Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
Ook voordat je zwanger bent is het belangrijk je gezondheid goed in acht te nemen. Zo is het aan te raden om voordat je zwanger bent, al weken daarvoor te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur is een vitamine die zit in verse groenten, peulvruchten, aardappelen, fruit, volkoren en zuivelproducten. Gezond zwanger worden begint dus al ruim voor de zwangerschap!
Gezond zwanger worden
De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur bij zwangerschap is per dag 0,4 tot 0,5 milligram.
Deze grote hoeveelheid is bijna niet alleen uit je voeding te halen. Er zijn speciale tabletten met 0,4 mg foliumzuur te koop bij drogist en apotheek. Lees voor het gebruik wel even de bijsluiter.
Het beste kun je met foliumzuur beginnen op het moment dat je met anticonceptie stopt. Je slikt de foliumzuurtabletten door tot de achtste week van de zwangerschap. Mocht je niet gelijk zwanger raken, dan kan het geen kwaad om langer foliumzuur te slikken omdat het gewoon een vitamine is.
Waarom foliumzuur?
Tijdens de eerste weken van de zwangerschap vormt zich bij het embryo de aanleg van het centrale zenuwstelsel. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Als de aanleg van deze neuraal buis niet helemaal goed verloopt, ontstaan er defecten (neurale-buisdefecten). Een voorbeeld van zo’n afwijking is ‘spina bifida’ (open ruggetje) of anencefalie (open schedeltje) (zie: www.erfelijkheid.nl). Een kindje met deze afwijking is in de meeste gevallen lichamelijk gehandicapt en kan ook een verstandelijke achterstand hebben. Het is bewezen dat het gebruik van extra foliumzuur de kans op neurale-buisdefecten drastisch beperkt.
Ook voor de man?
Uit onderzoek is gebleken dat het slikken van foliumzuur in combinatie met zink, ook een positieve rol speelt bij de spermakwaliteit van de man. Dit onderzoek is verricht door de Universiteit van Nijmegen. Bij de groep mannen met een verminderde vruchtbaarheid nam het aantal zaadcellen, na een half jaar slikken van een hoge concentratie foliumzuur en zink, met 74% toe.
Hetzelfde was het geval bij de vruchtbare mannen, bij wie het aantal zaadcellen toenam met 10%.
Mannen en foliumzuur
De onderzoekers willen nog niet zo ver gaan om bij een geplande zwangerschap de mannen te adviseren ook aan het foliumzuur te gaan. Ze hebben namelijk ook een toename van 4% geconstateerd aan abnormale zaadcellen (afwijkende kop, middendeel of staartstuk).
Het is (nog) niet duidelijk of deze (abnormale) zaadcellen een eventuele miskraam teweeg kunnen brengen. Extra foliumzuur slikken wordt mannen daarom (nog) niet aangeraden. Maar, mannen kunnen wel iets doen om de vruchtbaarheid te verbeteren namelijk met goede, gevarieerde voeding. Denk hierbij aan vlees, melk, peulvruchten, bloemkool, broccoli en groene bladgroente (spinazie).
Voorzorgsmaatregelingen
Als je (of je partner) een bepaalde ziekte hebt, (bijvoorbeeld suikerziekte, schildklierafwijking of epilepsie) dan is het vaak noodzakelijk dat je al voor de zwangerschap maatregelen treft, zoals het aanpassen van medicijnen. Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is het eveneens belangrijk dat je eerst met je arts overlegt, voordat je zwanger wordt.
Ook is het zinvol om bij beide ouders eens navraag te doen naar eventuele ziektes, afwijkingen en doodgeboren kindjes in de familie. Het kan zijn dat er een bepaalde afwijking voorkomt, waardoor je eerder contact moet opnemen met een verloskundige of arts.
Een andere voorzorgsmaatregel is het aanpassen van je levensstijl van jou én van je partner. Dit kan op de volgende gebieden:
- Probeer alvast het roken te minderen, of beter: stop!
- Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk (niet te vet of te zout)
- Gebruik zo min mogelijk alcohol
- Gebruik geen drugs
- Zorg voor een goede conditie
- Vermijd spanning en stress
Het wordt afgeraden om zelf te dokteren, bijvoorbeeld met het gebruik van vitaminepillen. Voor vrouwen geldt dat zij gelijk met het stoppen van hun anticonceptiemethode kunnen starten met het gebruik van foliumzuur. Als je andere of extra vitaminen wilt slikken, als je partner foliumzuur wilt gaan gebruiken, of als je twijfelt… raadpleeg dan eerst je arts.
Kunnen zwangere vrouwen veilig tonijn eten?
De Britse voedselveiligheidorganisatie adviseert zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven maar liever geen tonijn te eten. In veel vissoorten zitten over het algemeen meer dioxines en zwarte metalen.
Het advies voor tonijn wordt als voorzorg gegeven om ongeboren kinderen en babys die borstvoeding krijgen te beschermen tegen het kwik dat in tonijn voor kan komen. Ongeboren kinderen en babys zijn namelijk extra gevoelig voor de effecten van kwik. Voor kinderen vanaf anderhalf jaar en volwassenen geldt dit advies voor tonijn niet. Wel wordt kinderen afgeraden zwaardvis, haai, koningsmakreel of merlijn te eten in verband met de hogere gehaltes kwik in deze vissoorten.
Kwikgehaltes verschillen
Vissoorten waarin hoge gehaltes kwik worden aangetroffen, zijn vooral roofvissen die lang leven zoals zwaardvis, haai, merlijn en koningsmakreel. In verse tonijn werden lagere gehaltes gevonden. In gewone makreel en de andere soorten die in Nederland veel worden gegeten zoals haring, zalm, paling en kabeljauw, zijn de aangetroffen kwikgehaltes nog lager.
Vis eten blijft gezond
Vis is een bron van eiwit, vitamines en mineralen. Het bevat daarnaast visvetten die de kans op sterfte door een plotselinge hartstilstand verminderen. Dit effect is het grootst bij één tot twee porties vis per week.
moet’. Vrijen, seks, of hoe je het ook wilt noemen, is een zaak van jullie samen.
Meer informatie
Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!
Gezond zwanger worden, een goed begin!
Het eerste trimester van je zwangerschap
Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!
Preconceptioneel advies. Waar is dat goed voor?
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Zwanger worden met overgewicht
Zwanger boven de 35
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com