Hoe maak je voorlezen nog leuker?! Met deze tips!
Voorlezen: je weet vast wel dat het goed voor je kind is. Voor zijn woordenschat, bijvoorbeeld. Of als voorbereiding om straks zelf boeken te verslinden. Om zo dingen te leren over bepaalde onderwerpen, maar ook gewoon omdat het gezellig is. Samen gebogen over een boekje. Of voor het slapen gaan. Maar hoe maak je het nu nog leuker om samen met boeken bezig te zijn?
Leef je in!
Jij als voorlezer hebt een grote vinger in de pap hoe je kind het verhaal beleeft. Wil je je kind jouw liefde voor lezen meegeven? Helemaal goed. Maar dat lukt toch echt niet als je op een monotone manier het verhaal afraffelt. Dus leef je in! Lees harder of juist zachter als het verhaal erom vraagt. Gebruik stemmetjes bij de dialogen. Las kleine pauzes in of versnel juist als het spannend wordt. Maak het zo levendiger! Het is wel de kunst om niet te gaan overdrijven…want dan kan het weer averechts werken. Hoewel dat bij kleintjes bijna niet mogelijk is.
Herhaling is leuk voor kleintjes!
Onze jongste ukken houden van herhaling. Saai? Wat is dat? Welnee, door hetzelfde boekje tig keer te lezen, zal je kindje het verhaal gaan kennen en uiteindelijk hoef je helemaal niet meer voor te lezen, maar je kind ‘leest jou voor’… Als je de pagina omslaat en er een bepaald plaatje komt, zal je uk zelf het versje wat erbij staat opdreunen. Natuurlijk prijs je hem of haar de hemel in omdat het nu zelf ‘voorleest’…
Filmpje kijken
Heeft je kind een favoriete boekenserie? Kijk eens of het per ongeluk niet verfilmd is. Ook heel leuk om als afwisseling een keer de film te kijken in plaats van het boek te lezen.
Vragen stellen
Een verhaal laten leven kan ook door vragen te stellen over het verhaal. Vraag bijvoorbeeld bij een bepaalde kwestie aan je kind hoe hij zelf gereageerd zou hebben. Of vraag van tevoren wat hij of zij denkt dat er zal gaan gebeuren. Dit kan terwijl je leest. Maar je kan ook na het voorlezen nog even napraten over het verhaal. Zeker bij wat oudere kinderen kan je zo ook bepaalde onderwerpen bespreekbaar maken!
Wie kiest het verhaal?
Wissel eens af wie het verhaal kiest. Je kind zal het heerlijk vinden om een verhaal of boek zelf te kiezen. Maar als jij eens zelf kiest krijgt je kind eens een keer iets heel anders voorgeschoteld. En leert zo dat er meer is op de boekenmarkt (en in het leven…) dan zijn eigen keuzes/leven. Het biedt meer afwisseling dan elke keer weer een boek van Paul van Loon…bijvoorbeeld.
Niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk
Let op met het kiezen van een boek dat het aansluit bij de belevingswereld van je kind. Vaak staan er leeftijden aangegeven bij kinderboeken. Maar het ene kind is de andere niet. Door hierop te letten zullen de boeken veel leuker zijn voor je kind. Een boek wat zijn pet te boven gaat is echt niet leuk. Maar een te simpel boek verveelt al helemaal.
Speel het na
Echt in een verhaal duiken kan ook door het na te spelen. Met de poppenkast of gewoon zelf. Dit kan je zelf doen en je kind kijkt of andersom. Of juist gezellig samen en anderen kijken toe! Zo gaat verhalenland leven voor je kind en het is gewoon erg leuk om te doen!
Het leeskwartiertje is leuk!
Zorg ervoor dat het qualitytime is als je voorleest. Lekker samen op bed, op de bank of waar dan ook. Je arm om je kind heen en lekker knuffelend voorlezen (bijvoorbeeld). Voorlezen moet geen verplichting zijn (zowel niet voor het kind als voor jouzelf: dat voelt je kind echt wel aan!), maar staan voor een heerlijke tijd samen. Is niet alleen veel fijner voor het moment, maar zal ook een fijne herinnering zijn die je kind dol op boeken kan maken!
Zien lezen doet lezen
Tot slot: wil je je kind stimuleren om een boekje te lezen? Laat zelf zien dat lezen leuk is! Lees zelf dus ook gewoon lekker af en toe. Niks lui, je geeft het goede voorbeeld!
Meer informatie
Het belang van voorlezen
De dag van het kinderboek
Waarom kinderboeken lezen zo belangrijk is
Lees een boek dag
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com