Site pictogram Oudersenzo

Voorliggende placenta of placenta previa

Bij een voorliggende placenta hecht de placenta zich te laag in de baarmoeder. Normaal groeit de placenta ergens bovenin de baarmoeder, maar soms gebeurt dit niet en komt de placenta over de uitgang van de baarmoeder te liggen. De placenta kan met deze ligging de baarmoedermond en baarmoederhals bedekken, wat tot bloedingen kan leiden. Als je een laag liggende placenta hebt, word je tijdens de rest van je zwangerschap begeleid door een gynaecoloog.

Ontdekken voorliggende placenta

In veel gevallen wordt tijdens de 12-weken of 20 weken-echo gezien dat de placenta zo laag ligt. Vaak lost de natuur het ook weer zelf op. Doordat de baarmoeder voorlopig blijft groeien is de kans groot dat de placenta mee omhoog worden getrokken.
Blijft de placenta echter geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond liggen, dan is het niet mogelijk dat je kindje vaginaal wordt geboren. De uitgang wordt immers geblokkeerd. Een keizersnede is op zo’n moment onafwendbaar.

Zo rond week 30 zal er opnieuw gekeken worden naar de ligging van de placenta.

Bloedverlies

Een voorliggende placenta kan zeer veel bloedverlies veroorzaken. De bloeding is pijnloos en kan zomaar, zonder enige waarschuwing beginnen. Bij overmatig bloedverlies word je opgenomen in het ziekenhuis en krijg je strikte bedrust. Het kan echter zo ernstig zijn, dat je kindje direct moet worden gehaald.
Stopt het bloeden wel, dan mag je vaak weer naar huis. Je krijgt echter wel de restrictie mee zo rustig mogelijk te doen, om een nieuwe bloeding te voorkomen. Dit wil zeggen: niet werken, geen seks, geen huishoudelijk werk en niet te lang wandelen of fietsen.

Grotere kans op voorliggende placenta

Waarom een bevruchte eicel soms zo laag innestelt is niet goed duidelijk. Er zijn echter wel factoren die het risico kunnen verhogen. Zo heb je een grotere kans op een voorliggende placenta als je:

Verschillende stadia

Een voorliggende placenta of placenta previa kent verschillende stadia. Wij zetten ze hier uiteen:

De placenta is volledig over het ostium internum gelegen (Placenta praevia totalis)
Het midden van de placenta ligt over het ostium internum(Placenta praevia centralis)
De placenta is deels over het ostium internum gelegen (Placenta praevia lateralis)
De rand van placenta grenst aan het ostium internum (Placenta praevia marginalis)

Vaginale bevalling

Bij een marginale placenta previa, waarbij de placenta niet de volledige baarmoederhals bedekt, is er soms een kleine kans dat je kindje toch vaginaal geboren kan worden. Bij deze aandoening is echter seks een taboe, omdat iedere beweging van de baarmoederhals kan leiden tot ernstige bloedingen.

Meer informatie

De placenta bewaren na de bevalling. Wat zijn de mogelijkheden?
Bloedverlies tijdens je zwangerschap
Controles tijdens de zwangerschap
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Medisch alfabet
Gynaecoloog – Wat doet hij? En wat doet hij niet?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten