij in Breda al meer dan 10 jaar de zwangerschapscursus Beval Samen, een cursus die de zwangere vrouw samen met haar partner in een groep kan volgen. Ook kan men bij haar terecht voor Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding.
Deze begeleiding volgt het zwangere stel individueel in 5 bijeenkomsten voor de bevalling, en de 6e na de bevalling, te starten tussen 20 en 25 weken zwangerschap.
Vragen over: voorbereidingen op de bevalling, bevallingsverloop, bevallingsplannen, mogelijke vormen van steun, zwangerschapscursus en haptonomische zwangerschapsbegeleiding.
Stel je vraag
Helaas is het niet meer mogelijk vragen te stellen aan Mylène Martens. Wel kun je de eerdere vragen en antwoorden nog lezen. Wellicht zit jouw vraag hier tussen. Is dat niet het geval? Dan zou je eventueel je vraag kunnen stellen aan onze nieuwe Doula, Gonny Cappers.
Onze bezoekers stelden Mylène Martens de volgende vragen:
Vraag
Een cliente van mij maakt zich grote zorgen omdat haar baby in stuit ligt. Zij is nu 36+5 weken zwanger. Ken jij doula trucjes hierin (acupunctuur, massages etc>)Zou geweldig zijn als jij een idee hebt……
Antwoord
Of ik Doula trucjes ken om kindjes te laten draaien? Nee helaas, waarschijnlijk niet meer dan het gebruikelijke:
– draaipoging door ervaren gynaecoloog
– acupunctuur (maar is het eigenlijk laat voor)
– het klinkt wat zweverig maar: moeder het kindje laten toespreken: dit is een lastige manier om ter wereld te komen, is dit wat hij/zij wil (het is niet altijd voor niets dat het kindje in een stuit ligt)
Dus het is ook: accepteren dat het is zoals het is… Een van mijn doulakindjes is ook na de 40ste week zelf nog gedraaid, had hij een heel weekend voor nodig…
Vraag
Moet ik een kraamverzorgster in huis? Mag het ook mijn moeder zijn?
Antwoord
Ik weet niet of je moeder als kraamverzorgende mag optreden. Informeer bij je verloskundige!
Vraag
Het is misschien een stomme vraag.
Maar ik ben nu meer dan 37 weken zwanger en de bevalling kan dus ieder moment beginnen.
Moet ik dan ook iets in mijn onderbroek leggen voor als de vliezen breken? In bed heb ik een matrasbeschermer liggen. Maar moet je zelf ook iets om van maandverband of iets dergelijks? En zie je dan nog wel of het vruchtwater helder is?
Antwoord
Bij slechts 10% van de vrouwen begint de bevalling door het breken van de vliezen. En bij 85% van de vrouwen begint de bevalling na de uitgerekende datum. Je hebt dus nog wel even tijd om voorzorgsmaatregels te nemen, en de kans is klein dat het nodig is, maar ik kan me voorstellen dat je je matras al wel veilig stelt. Wat betreft maandverband oid: als het jou vertrouwen geeft, dan kun je maandverband of een inlegkruisje voor de eerste opvang gebruiken. Neem dan het goedkoopste wat er is, daarin kun je het beste zien hoe het vruchtwater eruit ziet. Luxe maandverband/inlegkruisjes hebben zo’n gekleurde ondergrond wat verwarrend werkt.
Vraag
Na hoeveel maanden word de buik van een zwangervrouw groot dus na hoeveel maanden kan je dat zien of hoeveel weekend
Antwoord
Moeilijk te zeggen wanneer je kunt zien dat een vrouw zwanger is! Als vrouwen van een tweede of volgend kind zwanger zijn, dan kun je dat vrij snel al zien. Bij een eerste zwangerschap hangt het af van je bouw, je lengte, je kleding vooral. Na 3 maanden kun je al een klein buikje zien als je slank bent, en anders kan het wat langer duren.
Vraag
Ik ben nu 35 weken zwanger en mijn zoontje ligt nog in de stuitligging.
Ik vraag mij af, wat als nu mijn vliezen breken of ik krijg opeens weeen nu maar hij ligt in de stuitligging? kan ik dan nog steeds kiezen voor een keizersnede in het ziekenhuis?
Antwoord
De kans dat je zoontje draait is er nog steeds, naarmate je dichter bij de bevallingsdatum komt wordt die kans wel wat kleiner. Als je bevalling begint, dan kun je inderdaad nog steeds kiezen voor een keizersnede, dus maak je geen zorgen. Bespreek een en ander met je verloskundige en/of gyn.
Vraag
Ik ben nu 6 weken zwanger en ben vorige week bij de huisarts geweest. Hij heeft me doorverwezen naar de gynaecoloog om een echo te maken (vanwege mijn epilepsie wordt ik doogestuurd naar een gynaecoloog). Is een gynaecoloog voldoende of moet ik daarnaast in mijn woonplaats ook contact opnemen met een verloskundige?
De bevalling zal in het ziekenhuis moeten plaatsvinden.
Antwoord
Als je, waarschijnlijk vanwege je epilepsie, in het ziekenhuis moet bevallen, onder begeleiding van het ziekenhuispersoneel, dan hoef je nu nog geen contact op te nemen met een verloskundige. Ga eerst naar de gynaecoloog, hij vertelt je waar en bij wie je tijdens je zwangerschap onder begeleiding moet/mag staan, de verloskundige en/of gynaecoloog.
Vraag
Ik lees op de site dat een groot deel van de vrouwen onder toezicht van een gynaecoloog in het ziekenhuis moet bevallen.
Wat zijn voorbeelden van medische noodzaken om met een gynaecoloog in het ziekenhuis te moeten bevallen?
Antwoord
Dat is een hele algemene vraag die je stelt, en die kan ik niet volledig beantwoorden. Allereerst mag je er vanuit gaan dat iedere vrouw in principe in staat is een kindje geboren te laten worden. Enkele medische redenen om in het ziekenhuis te bevallen zijn: een meerling, een stuitligging, een te hoge bloeddruk, meer dan 42 weken zwanger….Ik hoop dat je iets met dit antwoord kan, maar zoals ik al aangaf, deze is niet volledig.
Vraag
Ik ben inmiddels vandaag 41 week zwanger en voel een bepaalde pijn die niet leuk meer is mijn verloskundige blijven vol houden dat het met indalen te maken heeft maar ik begin er zo langzamerhand aan te twijfelen.
het is een stekende brandende pijn die links in me buik begint naar ondergaat via de linkerzijkant en dan onder door schiet naar de rechter kant. wat kan dit zijn of is het idd de indaling et cetera,
Antwoord
Verloskundigen zijn medisch geschoold, en dat ben ik niet, als zij zeggen dat die pijn met indaling te maken heeft….. Belangrijker voor mij is dat hun antwoord je niet heeft gerustgesteld. Dat kun je aan hun teruggeven. Je kunt ook aangeven dat je ondanks hun antwoord toch een controle wil in het ziekenhuis? succes, en alvast een voorspoedige bevalling gewenst!
Meer informatie
Doulanieuws: Een doula kost geld
Mijn leven als Doula, hoe is het begonnen?
Stel je vragen aan Doula Gonny Cappers
Bronvermelding
Tekst & foto: Mylène Martens