Voorwerp in de neus, EHBO bij kinderen

Voorwerp in de neus. EHBO bij kinderen

Mijn zoon heeft het gelukkig nooit gedaan, maar ik kan mij als kind nog herinneren dat ik een kraal in mijn neus had gestopt, volgens mij ook eentje in mijn oor, maar die laatste weet ik niet helemaal meer zeker. Als ouder breekt het zweet je uit bij ieder voorwerp in de neus of oor. Want hoe krijg je die er in hemelsnaam weer uit?

Kriebels

Mijn ouders kregen er ook de kriebels van, want zij moesten hem weer verwijderen. En ik kan mij nog heel goed herinneren dat het eruit halen niet zo eenvoudig was. Mijn vader (die de klus uiteindelijk voor elkaar heeft gekregen) werd steeds zenuwachtiger. Logisch, want ik zou het ook spaans benauwd krijgen als ouder. Gelukkig is het altijd goed afgelopen, maar het heeft heel wat zweetdruppels bij mijn ouders bezorgd.

Het moet er weer uit

Als ouder heb je niet altijd door wat kinderen doen. Soms kom je er pas achter dat er iets in zijn neusje zit, als hij een loopneus krijgt of ineens een verstopte neus heeft. Wat erin is gegaan, moet er ook weer uit, anders loopt hij het risico op een ontsteking of beschadiging van het neusslijmvlies. Dat er iets in zijn neusje zit, kun je eventueel merken aan:

  • moeilijke ademhaling door de neus
  • loopneus of verstopte neus
  • tranen
  • neuspeuteren
  • zwelling van de neus
  • vies ruikend of bloederig neusslijm
lijn groen oudersenzo
Voorwerp in de neus. EHBO bij kinderen

Gewoon ademhalen

Als er iets in zijn neus zit, kan hij gelukkig nog steeds door zijn mondje ademen. Hij zal er niet van stikken. Maar het moet er wel uit. Het beste kun je met hem naar de huisarts, want als je zelf met een pincet aan de slag gaat is het risico groot dat je de binnenkant van zijn neusje beschadigd. Hij zal namelijk echt niet lief stil blijven zitten. Je kindje vindt het immers ook doodeng. Net als jij waarschijnlijk.

Snuiten

Je kunt wel proberen om je kindje zacht te laten snuiten (andere neusgat dichthouden), in de hoop dat het er vanzelf uit komt, maar voor je deze vraag aan je kindje stelt, moet je zeker weten dat hij snapt wat ‘snuiten’ is. Als hij nog te klein is om dit te begrijpen kun je het misschien beter niet vragen. De kans is aanwezig dat hij eerst lucht naar binnen zuigt waardoor het voorwerp nog dieper zijn neus in gaat.

Geen wattenstokjes

Ga niet met wattenstokjes aan de gang. De kans dat je het voorwerp nog dieper de neus of oor in drukt is erg groot. Ook kun je hiermee het oortje of het neusje beschadigen.

lijn groen oudersenzo
Ongelukken in huis
Ongelukken in huis
Ongelukken in huis

Huisarts

De huisarts heeft een speciaal zuignapje of tangetje waarmee hij het voorwerp uit de neus kan halen. Ook kan hij eventueel neusdruppels voorschrijven om het slijmvlies te laten slinken zodat het voorwerp er makkelijker uit komt.

Lukt het de huisarts ook niet, dan zal je waarschijnlijk worden doorverwezen naar een KNO-arts.

liefs Marion

Meer informatie

EHBO met kids. Want een ongeluk zit in een klein hoekje
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje
Schaafwonden en snijwonden
Een bloedneus! Hoe los je het weer op?
Verstikking & verslikken bij kinderen
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?
De meest voorkomende ongelukken in huis

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *